پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

گل کاغذی


گل کاغذی
● خانواده Nyctaginaceae
گل كاغذی از گیاهان بسیار زیبایی است كه در سالهای اخیر به طوری چشمگیری مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه در طبیعت به صورت درختچه بالا رونده می روید و در بعضی از مناطق در طراحیهای فضای سبز به كار می رود.گل كاغذی با رنگهای متنوع خود در سبدهای آویزان و داربستها كاشته می شود. گل كاغذی در برابر سرما مقاوم است و در تابستانهای گرم كه دیگر گیاهان قدرت گلدهی ندارند،این گیاه، توده ای از گل را به ارمغان می آورد.
تكثیر:
گل كاغذی بوسیله قلمه تكثیر می شود.گرچه تكثیر این گیاه كار نسبتاً مشكلی است، ولی در ریشه دهی ، قلمه ها رشد سریعی از خود نشان می دهند. بسیاری از واریته ها مثل Barbarakarst, Raspberrylce ,Crimson loke و... با رنگهای صورتی، قرمز، پرتقالی و سفید به صورت هیبرید قابل تكثیر هستند. باید بخاطر داشت كه جابجا كردن قلمه ریشه دار این گیاه حساس ، بسیار مشكل است. از آنجا كه ریشه های این گیاه ترد و باریك هستند، در صورت جابجایی غیر اصولی آن ، به شدت صدمه می بیند. قلمه ها در محل اصلی باید به طور بسیار عمیقی كاشته شوند، و همچنین موقع جابجایی این گیاه باید توجه كرد كه در تماس دست با ساقه ، آوندها آسیب نبینند.
● نیازهای زیست محیطی
۱) نور: این گیاه به نور فراوان نیاز دارد و باید در روشنترین بخش گلخانه نگهداری شود.
۲) حرارت: گل كاغذی بومی آمریكای جنوبی، برزیل و نواحی گرمسیری است و نسبت به سرما و یخبندان بسیار حساس می باشد. درجه حرارت ۳۷ درجه سانتیگراد در طول روز و ۱۵درجه سانتیگراد درشب هنگام برای این گیاه مناسب است و در خارج از این طیف دمایی گیاه رشد خوبی ندارد.
۳) محیط كشت : گل كاغذی محیط مرطوب را نمی پسندد و باید در گلدانی با زهكشی مناسب كاشته شود، و در غیر این صورت این گیاه به انواع بیماریهای ریشه ای دچار می شود.
۴) آبیاری : گل كاغذی باید یكبار و به طوركامل آبیاری شود وتا خاك گلدان كاملاً خشك نشده ، آبیاری مجدد صورت نگیرد.باید به یاد داشت كه در موقع گلدهی،اگر خاك آن خیلی خشك شود ، گلهای آن خواهد ریخت.
۵) كود: این گیاه به محلولی از كود تقویت شده با عناصر كمیاب نیاز دارد.افزایشppm ۲۰۰ ازت به خاك، كمك فراوانی به رشد آن می كند. میكروالمنتها برای بقای این گیاه بسیار مهم و ضروری محسوب می شوند، همانطوركه عناصری مثل منیزیم، آهن ، منگنز ، برای رشد گل كاغذی جنبه حیاتی دارد. در هنگام زرد شدن برگهای این گیاه گاه لازم است تا ppm ۵۰ سولفات منیزیم به خاك اضافه شود.
۶) آفات و حشرات : اگر مراقبت و نگهداری از این گیاه به خوبی انجام شود،آفات و حشرات مشكلی را ایجاد نخواهند كرد.ولی در مواقع ضروری ، از قارچ كشهای محلول می توان استفاده كرد.شته و كرمها را می توان با رزمیترین،ارتن، و تام كنترل كرد.
بعد از ۴-۳ هفته كه گل كاغذی در گلدان مستقر شد ، باید آن را قدری كوتاه كرد .اگر این گیاه در گلخانه نگداری شود در طول ۴ هفته حداقل باید دوبار كوتاه شود. دوران گلدهی آن از آذرماه آغاز و تا شهریور همچنان ادامه دارد.گرچه گل كاغذی در نقش یك گیاه آویز از فرم زیبایی برخوردار است ولی كوتاه كردن و فرم دادن به آن ، به منظور جلوگیری از بلند و بدفرم شدن آن ضروری است.
● واریته ها:
۱) گل قرمزها:مثلBarbara karst ،JuanitaHtten(مناسب برای آویز) Temple (با برگهای موجدار)
۲) گل بنفشها نظیر Royalourple,Brasiliensis
۳) گل نارنجی نظیرAlbama Sunset (گلها به رنگ صورتی برمی گردند)
۴) گل صورتی نظیرJames Walker,Mauree Hatten,Surprise
۵) گل سفید مثل Summer snow
۶) واریته با برگهای رنگارنگ نظیر Raspberryice,Vicky,Mardigras
۷) واریته های با دو گل:این واریته گلهای خود را با رنگهای صورتی،قرمز و پرتقال تا زمان پژمرده شدن حفظ می كند.
تحقیقات انجام شده برروی گل كاغذی: طبق گزارشات جامعه بین المللی باغبانی از ایتالیا، (۱۹۹۰) جهت تولید شاخه و گل بیشتر از این گیاه استفاده ازBA ۶ توصیه می شود.این تحقیقات نشان می دهد كه اسپریppm ۱۰۰-۵۰ ازBA۶ ، ۲۴ ساعت بعد از اولین برش سرشاخه ها در مورد واریته های متوسط و ppm ۲۰۰ از آن در مورد واریته های قویتر بهترین نتیجه را می دهد.اسپری سوم بعد از بریدن نوبت دوم انجام می شود.
BA ۶ در موقع بریدن سرشاخه ها جهت تهیه قلمه نیز مفید است.
منبع : سازمان پارک ها و فضای سبز تهران