دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۹ تیر ـ ۳۰ ژوئن ـ تحویل صدام حسین به دولت موقت و نظر برخی عراقی ها به تعیین سرنوشت او در رفراندم و یا محاکمه در دادگاه لاهه


۹ تیر ـ ۳۰ ژوئن ـ تحویل صدام حسین به دولت موقت و نظر برخی عراقی ها به تعیین سرنوشت او در رفراندم و یا محاکمه در دادگاه لاهه
امروز ،چهارشنبه سی ام ژوئن ۲۰۰۴ ،صدام حسین و ۱۱ تن همکاران نزدیکش كه از ماهها پیش زندانی آمریكا هستند در محلی نا معلوم و به صورت غیر علنی به حضور " سالم چلبی " که مدیر یک دستگاه قضایی ویژه عراقی اعلام شده است برده شدند و در آنجا به آنان اطلاع داده شد که از این پس اسیر جنگی نیستند و متهم به ارتکاب جنایت هستند و در اختیار قوه قضایی عراق قرار دارند و فردا ،۱ول ژوئیه ، دوباره احضار و در یک جلسه مقدماتی به آنان تفهیم اتهام خواهد شد و از موارد اتهامی خود آگاه خواهند شد. پس، زندانی عراق هستند ولی فعلا زندانبانان آنان همچنان آمریکائیان خواهند بود.
این عده به صورت جداگانه ( یکایک ) به اطاق سالم چلبی ۶۷ ساله احضار شده بودند. سالم چلبی بعدا به خبرنگاران گفت که صدام حسین تکیده ولی مودب به نظر می رسید و هنگام ورود به اطاق " صبح به خیر " گفت و پس از اطلاع از این که ، دیگر اسیر جنگی نیست گفت : بسیار خوب - تا فردا .
قبلا از سوی رئیس جمهوری آمریكا ،صدام یک " اسیر جنگی " اعلام شده بود که فردا طبق یك برنامه که رسانه های سایر کشورها آن را " نمایش ویژه از پیش تنظیم شده " خوانده اند و مراسم آن از تلویزیون عراق پخش خواهد شد تفهیم اتهام خواهد شد و یکی از متهمان دستگاه قضایی دولت موقت عراق خواهد بود که عمدتا مركب از كسانی است كه از دست او از عراق فرار كرده بودند و به خواست آمریكا به قدرت رسیده اند .
از آنجا که میثاق های ژنو درباره اسیران جنگی حکم می کند که پس از اعلام پایان جنگ و اشغال نظامی، این اسیران آزاد شوند، قبل از تحقق این کار ،امروز عنوان زندانی بودن صدام و دستیاران سابقش تغییر یافت و فردا نیز حضورا به آنان تفهیم اتهام خواهد شد و با این که این تمهیدات از طرف برخی حقوقدانان مطابق استاندارد جهانی خوانده نشده است ؛عنوان متهم داخلی خواهند داشت ، گو این که تشریفات محاکمه ماهها و سالها طول خواهد کشید. در هر صورت بعید است که محاکمه در سال میلادی جاری و پیش از انتخابات آمریکا برگزار شود. اتهامات این عده مربوط به کارهای سابق آنان است.
گفته می شود که صدام ممکن است در جریان محاکمه خود پای جورج بوش( پدر ) و مقامات دولتهای پیشین آمریکا را به میان بکشد و از ملاقات خود با رامسفلد سخن بگوید و نیز بگوید که مواد اولیه سلاحهای شیمیایی به دستور چه کسانی در اختیار او قرار داده شده بود. دولت صدام تا زمان تصرف کویت و اعلام آن به عنوان یک ایالت عراق از حمایت دولت آمریکا برخوردار بود و از دوستان این دولت در خاورمیانه بشمار می آمد. همچنین ممکن است صدام در طول محاکمه خود فاش سازد که چه کسانی (از جمله سفیر وقت آمریکا در بغداد) او را تشویق به تصرف کویت کرده بودند و ....
از پریروز "ایاد علاوی" که سالها پیش در لندن، عوامل صدام قصد جانش را کرده بودند و ضمن آن مجروح شده بود بر جای " پال برمر " فرماندار آمریکایی عراق نشسته است . به گزارش برخی رسانه ها، پس از نمایش چند پرده ای مراسم تحویل صدام حسین و نشان دادنش به مردم عراق با دستبند ، و انتقال او به یك زندان مشخص توسط چند پلیس عراقی ، كه هدف از آن تحقیر وی و تضعیف روحیه عراقی ها است؛ بقیه كارها همچنان در دست نظامیان آمریكایی خواهد بود كه تا آینده ای نامعلوم در عراق باقی خواهند ماند. برخی از عراقی ها ابراز عقیده كرده اند كه درست نیست یك فرد ( صدام ) را به دست دشمنان شخصی اش بدهند تا تحقیر و مجازات كنند.
پاره ای دیگر پیشنهاد كرده اند كه سرنوشت صدام در یك رفراندم تعیین شود ، زیرا او كاری بدتر از بعضی سران كشورها نكرده است. در جریان جنگ ویتنام هم میلیونها تن كشته شدند و پس از جنگ داخلی آمریكا كه صدها هزار تن تلفات داشت، جفرسون دیویس رئیس كنفدراسیون ( جنوبی ها ) كه عامل اصلی این كشتار بود و به دست دولت واشنگتن افتاده بود محاكمه و مجازات نشد و نباید در مورد صدام تبعض و «دوبل ستاندارد» قائل شد.
اگر هم قرار است محاكمه و مجازات شود، او را همانند میلوشویچ به دادگاه بین المللی تحویل دهند؛ نه به دادگاهی كه دشمنان شخصی اش برپا خواهند داشت و این كار عراق را در حمام خون فرو خواهد برد و بهانه به دست عده ای خواهد داد كه عملیات گریلایی جاری را تشدید كنند.
صدام قبلا ادعا كرده بود كه ۹۹ درصد عراقی ها به او رای داده اند. برای آزمایش هم كه شده است این حق را به صدام بدهند كه از داخل زندان خود را نامزد انتخابات كند تا معلوم شود كه آراء او چه میزان خواهد بود. این كار خلاف قاعده نیست ؛ در آمریكا هم زندانیان می توانند از داخل زندان خود را نامزد انتخابات كنند و حتی برای خود دست به تبلیغ بزنند. دمكراسی این عمل را رد نكرده است.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید