شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


برج های نیرو و نیروگاه های خورشیدی


برج های نیرو و نیروگاه های خورشیدی
نیروگاههای خورشیدی كه انرژی خورشیدی را به برق تبدیل می كنند در آینده با مزایای قاطعی كه در برابر نیروگاههای فسیلی و اتمی دارند مشكل برق و تا حدودی مشكل كم آبی را بخصوص در دوران تمام شدن نفت و گاز حل خواهند كرد.
دلایل بسیار روشن در برتری برجهای نیرو كه قسمتی از نیروگاههای خورشیدی را تشكیل می دهند، نسبت به نیروگاههای فسیلی و اتمی را می توان بترتیب زیر خلاصه كرد:
تولید برق بدون مصرف سوخت
نیروگاه های خورشیدی احتیاج به سوخت ندارند زیرا فقط از انرژی خورشیدی برای تولید برق استفاده می كنند. برجهای نیرو با سیستم ساده و بخصوص ذخیره انرژی، شبها هم كار میكنند. برخلاف نیروگاههای فسیلی كه قیمت برق تولیدی آنهاتابع قیمت نفت بوده و همیشه درحال تغییر می باشد، در نیروگاه های خورشیدی این نوسان وجود نداشته و می توان بهای برق مصرفی را برای مدت طولانی ثابت نگهداشت.
●عدم احتیاج به آب زیاد
نیروگاه خورشیدی بخصوص برج نیرو با هوای گرم احتیاج به آب ندارند لذا برای مناطق خشك مثل ایران بسیار حائز اهمیت می باشند. در صورتیكه در نیروگاههای فسیلی آب زیادی در برجهای خنك كننده و تصفیه خانه و دیگهای بخار مورد نیاز بوده و بهمین دلیل تاسیات آنها دركنار رودخانه های بزرگ و یا سواحل دریا نصب و مورد بهره برداری قرار می گیرند.
●عدم آلودگی محیط زیست
نیروگاه های خورشیدی ضمن تولید برق هیچگونه آلودگی در هوانداشته و مواد سمی و مضر تولید نمی كنند در صورتیكه نیروگاه های فسیلی هوا و محیط اطراف خود را با مصرف نفت – گاز و یا ذغال سنگ آلوده كرده و نیروگاههای اتمی با تولید فضولات هسته ای خود كه بسیار خطرناك و رادیواكتیو هستند محیط زندگی را آلوده و مشكلات عظیمی را برای ساكنین كره زمین بوجود می آورند.
نیروگاه های خورشیدی می توانند با تولید نیرو به شبكه برق سرتاسری نیرو برسانند و در عین حال امكان تامین شكبه های كوچك و ناحیه ای را نیز بما می دهند و در این حال از تاسیس خطوط فشار قوی طولانی جهت انتقال برق را منتفی می سازند زیرا كه خورشید و زمین مواد اولیه این نیروگاه ها هستند كه درهمه جا گسترده اند. اما تامین نیروگاههای فسیلی كوچك حتی با موتورهای دیزل بدلائل اقتصادی، نامطلوب هستند و تامین نیروگاههای با ظرفیت زیاد توام با شبكه انتقال سراسری، بسیار پرهزینه بوده و نگهداری آنها نیز مشكل و لذا نقاط دور دست از مزایای آنها محروم خواهند بود.
●استهلاك كم و عمر زیاد
نیروگاههای خورشیدی بدلایل فنی و نداشتن استهلاك زیاد دارای عمر طولانی بوده و دوام برجهای نیرو را درحدود ۷۵ سال پیش بینی می كنند كه هزینه سالانه آنها را بسیار كاهش می دهد. در مورد نیروگاههای فسیلی كه حداكثر عمر آنها بین ۱۵ تا ۳۰ سال محاسبه شده است بایستی در مطالعه مسائل مختلف مربوط به سرمایه گذاری آنها كمال دقت و احتیاط بكار برده شود.
●عدم احتیاج به متخصص
نیروگاه های خورشیدی بخصوص برجهای نیرو احتیاج به متخصص عالی ندارد و می توان آنها را بطور اتوماتیك بكار انداخت، در صورتیكه در نیروگاه های فسیلی بخصوص در نیروگاههای اتمی وجود متخصین عالی مقام ضروری بوده و این دستگاهها احتیاج به مراقبت های دائمی و ویژه دارند.
●احتیاج كم به لوازم یدكی
برجهای نیرو درحرارتی كمتر از ۷۵ درجه سانتیگراد و با سرعتی كمتر از ۵۰ دور در دقیقه و در فشار جو كار می كنند. تعداد قطعات چرخنده آنها بسیار كم بوده و كمتر احتیاج به لوازم یدكی پیدا می كنند. و اما نیروگاههای فسیلی واتمی درحرارتی بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد و فشار ده ها اتمسفر و با چندین هزار دور و با صدها قطعه گردنده، كار می كنند كه در نتیجه احتیاج به قطعات و لوازم یدكی زیاد و مخصوص دارند كه تهیه آنها با مشكلات فراوان و هزینه های بسیار زیاد امكان پذیر می باشد.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو