پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا


مشکل کسب هویت میان فردی در بین نوجوانان تهرانی


مشکل کسب هویت میان فردی در بین نوجوانان تهرانی
یافته های یك تحقیق نشان داد كه نوجوانان تهرانی از نظر هویت ایدئولوژیكی و میان فردی بیشتر از همه در وضعیت مهلت مجاز و كمتر از همه در وضعیت اكتساب بودند.
عوامل چندگانه زیستی، روان شناختی، اجتماعی، میان فردی، فرهنگی و تاریخی در رشد انسان مؤثر است. رشد در دوره نوجوانی ناشی از تعامل این عوامل بوده و توجه به هر یك از این عوامل به تنهایی نمی تواند تصویر درستی از این تغییرات را به ما ارائه دهد.
افراد در این مرحله سنی در معرض بسیاری از مشكلات رفتاری و روانی قرار دارند. در دوره نوجوانی ضعف در تصمیم گیری (در زمینه هایی مانند مدرسه، روابط با جنس مخالف و مصرف مواد)، نتایج منفی تری از دوران كودكی را در بر داشته، هم چنین نوجوانان بیشتر برای تصمیم گیری ها و نتایج كارهای خود نسبت به دوره كودكی مسوول می باشد.
به گزارش ایسنا، بررسی ها نشان داده اند كه رفتارهای پرخطر در دوره نوجوانی افزایش می یابند و گرایش به تنوع رفتارهای پرخطر و یا پرداختن به چندین رفتار پرخطر با هم در این دوران دیده می شود.
برای نمونه ممكن است سوء مصرف مواد و روابط جنسی ناایمن با هم رخ دهند، تا آنجا كه شاید بتوان در نوجوانان مجموعه رفتارهای پرخطر را «نشانگان رفتارهای پرخطر» نام داد به همین دلیل شناخت این دوره از اهمیت بسیاری برخوردار است.
دكتر بنفشه غرایی، دكتر محمدكاظم عاطف وحید و دكتر محمد دژكام متخصصان روانشناسی بالینی در یك پژوهش پس رویدادی و از نوع مقطعی-توصیفی تعداد ۴۶۷ نوجوان تهرانی را به كمك پرسشنامه فرایند هویت الگو و پرسشنامه سبك هویت مورد بررسی قرار دادند. یافته های این پژوهش نشان داد كه جوانان تهرانی از نظر هویت ایدئولوژیكی و میان فردی بیشتر از همه در وضعیت مهلت مجاز و كمتر از همه در وضعیت اكتساب بودند.
علاوه بر این بین وضعیت هویت دختران و پسران تفاوت معنی داری دیده شده است؛ همچنین بین سبك های هویت با وضعیت های هویتی نیز ارتباط معنی داری به دست آمد.
این نتایج می افزاید: سبك هویت نامتمایز-اجتنابی بیشترین ارتباط را با وضعیت نامتمایز و سبك هویت هنجاری بیشترین ارتباط را با وضعیت تفویض اختیار و سبك هویت اطلاعاتی بیشترین ارتباط را با وضعیت اكتساب نشان دادند.
بر اساس نتایج این تحقیق، نوجوانان تهرانی از لحاظ وضعیت هویتی كمتر در وضعیت اكتساب و یا كسب اطلاعاتی هستند.
منبع : روزنامه همشهری