یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تاریخچه طب سوزنی و نکات جالبی درباره عملکرد آن در بدن


تاریخچه طب سوزنی و نکات جالبی درباره عملکرد آن در بدن
طب سوزنی به ۵ هزار سال قبل برمی گردد. این نوع درمان از کشور چین نشأت گرفته است. از نظر طب سوزنی جهان چیزی جز انرژی نیست. این انرژی در فضا به صورت انرژی فضایی با انواع انرژی که ما می شناسیم وجود دارد و در زمین به صورت انرژی پنجگانه آب، خاک، آتش، باد و نور موجود است. انسان به عنوان جزیی از کل، از قوانین حاکم بر این مواد پیروی می کند و در برابر تغییرات انرژی هم متأثر می شود.
در سطح بدن انسان انرژی در مسیرهایی با محورهایی مشخص جریان دارد. این مسیرها یا محورها با مسیر عروق و اعصاب کاملاً هماهنگ است.
در جهان کنونی هنگامی که در بسیاری از بیماری ها علم پزشکی نتوانست پاسخگو باشد، متخصصان زیادی چاره کار را در آموختن طب جایگزین دانسته و به طب سوزنی و طب گیاهی رو می آوردند.
دکتر پرچمی از معدود پزشکانی است که پس از تحصیل در رشته پزشکی، دوره تخصصی خود را در کشورهای آلمان و چین به آموزش طب سوزنی پرداخته است:
▪ اساس طب سوزنی بر چه چیزی استوار است؟
- اساس این نوع طب به یافتن محل دقیق نقاط حساس بدن و تحریک متناسب آنهاست این نقاط باید براساس نوع بیماری خود مراجعه کننده باشد. بنابراین به نظر می رسد آشنایی با علم پزشکی برای یک پزشک طب سوزنی لازم است.
▪ از نظر علم طب سوزنی بدن انسان دارای چه ویژگی هایی است؟
- از نظر این علم در بدن هر موجودی که زنده است دو نوع انرژی جریان دارد. این یک دیدگاه فلسفی است. براین اعتقاد که نشأت گرفته از طب چینی است دو انرژی «YANG» و «YIN» در بدن هر موجود زنده ای وجود دارد. تا زمانی که تعادل بین این دو انرژی برقرار باشد انسان در سلامت کامل به سر می برد. هر آینه تعادل بین آنها تحت تأثیر عوامل داخلی یا خارجی مثل فشارهای روحی، عدم تناسب کار اعضا مختل شود، فعالیت ارگان های مربوطه مختل و انسان دچار بیماری می شود.
▪ تحریک نقاط حساس با چه ابزاری صورت می گیرد؟
- تحریک متناسب نقاط خاصی از بدن به وسیله سوزن های مخصوص صورت می گیرد که بسیار ظریف هستند و می توانند تعادل از دست رفته را به بدن برگردانند و بیماری را به طور نسبی مداوا کنند.
▪ شما گفتید درمان نسبی؛ مگر درمان قطعی امکان ندارد؟
- نه، حتی در علم پزشکی نیز درمان هیچگاه قطعی نیست بلکه داروهای تجویز شده فقط قادرند مسکن درد باشند و یا تا حدی بیماری را تحت کنترل درآورند.
▪ وضعیت طب سوزنی در حال حاضر چگونه است؟
- طب سوزنی در دهه اخیر به علت اثرات درمانی شگفت انگیزش مورد توجه محافل پزشکی قرار گرفته است به طوری که هم اکنون در آلمان و آمریکا مراکز متعددی در این زمینه تأسیس شده است.
از سال ۱۹۷۵ سازمان بهداشت جهانی WHO پس از بررسی های طولانی و علمی درمان بیش از دهها نوع بیماری را توسط این نوع طب مورد توجه قرار داده و اقدام به تأسیس مراکز آموزشی در چین جهت آموزش پزشکان خارجی کرد.
▪ آیا همه بیماری ها با این نوع طب قابل درمان هستند؟
- از جمله بیماری هایی که با این نوع طب می توان به درمان آن اقدام کرد، کمردرد های طولانی کشیده از نوع اسپاسم عضلانی، فتق دیسک بین مهره ای، درد ناشی از آرتروز بین مفاصل خصوصاً مفصل زانو، محدودیت های حرکتی در شانه منجمد، بازیابی توانایی حرکتی بعد از فلجی، سردردهای عروقی مثل میگرن ، و انواع اعتیاد است.
▪ شما به نقاط حساس بدن اشاره کردید، این نقاط در کدام قسمت از بدن واقع شده اند؟
- بیش از ۷۰۰ نقطه طلایی در بدن شناخته شده که ۳۶۰ نقطه آن تحت عنوان اصلی و بقیه اضافی تعریف شده اند. این نقاط در تماس قسمت های بدن به صورت محورهای مجزا تعریف شده اند و پزشک در درمان هر بیماری باید به تحریک این محورها بپردازد.
▪ این طب از چه زمانی وارد ایران شده است؟
- طب سوزنی ۲۰ سال است که در ایران رایج شده و در قدیم به صورت موردی پزشکان اقدام به این نوع طبابت می کردند. هم اکنون پزشکان زیادی هستند که با گرفتن مجوز از سازمان بهداشت و درمان پروانه فعالیت گرفته اند.
