دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا


پتروشیمی در عسلویه چه می‌کند؟(۲)


الفین نهم‌
این طرح پس از بهره برداری، سالانه یك میلیون تن اتیلن به عنوان محصول میانی و نیز ۴۰۰هزار تن اتیلن، ۳۰۰هزارتن پلی اتیلن متوسط / سنگین، سیصد هزار تن پلی اتیلن سبك و ۹۰هزار تن پروپان سنگین را به عنوان محصولات نهایی تولید خواهد كرد. خوراك این طرح شامل اتان ، پروپان، هگزن، پروپیلن و هگزان خواهد بود.
مجری طرح‌های استحصال اتان، اتیلن، بنزن، استایرن منومر و پلی استایرن كه در زمینی به مساحت ۲۳هكتار از سال ۷۹در دست احداث است و پیش‌بینی می‌شود امسال به بهره‌برداری برسد، پتروشیمی پارس است.
الفین دهم‌
این طرح در سال ۱۳۷۹به شركت پتروشیمی جم واگذار شده است. این واحد بزرگ‌ترین الفین جهان است و ظرفیت تولید سالانه آن یك میلیون و ۳۲۰هزار تن اتیلن به عنوان محصول میانی و ۲۲۰هزار تن اتیلن به عنوان محصول نهایی خواهد بود. محصولات این طرح شامل اتیلن، پروپیلن، تركیبات چهار كربنه، بنزین پیرولیز، پلی اتیلن سبك خطی، پلی اتیلن سنگین، پلی پروپیلن، منو اتیلین گلایكول، تری اتیلن گلایكول، بوتادین، رافینیت بی دی، آلفا الفین‌ها، نفت كوره و بنزین خواهد بود. این طرح معادل ۲۵۱۹هزار تن در سال انواع خوراك را شامل برش‌های سبك، رافینیت، تركیبات پنج كربنی، مایعات گازی، آروماتیك سنگین، اتان، تركیباتپروپان، تركیبات پنتان و برش پروپان مصرف می‌كند.
آروماتیك چهارم‌
بزرگ‌ترین مجتمع پتروشیمی تولید آروماتیك در جهان، با ظرفیت تولید۱۲۸۰هزار تن انواع محصولات آروماتیك شامل سالانه ۷۵۰هزار تن پارازایلین، ۴۳۰هزار تن بنزن و یكصد هزار تن ارتوزایلین است. این طرح همچنین در مجموع به میزان ۱۹/۳ میلیون تن در سال گاز مایع، برش پنتان، هیدروكربن های سبك و سنگین، آروماتیك‌های سنگین و رافینیت به عنوان محصول جانبی تولید خواهد كرد. پتروشیمی برزویه به عنوان مجری طرح آروماتیك چهارم در سال ۱۳۷۷تشكیل شده است و قرارداد نهایی این طرح برای خرید دانش فنی، مهندسی اصولی، مهندسی تفصیلی، خرید تجهیزات و ماشین آلات، نظارت بر نصب و راه‌اندازی و تامین فاینانس، در خردادماه ۱۳۷۹میان شركت پتروشیمی برزویه و كنسرسیوم تویو / سازه / ال جی منعقد و مهندسی اصولی این طرح از مردادماه همان سال آغاز شد. خوراك این طرح شامل ۴۵۰۰تندر سال مایعات گازی و سالانه ۲۷۰هزار تن بنزین پیرولیز است كه به ترتیب از فازهای ۱و ۲ و ۳ پارس جنوبی و شركت پتروشیمی جم (مجری طرح الفین دهم) تامین خواهد شد.
تامین سرویس‌های جانبی مانند برق، آب، بخار و نیتروژن و به طور كلی یوتیلیتی طرح‌های شركت ملی صنایع پتروشیمی به عهده شركت پتروشیمی است و سرویس‌های جانبی طرح آروماتیك چهارم نیز توسط شركت یادشده تامین می‌شود.
متانول چهارم‌
شركت پتروشیمی زاگرس مجری طرح متانول چهارم است كه احداث این واحد را از سال ۱۳۸۰آغاز كرده است و زمان بهره برداری آن، اوایل امسال خواهد بود. محصول سالانه آن یك میلیون و ۶۵۰ تن متانول خالص گریAAداست. خوراك این واحد، گاز طبیعی و اكسیژن است. از ویژگی‌های این طرح، بهره‌گیری از رآكتور <اتوترمال ریفورمر> برای شكستن گاز طبیعی به وسیله اكسیژن خالص و نیز استفاده از Cooled Reactor Gas در بخش تولید متانول است كه مورد اول در ایران و مورد دوم در جهان منحصربه فرد است.
آمونیاك و اوره‌
اجرای طرح در زمینی به مساحت ۴۷هكتار توسط شركت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی از سال ۸۰آغاز شده است و زمان بهره برداری آن امسال خواهد بود. محصول این طرح شامل آمونیاك و اوره در مجموع به میزان یك میلیون و ۱۶۰هزار تن در سال است.
خوراك این طرح، گاز طبیعی به میزان ۶۴۰ میلیون مترمكعب در سال است كه از فازهای ۱ ، ۲، ۳ پارس جنوبی تامین خواهد شد.
پتروشیمی مبین‌
شركت پتروشیمی مبین، تامین برق، مخابرات، گاز ازت، گاز اكسیژن، هوای فشرده، بخار، آب شیرین، آب بدون املاح، آب خنك كننده، تجهیزات مجتمع‌ها و دفع فاضلاب‌های صنعتی طرح‌های پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس را برعهده دارد. همچنین توزیع گاز (سوخت و خوراك) و نیز نقل و انتقال محصولات میان تولیدی بین مجتمع‌ها و محصولات صادراتی از مجتمع‌ها به بندر و ایجاد تاسیسات بارگیری مواد پتروشیمی در بندر به عهده این شركت است.
اجرای اغلب این طرح‌ها از سال ۱۳۸۰در زمینی به مساحت ۴۷ هكتار آغاز شده است.
آب شیرین كن اصلی
مجموعه تاسیسات این پروژه، روزانه ۳۶هزار مترمكعب آب شیرین از آب دریا تولید می‌كند. در واحد تولید آب صنعتی و تصفیه خانه با استفاده از این آب، روزانه ۳۱هزار مترمكعب آب بدون املاح و ۲هزار مترمكعب آب آشامیدنی تولید می‌شود. این مجموعه در دو سایت در دست احداث است.
بندر پتروشیمی‌
اجرای عملیات احداث این بندر از اوایل سال ۸۱ آغاز و زمان بهره برداری از فاز نخست آن، امسال و فاز دوم آن در سال ۸۵ پیش‌بینی شده است. تعداد اسكله‌های صادرات محصولات جامد بندر ۷ پست و مایع آن ۸ پست در نظر گرفته شده است كه می‌تواند سالانه بین ۲۷تا۳۰میلیون تن محصول جامد و مایع را صادر كند. همچنین قابلیت پهلوگیری كشتی‌هایی تا وزن ۷۰هزارتن برای این بندر پیش‌بینی شده است.
این بندر دارای همه تجهیزات بندری، ارتباطات مخابراتی، نیازهای زیربنایی و نیز برج دیده بانی و چراغ دریایی خواهد بود و می‌تواند به صورت ۲۴ساعته به كشتی‌ها در منطقه خدمات لازم را ارایه كند.
منبع: دنیای اقتصاد، ضمیمه عسلویه، یكشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۴
منبع : نمایشگاه بین‌المللی