جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

در روزهای امتحان چی بخوریم؟


در روزهای امتحان چی بخوریم؟
با اینكه این روزها امتحانات مدارس تمام شده اما تا پایان سال تقریباً هر روز شاهد یك امتحان هستیم، از امتحان كارشناسی ارشد گرفته تا امتحان تخصص پزشكان. اغلب ما در روزهای نزدیك به امتحان و حتی روز امتحان با عدم تمركز و اضطراب رو به رو می‌شویم اما هیچ می‌دانید كه می‌توان با تغذیه مناسب همه این اضطراب‌ها را تا حدودی برطرف كرد. نكته مهمی‌كه باید افرادی كه درس می‌خوانند به آن توجه كنند آن است كه در ایام درس خواندن باید از تغذیه متعادل ، متنوع و متناسبی برخوردار باشند.
همان‌طور كه گفتیم، بسیاری از افراد تصور می‌كنند فعالیت‌های فكری چندان انرژی نیاز ندارد و به این دلیل، از ترس چاق شدن یا كم غذا می‌خورند و یا حتی برخی از این افراد از رژیم‌های لاغری كه قبل از درس خواندن از آنها پیروی می‌كرده اند نیز تبعیت می‌كنند و به غلط تصور می‌كنند كه هیچ مشكلی به وجود نخواهد آمد. اما نكته مهم آن است كه فكر كردن نیز به انرژی بالایی نیازمند بوده و برای تمركز فكری زیاد باید انرژی فراوانی را دریافت كرد. از این رو، افرادی كه به دلیل شرایط كاری و یا برنامه درسی فشرده فعالیت فكری بیشتری در مقایسه با افراد عادی دارند باید از مواد غذایی پركالری (بهتر است غذاهایی باشند كه در عین كالری فراوان، مواد مغذی بیشتری را نیز داشته باشند) استفاده كنند. به این دلیل، در این ایام رژیم گرفتن به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.
اما برخی از مواد مغذی بیشتر از سایرین در این روزها مورد نیازند. اولین‌آنها ویتامین‌های گروه B هستند، این ویتامین‌ها در غلات و لبنیات بیشتر یافت می‌شوند.
در این مواد علاوه بر این دسته از مواد مغذی، تركیب دیگری به نام ساپونین نیز وجود دارد كه هم ضداضطراب بوده و هم آرام بخش است. به‌علا‌وه، می‌دانید كه كم خونی یكی از دلایل عدم یادگیری و تمركز است اما به دلیل اهمیتی كه این موضوع دارد هر چه به آن پرداخته شود، كم است. كمبود آهن و ویتامین ۱۲B هر دو این عارضه را به دنبال دارند كه موجب كاهش قدرت یادگیری و تمركز و حتی یادآوری مطالب در افراد می‌شود. به این دلیل است كه در این دوران مصرف مرتب گوشت قرمز و ماهی به خصوص ساردین توصیه می‌شود زیرا ساردین علاوه بر مواد یاد شده، سرشار از اسیدهای چرب امگا سه نیز هست كه برای تقویت فعالیت‌های ذهنی مفید شناخته شده است. علاوه بر موارد یاد شده، تركیبی به نام استیل كولین در بدن به عنوان واسطه عملكرد سلول‌های مغز و اعصاب شناسایی شده است.
از این رو، مصرف مواد غذایی كه لیستین و كولین دارند برای تأمین این تركیب توصیه می‌شود. از منابع این تركیبات می‌توان به تخم مرغ، جگر، بادام زمینی و لوبیای سویا اشاره كرد كه از دو ماده غذایی اول، در وعده‌های غذایی اصلی و از دو ماده غذایی دوم می‌توان در میان وعده‌ها استفاده كرد. در میان سبزی‌ها نیز ریحان و نعناع به دلیل خواص ضد افسردگی و تقویت كنندگی سلول‌های سیستم عصبی و كاهو به دلیل كلسیم ، پتاسیم و تركیبی به نام لاكتوكاریوم در تسكین اضطراب بسیار مفید است. به این دلیل است كه قبل از خواب، صرف مخلوط آب كاهو و آب سیب البته در اندازه‌های مساوی می‌تواند خواب راحتی را ایجاد كرده و آرامش بخش باشد.‌
دكتر سید ضیاء الدین مظهری
منبع : روزنامه سلامت