جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آداب شام خوردن


آداب شام خوردن
غذا خوردن در خانه خیلی راحت‌تر و متفاوت‌ از وقتی است که در منزل کسی مهمان هستید یا در رستوران غذا صرف می‌کنید. آیا تابه‌حال شده که به یک مهمانی شام رسمی در خانه یا رستوران دعوت بشوید و ندانید آداب معاشرت چه حکم می‌کند و باید چه رفتاری را در پیش بگیرید؟ اگر اصول کلی زیر را در نظر داشته باشید همه شما را فردی آداب‌دان خواهند دانست.
۱) آداب معاشرت هیچ‌وقت از مد نمی‌افتد. این روزها که تلفن همراه جزء لوازمی شده که بیشتر افراد همیشه با خود دارند باید جای آن را در آداب معاشرت مشخص کرد. وسائل الکترونیکی خود را از قبیل موبایل سر میز شام خاموش کنید.
حتی اگر میزبان شما را به رستوران دعوت کرده حتماً موبایل خود را پیش از نشستن سر میز خاموش کنید. اگر فراموش کردید تلفن خود را خاموش کنید و حین غذا خوردن زنگ زد بلافاصله آن را خاموش کنید و اصلاً به تلفنی که شده جواب ندهید.
۲) دستمال. پس از این‌که سر میز نشستید دستمال را روی پاهایتان بگذارید. هر وقت لازم شد از آن برای پاک یا خشک کردن لب‌هایتان استفاده کنید. پیش از این‌که بخواهید لیوان نوشیدنی خود را به طرف دهانتان ببرید دستمال را آرام به لب‌هایتان بزنید تا تمیز شود.
اگر می‌خواهید میز را به هر علتی ترک کنید، مثلاً به دستشوئی بروید، دستمال را سمت چپ بشقابتان بگذارید. در پایان غذا دستمال را مرتب کنید و سمت راست بشقابتان بگذارید. لازم نیست آن را دوباره مثل اولش تا کنید اما مچاله‌اش هم نکنید.
۳) منتظر بمانید تا غذای همه داده شود و بعد شروع به خوردن کنید. اگر مهمان هستید صبر کنید تا میزبان شروع به خوردن کند.
۴) قاشق و چنگال. اگر نمی‌دانید باید کدام کارد یا چنگال را بردارید و موقع استفاده از کدام‌یک از آنها فرا رسیده است، قاعده کلی ”از بیرون به داخل“ را به یاد داشته باشید.
بیرونی‌ترین قاشق یا چنگال یا کارد باید زودتر استفاده شود. از هر قاشق یا چنگال یا کاردی که استفاده کردید نباید آن را سر جایش برگردانید بلکه آن را در بشقاب بگذارید. هنگامی که غذا خوردنتان تمام شد باید قاشق و چنگال یا کارد و چنگال را موازی هم طوری در بشقاب بگذارید که دسته آنها در ساعت چهار باشد.
قاشق سوپ باید بعد از تمام سوپ در همان سوپخوری باقی بماند. قاشق چاپخوری را باید در نعلبکی بگذارید.
۵) نان. مقداری نان و کره یا پنیر را که می‌خواهید بخورید در پیشدستی خودتان بگذارید و از آن برای خودتان لقمه بگیرید.
پیش از این‌که کره یا پنیر را روی نان بمالید حتماً آن را به اندازه لقمه کوچکی که می‌خورید تکه کنید. به این ترتیب به‌جای این‌که خرده‌های نان لباس شما را کثیف کند در پیشدستی می‌ریزید.
۶) راست و مستقیم بنشینید. قوز نکنید و روی بشقابتان خم نشوید.
۷) دست‌ها. می‌توانید مچ یا ساعدتان را روی میز یا دستتان را روی پاهایتان بگذارید.
۸) پاها. پاهایتان را نزدیک صندلی خودتان نگه دارید. پاهایتان را دراز نکنید یا طوری خم نکنید که به کسانی بخورد که روبه‌رو یا کنار شما نشسته‌اند.
۹) وقتی می‌خواهید غذا را بجوید، توجه کنید که دهانتان کاملاً بسته باشد. لقمه‌های بزرگ برندارید که دهانتان زیادی پر بشود. بعد از این‌که یک لقمه را قورت دادید چند لحظه صبر کنید و بعد لقمه بعدی را به دهان بگذارید.
۱۰) درآوردن چیزها از دهان. اگر لازم است چیزی را از دهانتان بیرون بیاورید مثلاً غضروف، استخوان یا هسته زیتون همان‌طوری این کار را بکنید که این چیزها به داخل دهانتان رفته‌اند یعنی اگر با چنگال یا قاشق آنها را به دهان گذاشته‌اید با همان‌ها دربیاورید و اگر با دست خوراکی را به دهان گذاشته‌اید اضافاتش را هم با دست بیرون بیاورید و خیلی با احتیاط و موقرانه آن را در بشقابتان بگذارید.
۱۱) از رفتارهای زشت و نابه‌هنجار بپرهیزید مثل حرف زدن با دهان پر، بادگلو زدن، فین کردن، خلال کردن دندان. برای هر کدام از این کارها عذرخواهی کنید و میز را ترک کنید و در جائی مانند دستشوئی این کارها را انجام بدهید.
۱۲) تواضع. همیشه وقتی چیزی را به شما تعارف می‌کنند یا برایتان می‌گذارند، تشکر کنید.
۱۳) آرامش. ارام غذا بخورید و از غذا و همراهی با افراد که سر میز هستند لذت ببرید.
گردآوری: نوشین دیانتی
منبع : مجله زندگی ایده آل