یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مطالبی در رابطه با سرطان


مطالبی در رابطه با سرطان
● واکسن ها می توانند مانع از برخی سرطان ها شوند :
واکسن های ضد ویروس، بالقوه این توانایی را دارند که مانع از بروز ده درصد از انواع سرطان ها در بریتانیا شوند. این رقم در کشورهای در حال توسعه به ۲۵ درصد می رسد.
بنابر گزارش مرکز مطالعات سرطان بریتانیا، The Cancer Research UK، هرساله بالغ بر دو میلیون نفر در جهان به سرطان با منشاء ویروسی مبتلا می شوند. این مرکز، که یک سازمان خیریه است، می گوید تعداد انگشت شماری از ویروس ها مسبب این سرطان ها هستند بنابراین سرمایه گذاری برای تهیه واکسن های جدید می تواند در مبارزه با این بیماری ها بسیار موثر باشد.
سرطان های گردن رحم، معده، کبد، بخش تنفسی مربوط به بینی (Nasopharyngeal carcinoma)، غدد لنفاوی و لوسمی (یا خون)، از جمله سرطان هایی هستند که با عفونت ناشی از آلودگی به برخی ویروس ها مرتبط اند.این گزارش تاکید می کند که سرطان در تعداد کمی از افرادی که به این نوع ویروس ها آلوده شده ایجاد می شود. با این حال، هر سال حدود ۱۸ درصد از موارد تازه سرطان با عفونت ویروسی مرتبط اند.
گروهی که در زمینه تهیه واکسن برای جلوگیری از ابتلا به ویروس های سرطان زا تحقیق می کند، می گوید، درک ارتباط میان برخی ویروس ها با ابتلا به تعدادی از سرطان ها، در واقع شناسایی یکی از حلقه های زنجیره بیماری است و به دنبال آن حلقه های دیگر نیز کشف خواهد شد. همچنین با واکسیناسیون علیه ویروس می توان زنجیره ایجاد سرطان را شکست.
در حال حاضر تحقیقات برای تهیه واکسن سرطان گردن رحم، که عمدتا ناشی از آلودگی به ویروس پاپیلوما (Papilloma) یا اچ. پی. وی است، به نتایج خوبی رسیده است. همچنین برای ویروس هپاتیت ب، که با سرطان کبد مرتبط است، واکسن تهیه شده است.
اما بسیاری از سرطان های ناشی از آلودگی به ویروس مانند سرطان معده، بخش تنفسی مربوط به بینی، غدد لنفاوی و لوسمی هنوز واکسن ندارند. با این حال به گفته پرفسور جان توی John Toy، مدیر پزشکان مرکز مطالعات سرطان بریتانیا، خیلی مهم است که مردم بدانند که سرطان مسری نیست و ویروس های سرطان زا مانند آنفولانزا و سرماخوردگی منتقل نمی شوند. او در نهایت اضافه می کند: "همانطور که ما به طور موفقیت آمیزی برای مبارزه با بیماری های عفونی واکسن تهیه کرده ایم، بزودی قادر خواهیم بود برای برخی سرطان های خاص نیز واکسن تهیه کنیم."
● ژن های مسئول تقسیم سلولی :
۱- آنکوژن‌ها (ژن‌های عامل تومور) (Oncogene) که در شرایط عادی در فرستادن پیام به سلول برای تکثیر نقش دارند. اختلال و تغییر در این سلول‌ها منجر به تکثیر نامنظم سلول شده و سلول سرطانی بشمار می‌رود.
۲- ژن‌های سرکوبگر تومور- (Tumour suppressor genes) این ژن‌ها پروتئین‌های خاصی را تولید می‌کنند که در شرایط عادی وظیفه معکوس آنکوژن‌ها را داشته و به سلول پیام توقف تکثیر می‌دهد. یکی از مهم‌ترین ژن‌های این گروه ژنی‌ به نام p۵۳ است.
۳- ژن‌های خودکشی – (Suicide genes) خودکشی سلول‌ها یا مرگ سلول یکی از مهم ‌ترین عوامل پیچیده سلولی است که به سلول توانایی خودکشی در شرایط غیرمعمول را می‌دهد تا مانع شیوع تکثیر و آسیب‌دیدگی به سایر سلول‌ها ‌شود. هنگامی که ژن‌های خودکشی آسیب پیدا کنند دیگر قادر به فعالیت خود برای نابود کردن سلول معیوب نبوده و سلول سرطانی محسوب می‌شود.
۴- ژن‌های ترمیمی دی ان ای- (DNA repairing genes) این ژن‌ها مسئول ترمیم دی ان ای آسیب دیده و معیوب هستند که با ترشح پروتئین‌های متفاوت زمینه ترمیم دی ان ای آسیب دیده را فراهم می کنند. اما زمانی که خود این ژن های ترمیمی دی ان ای آسیب می بینند، سلول، دیگر توانایی ترمیم خود را از دست داده و اختلالات ژنتیکی و ترمیم نشدن دی ان ای منجربه سرطان می‌شود.
● ویتامین D خطر ابتلای به سرطان را کاهش می دهد :
مصرف ویتامین D باعث کاهش چشمگیر خطر ابتلای به انواعی از بیماری سرطان می شود.
پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در آمریکا با مراجعه به مطالعات انجام شده در خلال ۶۳ سال اخیر نتیجه گرفته اند که استفاده از غذاهای دارای مقادیر زیاد ویتامین D همراه با مکمل های غذایی حاوی این ویتامین می تواند خطر ابتلای به سرطان پستان، سرطان تخمدان و سرطان روده بزرگ (کلون) را تا پنجاه درصد کاهش دهد.در واکنش نسبت به انتشار این خبر، سازمان های خیریه مبارزه با سرطان ضمن استقبال از یافته های دانشمندان آمریکایی هشدار داده اند که مصرف بیش از اندازه این ویتامین در عین حال می تواند به کبد و کلیه آسیب برساند.
پوست انسان در برابر نور آفتاب نوع طبیعی ویتامین D - موسوم به ویتامین D۳ - را تولید می کند اما این ویتامین به طور وفور در برخی انواع خوراکی ها، مانند ماهی های چرب، کره نباتی (مارگارین) و گوشت وجود دارد.محققان آمریکایی در این تحقیقات به بررسی رابطه بین میزان ویتامین D موجود در خون و درصد ابتلای به سرطان پرداخته اند.این تحقیقات نشان می دهد که درصد درمان سرطان پستان، روده بزرگ، پروستات و تخمدان در میان سیاهپوستان کمتر از سفید پوستان است و پژوهشگران گفته اند که علت این تفاوت می تواند کارآیی کمتر پوست تیره رنگ در ساختن طبیعی این ویتامین باشد.
مطالعاتی که در انجام این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته شامل تحقیقاتی است که بین سال های ۱۹۶۶ تا ۲۰۰۴ در کشورهای مختلف در زمینه موارد ابتلای به سرطان انجام شده است.نتیجه به دست آمده نشان می دهد که دست کم در برخی از انواع سرطان نمی توان ارتباط بین سطح ویتامین D در خون و خطر ابتلای به این بیماری را نادیده گرفت.
▪ مقدار مصرف :
پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا نتیجه گرفته اند که مصرف روزانه ویتامین D در حدود ۱۰۰۰ واحد بین المللی (IU) - حدود ۲۵ میلی گرم - می تواند خطر ابتلای به سرطان روده را ۵۰ درصد و خطر ابتلای به سرطان پستان و تخمدان را حدود ۳۰ درصد کاهش دهد. در گزارش این پژوهشگران در عین حال نسبت به استفاده بی رویه از این ویتامین هشدار داده شده است.مصرف بیش از ۲۰۰۰ واحد بین المللی ویتامین D در روز می تواند به جذب بیش از اندازه کلسیم منجر شود که احتمال آسیب رساندن به کلبه و کبد را به همراه دارد.
انتشار نتایج تحقیقات دانشمندان آمریکایی با استقبال تعدادی از کارشناسان مواجه شده که با استناد به معتبر بودن این پژوهش، خواستار اقدام دولت ها در زمینه آگاه سازی مردم و هدایت آنان در این زمینه شده اند.در صورتی که پوست بدن انسان به اندازه کافی در معرض تابش نور آفتاب قرار نگیرد، مقدار مفید ویتامین D را می توان از منابع غذایی همراه با مکمل های موجود تامین کرد.نکته دیگری که در ارتباط با تحقیقات اخیر مورد توجه قرار گرفته است خطراتی است که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید می تواند برای فرد در پی داشته باشد.به این دلیل، توصیه شده است که برای دریافت مقدار لازم این ویتامین بهتر است از مواد غذایی مناسب استفاده شود.
نتیجه تحقیقات اخیر دانشمندان آمریکایی در نشریه American Journal of Public Health منتشر شده است.
شهین الیاسی
منبع : blogfa


همچنین مشاهده کنید