سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

معرفی ویندوز ۲۰۰۰ و ۲۰۰۳


معرفی  ویندوز ۲۰۰۰ و ۲۰۰۳
ماکروسافت و سیستم عامل ویندوز دارای یک تاریخچه طولانی می باشند . ویندوز در ابتدا بعنوان یک محیط گرافیکی عملیاتی ارائه گردید . مهمترین ویژگی ویندوز در آن دوران ، ارائه پتانسیل ها ی لازم بهمراه انعطاف مناسب در مقایسه با سیستم عامل MS-DOS ، بود . ویندوز ، بسرعت رشد و درادامه نسخه های متفاوتی از آن در اختیار کاربران قرار گرفت . ماکروسافت ، اولین نسخه مبتنی بر سرویس دهنده ویندوز را در سال ۱۹۹۰ و با نام Windows NT ۳.۱ ؛ ارائه نمود. بتدریج و طی سالیان بعد ( تقریبا" هر دو سال یک نسخه ) ، نسخه های متفاوتی از ویندوز عرضه گردید . در حال حاضر ما شاهد نسخه های متفاوت سرویس دهنده ۲۰۰۰ ویندوز و نسخه های بعد از آنان یعنی خانواده سرویس دهنده Windows .NET ، می باشیم .
در طی سالیان گذشته ، ماکروسافت نسخه های متفاوتی از سیستم های عامل سرویس دهنده را بمنظور تامین نیاز های کاربران طراحی و ارائه نموده است . اولین نسخه جدید در این رابطه به معرفی نسخه Windows NT Server ۴.۰ ( نسخه Enterprise ) بر می گردد . بدعت ماکروسافت در ارائه ویرایش های متفاوت برای محیط های خاص ادامه یافت و وهمانگونه که می دانید در ویندوز ۲۰۰۰ ، ما شاهد ارائه سه نسخه متفاوت ( نسخه سرویس دهنده ) و در Windows .NET Server ۲۰۰۳ ، ما شاهد ارائه چهار نسخه متفاوت در این زمینه می باشیم . شناخت پتانسیل های هر نسخه بهمراه تفاوت موجود بین هریک از آنان ، در زمان طراحی و بکارگیری هر محیطی که از سرویس دهندگان NET Enterprise. ، استفاده می کند ، بسیار حائز اهمیت خواهد بود. سرویس دهندگان NET Enterprise . ، که تعداد آنان به ده می رسد ، مسئول ارائه سرویس های اساسی در محیط های مبتنی بر ویندوز می باشند . هر یک از نسخه های ویندوز ۲۰۰۰ و NET Server . ، مجموعه ای از تکنولوژی های اساسی را ارائه داده که سرویس دهندگان NET Enterprise ، با آنان مرتبط خواهند شد ( از خدمات آنان بنوعی استفاده و خود مظهر یک سرویس و خدمات جدید برای کاربران خواهند بود) . در این راستا لازم است که در ابتدا با ماهیت و توانائی های هر یک از نسخه های ویندوز که بنوعی زیربناء اولیه را برای سرویس دهندگان NET Enterprise . ، ارائه می دهند آشنا و در مرحله بعد با سرویس ها و تکنولوژی های اساسی ارائه شده توسط سسیتم عامل ویندوز ( نسخه های سرویس دهنده ۲۰۰۰ , ۲۰۰۳ ) نیز آشنا و در نهایت نحوه استفاده و ارتباط سرویس دهندگان NET Enterpriseبا پتانسیل های ارائه شده توسط ویندوز را مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم . در اولین بخش از مقالات فوق ، به بررسی توانائی و تفاوت بین هر یک از نسخه های ویندوز ( خانواده سرویس دهندگان ۲۰۰۰ و خانواده NET Server ۲۰۰۳ . ) ، خواهیم پرداخت .
●خانواده Windows ۲۰۰۰ Server
سرویس دهندگان NET Enterprise . ، بر خلاف نام خود که ممکن است این تصور را ایجاد نمایند که صرفا" نیازمند استفاده از Windows .NET Server ۲۰۰۳ می باشند ، می توانند بر روی خانواده بزرگ Windows ۲۰۰۰ Server اجراء گردند. لازم به یادآوری است که برخی از سرویس دهندگان NET Enterprise . ، نظیر Exchange Server ۲۰۰۰ ، بر روی نسخه های Windows .NET Server ۲۰۰۳ ، اجراء نخواهند شد. برخی از سرویس دهندگان موجود NET Enterprise . ، همچنان بر روی نسخه ویندوز NT server ۴.۰ اجراء می گردند ، این نوع سرویس دهندگان دارای ویرایش های خاصی می باشند که امکان استفاده از Active Directory را برای آنان فراهم می نماید . تعداد نرم افزارها و محصولاتی که می توان آنها را بر روی Windows NT اجراء نمود ، بتدریج به سمت صفر میل خواهد کرد. در این مقاله فرض می شود که شما حداقل از نسخه Windows ۲۰۰۰ Server ، استفاده می نمائید.
●ویندوز ۲۰۰۰ دارای سه نسخه متفاوت سرویس دهنده است . تعداد نسخه های فوق را می توان از لحاظ فنی به چهار نسخه نیز تعمیم داد .( در صورتیکه سیستم عامل سرویس گیرنده Windows ۲۰۰۰ Professional را نیز در نظر بگیریم ) . هر نسخه بمنظور اهدافی خاص طراحی و دارای مجموعه ای ازپتانسیل ها و قابلیت های مختص بخود است . سه نسخه متفاوت سرویس دهنده ۲۰۰۰ ، بشرح زیر می باشند :
▪نسخه استاندارد سرویس دهنده ۲۰۰۰ ، " Windows ۲۰۰۰ Server " ، نامیده می شود
نسخه فوق ، نسخه پایه سیستم عامل بوده و شامل تمامی قابلیت ها و پتانسیل های لازم و مورد نیاز سرویس دهندگان NET Enterprise . ، است . هر کامپیوتر مبتنی بر سیستم عامل Windows ۲۰۰۰ Server دارای ویژگی هائی نظیر : یک کنترل کننده Domain مربوط به Active Directory و سرویس های ارتباطی شبکه است . نسخه فوق ، دارای محدودیت های مختص بخود است . حمایت از حداکثر چهار پردازنده و چهار گیگا بایت حافطه اصلی (RAM) ، نمونه هائی از محدودیت های نسخه فوق ، می باشد . زمانیکه برنامه ها اجراء می گردند به آنها یک فضاء ثابت حافظه و بمیزان دو گیگا بایت نسبت داده می شود . در صورتیکه کامپیوتر دارای حافظه فیزیکی کمتری باشد ، سیستم عامل از فضائی بر روی دیسک که Swap file و یا page file نامیده می شود برای ایجاد حافظه مجازی، استفاده می نماید .
▪نسخه دوم ، Windows ۲۰۰۰ Advanced Server است
این نسخه، شامل تمامی ویژگی ها و پتانسیل های نسخه Windows ۲۰۰۰ Server بعلاوه امکانات اضافه دیگری است . نسخه فوق ، نیز دارای محدودیت های خاص خود است . حمایت از حداکثر هشت پردازنده و هشت گیگابایت حافظه ، نمونه هائی در این زمینه می باشند . این نسخه ، تغییراتی را درارتباط با مدل حافظه استفاده شده توسط برنامه ها، ایجاد نموده است . در این راستا سه گیگابایت ارائه و صرفا" از یک گیگا بایت برای سیستم عامل ، استفاده می شود . بدین ترتیب ، برنامه های بزرگی نظیر SQL Serevr ، از مزایای حافظه RAM بخوبی بهره مند خواهند شد . نسخه فوق ، همچنین دارای امکاناتی نظیر : کلاسترینگ (Clustering ) و Network Load Balancing Service ، است . با اینکه اکثر سرویس دهندگان NET Enterprise . ، بصورت نسخه Enterprise Edition در دسترس می باشند ، ولی این بدین مفهوم نیست که آنان نیازمند استفاده از نسخه Advanced Server می باشند . مثلا" Exchange Sever Enterprise Edition ، قادر به اجراء بر روی Windows ۲۰۰۰ Server است ( در چنین حالتی ، نمی توان از امکان کلاسترینگ Exchange استفاده گردد ، مگر اینکه آن را بر روی نسخه Advanced Server نصب نمود ) .
▪نسخه جامع و بسیار بزرگ ویندوز ۲۰۰۰ ، Windows ۲۰۰۰ Datacenter Server نامیده می شود
این نسخه حداکثر شصت و چهار گیگابایت حافظه اصلی (RAM) و سی و دو پردازنده را حمایت می نماید. نسخه فوق دارای تمامی قابلیت های کلاسترینگ نسخه Advanced Server و سایر پتانسیل های استاندارد می باشد. از نسخه فوق ،در محیط هائی با قابلیت های محاسباتی و عملیاتی بسیار بالا، استفاده می گردد . علاوه بر آمار شگفت انگیز نسخه فوق در رابطه با میزان حافظه و تعداد پردازنده ، ماکروسافت ادعا نموده است که زمان مفید ( Uptime ) سیستم عامل فوق ، ۹۹.۹۹۹ % است . در صورتیکه قصد تهیه این نسخه ویندوز را داشته باشید ( بصورت قانونی ! ) و بدنبال قیمت آن می باشید ، هرگز در این راه موفق نخواهید شد. چون شما نمی توانید نسخه ای از آن را خریداری نمائید . ماکروسافت، صرفا" نسخه فوق را به تولید کنندگان سخت افزار سرویس دهنده ( معمولا" OEM نامیده شده و اقتباس شده از Original Equipment Manufactures است) عرضه می نماید . شرکت های تولید کننده ، پیکربند های خاصی را در رابطه با سخت افزار سرویس دهنده انجام و بمنظور سازگاری با DataCenter Server آن را بررسی ، تست و در ادامه سرویس دهندگان فوق ، به شرکت های متقاضی بهمراه سیستم عامل Datacenter Server فروخته می گردد .
سیستم و نحوه پشتیبانی Datacenter ، نسبت به سایر نسخه های ویندوز نیز متفاوت است . ماکروسافت حمایت فنی مستقیمی در رابطه با نسخه فوق را ارائه نمی دهد. در مقابل ، OEM ، کانال ارتباطی و پشتیبانی لازم را با مشتریان مربوطه ، برقرار خوادهد کرد. یکی از نکات مهم پشتیبانی Datacenter ، عدم مجاز بودن اعمال تغییرات و اصلاح پیکربندی سخت افزار سرویس دهنده ، بدون کسب مجوز لازم از OEM است .
●خانواده Windows .NET Server ۲۰۰۳
Windows .NET Server ۲۰۰۳ ، آخرین نسخه های تولید شده در رابطه با محصولات ویندوز شرکت ماکروسافت ، بوده و نسخه بعدی خانواده Windows ۲۰۰۰ ، می باشند. تمام نسخه های Windows .NET Server ۲۰۰۳ ، شامل گزینه های رابط کاربرWindows XP و یا themes نمی باشند . این بدین علت است که themes نیازمند منابع اضافه ای است و برای یک سرویس دهنده مناسب بنظر نمی رسد ، منابع را صرف انجام چنین عملیاتی آنهم در رابطه با بخش رابط کاربر بر روی سرویس دهنده نماید . بنابراین زمانیکه سیستم را با استفاده از ویندوز ۲۰۰۳ ، برای اولین مرتبه راه اندازی می نمائید ، از اینترفیس آن تعجب نکنید .( اینترفیس ویندوز ۲۰۰۰ را در مقابل اینترفیس جدید XP مشاهده ، خواهید کرد) .
●خانواده Windows .NET Sever ۲۰۰۳ دارای چهار نسخه متفاوت است :
▪Windows .NET Server ۲۰۰۳ ,Web Edition ، یک نسخه مناسب ، سریع و ارزان ! برای پلات فرم مبتنی بر سرویس دهنده وب است .
▪Windows .NET Server ۲۰۰۳ ,Standard Edition ، که معادل Windows ۲۰۰۰ Server است .
▪Windows .NET Server ۲۰۰۳ ,Enterprise Edition . که معادل Windows ۲۰۰۰ Advanced Sever است .
▪Windows .NET Server ۲۰۰۳ ,Datacenter Edition . که معادل Windows ۲۰۰۰ Datacenter Server است .
ماکروسافت ، نام Windows .NET Server ۲۰۰۳ را دو مرتبه قبل از عرضه آن تغییر داده است . ( Windows ۲۰۰۲ به Windows .NET Server و سپس به Windows .NET Server ۲۰۰۳ ) . در ادامه ما همچنان از اسامی کوتاه نظیر Windows .NET Standard Server نسبت به نام رسمی Windows .NET Server ۲۰۰۳ Standard Edition ، استفاده خواهیم کرد.
با معرفی Windows .NET Web Server ۲۰۰۳ ، ماکروسافت قانون ( بدعت ) مربوط به انتخاب یک نسخه بمنظور یک کار خاص را تغییر داده است . Windows .NET Standard Sever ، همچنان اولین گزینه برای اکثر برنامه ها است . Enterprise Server ، امکانات مناسبی را در رابطه با حافظه و کلاسترینگ ، اضافه نموده است .نسخه Datacenter همچنان در اختیار OEM گذاشته می شود(همانطور که دررابطه با ویندوز ۲۰۰۰ عمل می گردید) . Windows .NET Web Server ، یک ایده جدید بوده و هدف آن رقابت در جهت ارائه یک سرویس دهنده وب با قیمت مناسب! با سایر تولیدکنندگانی است که محصولات خود را نظیر سیستم عامل و یا سرویس دهنده وب، بصورت رایگان در اختیار کاربران قرار می دهند ( لینوکس و Apache نمونه هائی در این زمینه می باشند) . قطعا" رقابت با تولیدکنندگانی که محصول خود را بصورت رایگان در اختیار قرار می دهند ، کار بیسار مشکلی ! بوده و می بایست برای آن تدابیر خاصی اندیشیده گردد . مثلا" قیمت ۱,۱۹۹ دلار برای هر نسخه از سرویس دهنده Windows ۲۰۰۰ Server ( شامل ده مجوز دستیابی کاربران ) ، یک قیمت رقابتی نمی باشد . Windows .NET Web Server ، بدنبال پرکردن این خلاء رقابتی است . نسخه فوق در عین حالیکه برخی از ویژگی های ویندوز را ندارد ولی تمامی ویژگی ها و امکانات لازم و مورد نیاز یک سرویس دهنده وب را بخوبی و با قیمت پائین ! ارائه می نماید.
با اینکه تعدادی از سرویس دهندگان NET Enterprise . ، بصورت Enterprise Edition در دسترس می باشند ولی این بدان مفهوم نیست که آنان به Enterprise Server نیاز خواهند داشت . مثلا" SQL Server ۲۰۰۰ Enterprise Edition ، می تواند بر روی Windows .NET Standard Server ، نصب و اجراء گردد . در این راستا امکان استفاده از SQL Server Clustering ، وجود نخواهد داشت ، مگر اینکه نسخه Windows .NET Enterprise Server ، نصب گردد .
Windows .NET Server ، نسخه های شصت و چهار بیتی خود را بمنظور حمایت از پردازنده جدید Itanium ، شرکت اینتل نیز ارائه نموده است . صرفا" نسخه های Enterprise و Datacenter بصورت ۶۴ بیتی ، ارائه شده اند . کامپیوترهای Itanium که بر روی آنها Windows .NET Enterprise Server اجراء می گردد ، قادر به حمایت از شصت و چهار گیگابایت حافظه اصلی می باشند . بر روی کامپیوترهای فوق در صورتیکه نسخه Datacenter نصب شده باشد ، امکان استفاده از حداکثر ۱۲۸ گیگابایت حافطه وجود خواهد داشت .