▪ دوره درمان در این طب چه مدت است؟
- اغلب بیماران ما وقتی از درمان به وسیله طب پزشکی ناامید می شوند به ما مراجعه می کنند ولی چقدر خوب بود که قبل از هر مراجعه به بیمارستان و مصرف کردن دارو به ما مراجعه کنند. بیشتر افرادی که دچار بیماری های مزمن می شوند به ما مراجعه می کنند یا کسانی که از عمل جراحی بنا به شرایط جسمانی و روحی و روانی شان ترس دارند، به استفاده از طب سوزنی رغبت نشان می دهند. ولی باز هم می گویم طب سوزنی درمان قطعی بیماری نیست، تسکین دهنده درد است.
▪ هزینه این نوع درمان به چه صورت است؟
- تمامی لوازم مصرفی این نوع طب از خارج تهیه می شود. اغلب پزشکانی که با این نوع طب به درمان بیماران خود می پردازند، خود شخصاً به چین یا کشورهای تولید کننده ابزارآلات طب سوزنی می روند و لوازم مورد نیاز را وارد می کنند. اغلب لوازم یک بار مصرف هستند. پس می بینید که باید نسبت به ویزیت پزشکان دیگر کمی بالاتر باشد. این طب به صورت یک یا دو جلسه در ماه نیست. ما برای بیمار نسخه تجویز نمی کنیم. در این طب شاید ۱۰ جلسه متوالی باید بیمار مراجعه و تحت درمان قرار گیرد.
▪ گفته می شد که بیماری های لاعلاج را می توان با این نوع طب درمان کرد؟
- نه این کذب محض است. این کار امکان ندارد. این طب هم مانند علم پزشکی است. مگر در این علم می توان هر بیماری را درمان کرد؟
▪ آیا اتفاق افتاده که برای درمان یکی از بستگان خود از این نوع درمان استفاده کنید؟
- نه. استادانی که به ما آموزش می دادند بر این باور بودند که نباید روی بستگان درجه یک کار کنیم. چون جواب نمی دهد. لازمه موفقیت در این کار حس گرفتن هنگام سوزن زدن است. ممکن است در هنگام کار روی بستگان نزدیک شرایط روحی لازم برای این کار فراهم نشود.
من خودم اگر نیاز به درمان پیدا کنم از همکارانم درخواست می کنم که این کار را روی من انجام دهند.
▪ تصور بر این است که طب سوزنی نوعی تلقین است؟
- نه اصلاً اینگونه تصورات نمی تواند صحیح باشد. چون این طب حتی در دامپزشکی هم مورد استفاده قرار می گیرد. در اروپا حیوانات زیادی را با این نوع طب مورد درمان و مداوا قرار می دهند و حتماً می دانید که حیوانات تلقین پذیر نیستند.
▪ آیا می توان براساس این طب از راه دور به درمان بیماری اقدام کرد؟
- نه، باید با مریض صحبت کنیم. دیدن زبان، گرفتن نبض، ابزارآلات لازم برای درمان و تشخیص نوع بیماری است. تا علائم بیماری مشخص نشود امکان درمان وجود ندارد.
وقتی نوع بیماری تشخیص داده شد، براساس محورهایی که در بدن انسان وجود دارد مناطقی را انتخاب می کنیم و از طریق طب سوزنی سعی می کنیم موازنه انرژی را در بدن بیمار برقرار کنیم. اخیراً در درمان بسیاری از بیماری ها می گویند این تحریک با لیزر انجام می گیرد چون درد کمتری هم دارد ولی تجربه ثابت کرده اثرات لیزر درمانی تقریباً نصف طب سوزنی است.
▪ برای هر بیمار چند سوزن استفاده می شود؟
- حدود ۸ تا ۱۰ سوزن. دردی که هر سوزن دارد مثل گزش قسمتی از بدن به وسیله حشره ای مثل پشه است. این سوزن ها فوق العاده باریک هستند و این درد به تحریک آن نقطه از بدن می انجامد. در این نوع طب بیهوشی نیاز نیست. بیمارانی که از سوزن می ترسیدند خواستار بی حس کردن نقطه ای که قرار بود سوزن زده شود می شدند. ولی آنها نمی دانند که تأثیر سوزن به خاطر تحریک آن قسمت از بدن ناشی از درد آن است. سوزن ها ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت در بدن می مانند.
▪ آیا در مورد درمان بیماری نوزادان هم از این طب می توان کمک گرفت؟
- نه، چون لازمه تأثیر سوزن ها، آرامش و حرکت کم بیمار است ولی در کودکان و نوزادان چون آنها به طور دائم حرکت می کنند نمی توان این طب را برای آنها به کار برد. آنها زیر سوزن نمی مانند و مدام گریه می کنند.
▪ در چه نقطه ای از بدن امکان استفاده از این نوع طب وجود ندارد؟
- در ناف، چون خیلی حساس است. البته در مورد زن ها هم باید حتماً قبل از شروع درمان در قسمت هایی مثل شکم اطمینان حاصل شود که او باردار نباشد.
▪ محورهای طلایی بدن کدام هستند؟
- بدن انسان در ۱۴ محور تقسیم شده که ۳۶۰ نقطه طلایی در آن قسمت ها واقع شده اند. این محورها به صورت متناسب در قسمت های مختلف بدن تقسیم شده اند. هر محوری هم نمایانگر یک عضو بدن است. مثل محور طحال، محور کیسه صفرا، محور معده و .... مشکلات مردم تلفیقی از این محورها است.
منبع : پارسی طب


همچنین مشاهده کنید