دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

«صلح رومی» برضد امپراتوری ایران، و طرز مصرف آن در دوران معاصر (قرن ۲۱)


«صلح رومی» برضد امپراتوری ایران، و طرز مصرف آن در دوران معاصر (قرن ۲۱)
طبق پیوستی که بر تاریخ روم تالیف «لیوی» مورخ این کشور در سده یکم پیش از میلاد نوشته شده است، "اگوستوس" امپراتور روم ۱۲ ماه مه سال ۲۳ پیش از میلاد (این تاریخ بعدا پس از تبدیل و احتساب تقویم ها به دست آمده است) اعلام کرد که دولت روم یک دولت تجاوزگر نیست و جنگهایی را که به آن دست می زده است به منظور تامین صلح بوده و «آزادیبخش» باید بشمار آیند! و دستور داد که رویدادنگاران ارتش روم که وقایع روزانه فعالیتهای نظامی را ثبت می کردند و «وقعه» می خواندند از آن پس این نکته را از نظر دورندارند و وقایع را طوری ننویسند که نشان دهد رومیان تجاوزگر و توسعه طلب بوده اند، ما دولت تیسفون (اشکانیان و به نوشته رومیان، پارتیان) نیستیم که از سلطه گری دست بر نمی دارد و.... از آن پس، عبارت صلح رومی (پاکس رومانا) وارد تاریخ شد و مورخان عهد امپراتوری این کشور تجاوزات، جنگها و اشغالگری های روم را «خدمت و فداکاری به خاطر صلح ـ وظیفه جهانی!» می نوشتند.
پس از شکست های نظامی شدید سال های ۲۳۸، ۲۴۴ و ۲۶۰ میلادی از ایران (زمان اردشیر ساسانی و پسرش شاپور) و از دست دادن دو امپراتور در این جنگ هاو تعهد پرداخت باج و خراج به ایران، سران روم در نشست چند هفته ای ماههای آوریل و مه سال۲۶۱ میلادی که در آن استراتژی و پالیسی روم تنظیم شد باردیگر «صلح رومی» و دفاع از آزادی سایر ملل، به ویژه ملل کوچک به میان آمد . به موجب این سیاست،جنگ و تعرض هم البته اگر از جانب روم (ایتالیا) باشد نوعی صلح است!. همین استدلال و حرفی که ابرقدرتهای قرن بیستم و تنها ابرقدرت امروز می زند. در مقدمه استراتژی مصوب در مه سال ۲۶۱ که سند آن موجود است دولت ساسانیان و ناسیونالیسم ایرانی خطر اول برای روم و مسبب همه دشواری های این امپراتوری اعلام شده بود؛ زیرا که سیاست کلی ساسانیان بر این اصل قرار گرفته بود که رومیان قدم به آسیا نگذارند و اجازه تاخت و تاز به آنها در سوریه و سواحل غربی آسیای صغیر «ترکیه امروز» و حتی مصر داده نشود.
سه دهه پس از نشست سال ۲۶۱ ، امپراتور وقت روم برپایه این پالیسی، در پیامی به مناسبت آغاز پادشاهی نرسی پسر شاپور یکم شاه ساسانی ایران به او نوشت که این کشور سر جنگ ندارد و جنگهای روم با کشورهای دیگر بخاطر برقراری یک صلح پایدار است! که نرسی نهم ژانویه سال ۲۹۳ میلادی به او پاسخ داد: تا تعبیر از صلح، چنین باشد که رومی ها گفته اند، صلحی وجود نخواهد داشت.
«تاریخ»، مصرف عبارت «صلح رومی» را که ادامه دارد در هر زمان به طرز و گونه ای ثبت کرده است و در دو دهه اخیر تحت عناوین «برقراری دمکراسی، جلوگیری از گسترش سلاحهای کشتار جمعی، ریشه کنی تروریسم و ...». پاسخی را که «نرسی» شاه ساسانی ایران در سال ۲۹۳ میلادی (۱۷۱۴ سال پیش در ماه ژانویه) به امپراتور روم داد، نهم ماه مه ۲۰۰۷ (چهار روز پیش) از دهان ولادیمیر پوتین رهبر روسیه شنیده شد که گفت: رفتار آمریکا، امروز به گونه ای است که هیتلر در اواخر دهه ۱۹۳۰ در پیش داشت و به جنگ جهانی دوم منجر شد و تردید نیست که رفتار امروز به جنگ جهانی سوم، و ....
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید