دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

استفاده از میوه بلوط تانن گیری شده در جیره های غذایی جوجه های گوشتی


استفاده از میوه بلوط تانن گیری شده در جیره های غذایی جوجه های گوشتی
به منظور تعیین ارزش غذایی مغز میوه بلوط تانن گیری شده و تاثیر آن بر روی توان تولیدی و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی متعادل با ۵ تیمار (جیره های غذایی) و ۴ تکرار با ۲۵ قطعه جوجه گوشتی درهر تکرار (تعداد ۵۰۰ قطعه جوجه گوشتی یکروزه) به مدت ۴۹ روز در شرایط پرورش یکسان اجرا گردید. ترکیبات شیمیایی میوه بلوط تانن گیری شده شامل ماده خشک، پروتیین خام، چربی خام، فیبر خام، خاکستر، کلسیم، فسفر، نشاسته و تانن به ترتیب ۹۱.۵، ۵.۷، ۴.۴۵، ۳.۷۵، ۰.۸۶، ۰.۲۰، ۰.۱۲، ۵۳.۳۶ و ۱.۷۶ درصد در ماده خشک بود.
انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری (AME) و تصحیح شده برای ازت (AMEn) به ترتیب ۳۰۸۵ و ۳۲۳۹ کیلوکالری در کیلوگرم ماده خشک بود. جیره های آزمایشی شامل سطوح ۰، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد میوه بلوط تانن گیری شده براساس توصیه های NRC تعدیل شده به ۲۹۰۰ کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز و غلظت یکسان سایر مواد مغذی دردوره های آغازین (۰ تا ۳ هفتگی) و رشد (۴ تا ۷ هفتگی) تنظیم گردیدند. صفات افزایش وزن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی در دوره های آغازین، رشد، ۱ تا ۶ هفتگی و ۶ و ۷ اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای آزمایشی برای صفات افزایش وزن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی در دوره آغازین، رشد، ۱ تا ۶ هفتگی و کل دوره اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند.
میانگین این صفات درکل دوره برای تیمارهای ۱ تا ۵ به ترتیب ۴۰.۲۷، ۳۸.۱۶، ۴۰.۰۹، ۳۷.۸۲، ۳۷.۹۷ گرم در روز برای افزایش وزن روزانه و ۸۴.۹۵، ۸۴.۴۸، ۸۴.۶۲، ۵۸.۲۱ و ۵۸.۳۸ گرم در روز برای مصرف خوراک و ۲.۱۱، ۲.۲۱، ۲.۱۱، ۲.۲۵ و ۲.۲۵ برای ضریب تبدیل غذایی بود. در کل دوره آزمایش، اختلاف میانگین وزن زنده و درصد تلفات در بین تیمارهای آزمایشی معنی دار نبود. در مورد صفات مربوط به لاشه، وزن سینه در پایان دوره پرورش و وزن چربی محوطه شکمی در پایان ۶ هفتگی در بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی داری را نشان داد (p<۰.۰۵) نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از میوه بلوط تانن گیری شده در جیره غذایی جوجه های گوشتی تا سطح ۲۰ درصد، بدلیل نداشتن اثرات نامطلوب بر عملکرد و اقتصادی بودن قابل توصیه است.
صیف علی ورمقانی
اکبر یعقوب فر
علی اکبر قره داغی
هوشنگ جعفری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید