پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پیری زودرس پوست


پیری زودرس پوست
● دو عامل روند پیر شدن پوست را باعث میشوند: عوامل درونی و بیرونی
عوامل درونی که عوامل طبیعی نیز نامیده میشوند، یک روند مستمر را از سن بیست و پنج سالگی به سمت پیر شدن پوست شروع میکنند. در این روند سرعت تولید کلاژن آهسته شده و خاصیت ارتجاعی رشته های الاستین نیز کم میشوند. سرعت ریزش سلولهای مرده پوست و تولید سلولهای جدید پوست نیز بتدریج کند میشوند. این روند اگرچه از ۲۵ سالگی شروع میشود اما علائم آن دهها سال بعد دیده میشوند. همه ما این علائم را بخوبی میشناسیم:
۱) بروز خطوط پوستی ظریف
۲) کاهش قوام پوست
۳) کاهش چربی زیر پوستی و بدنبال آن گود افتادن گونه ها
۴) خشک شدن پوست که گاهی باعث خارش هم میشود
۵) کاهش تعریق پوستی
۶) کم رنگ شدن موها و سفید شدن تدریجی آنها
۷) ریزش و نازک شدن موهای سر
۸) رشد موهای صورت و افزایش ضخامت آنها
۹) شکنندگی ناخنها و پوسته ریزی اطراف آن
● عوامل درونی تحت کنترل ژنها هستند و نمیتوان دخالت زیادی در جریان این روند ایجاد کرد.
عوامل بیرونی با تاثیر بر روی پوست روند طبیعی پیر شدن را سریعتر میکنند. این عوامل قابل پیشگیری هستند و با مهار آنها میتوان از پیری زودرس جلوگیری کرد.
▪ آفتاب: نور آفتاب دارای اشعه ماوراء بنفش است که قدرت نفوذ بالایی بر روی پوست بدون محافظ دارد. کک و مک، لکهای قهوه ای، رگهای زیر پوستی، سفت و خشن شدن پوست، خطوط ظریف پوستی، لکهای کم رنگ، لکهای قرمز خارشدار و درنهایت سرطان پوست از نتایج مهم تاثیر اشعه ماوراء بنفش بر روی پوست هستند.
میزان پیری ناشی از نور بستگی زیادی به رنگ پوست و مدت زمان مواجهه با نور آفتاب دارد. مسلما افرادی که دارای پوست روشنتر هستند نسبت به افراد تیره تاثیرپذیری بیشتری نیز دارند. در افراد با رنگ پوست تیره این تغییرات محدود به خطوط ظریف و لک میشود.
پوست در مواجهه با آفتاب قدرت ترمیم پذیری خود را از دست میدهد. دانشمندان نشان داده‌اند که تابش اشعه ماوراء بنفش رشته های کلاژن را تخریب کرده و در تولید مجدد آن نیز اختلال ایجاد میکند. رشته های الاستین نیز در این مورد بی نصیب از تخریب نخواهند شد. پوست بدون محافظ خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و زودتر دچار چروک و افتادگی میشود.
▪ حرکات صورت: حرکات تکرار شونده صورت برای بیان احساسات درونی همیشه منجر به بروز خطوط در روی پوست میشود. هر موقع که ما عضله ای از صورت را استفاده میکنیم، خطی در زیر پوست شکل میگیرد. با استفاده مکرر از این عضله خط پوست عمیقتر و نمایان تر میشود. به مرور زمان و با ضعیف شدن رشته های الاستین خطوط ایجاد شده تظاهری پایدارتر پیدا میکنند و بصورت چروک بر روی صورت نمایان میشوند.
▪ جاذبه زمین: شاید سوال کنید که این عامل برای همه وجود دارد. بله درست است ولی در افرادی که بدنبال تزریق ژل گونه های خود را برجسته تر میکنند، گونه سنگینتری دارند که تحت تاثیر جاذبه افتادگی بیشتری پیدا خواهد کرد. البته تاثیر جاذبه از سن ۴۰ سال خودش را نشان میدهد. پائین آمدن نوک بینی، افتادگی پلک، ایجاد خط خنده در پایین گونه، نازک شدن لب بالا و کلفت شدن لب پایین از جمله اثرات جاذبه زمین هستند.
▪ وضعیت صورت در هنگام خواب: شکل قرار گیری صورت بر روی بالش هرشب برای سالها تکرار میشود. این وضعیت میتواند خطوطی را بر روی صورت ایجاد کند که به آن خط خواب میگویند. این خطوط از سن ۴۰ سالگی به بعد حالت پایدار پیدا میکنند. افرادی که به پشت میخوابند دچار این عارضه نخواهند شد. شاید لازم باشد وضعیت خواب خود را اصلاح کنید.
▪ دود سیگار و آلودگی هوا: دود و آلودگی هوا تغییرات بیوشیمیایی در بدن ایجاد میکنند که روند پیر شدن را تسریع میکند. تحقیقات نشان داده‌اند که افراد سیگاری و یا کسانی که در مناطق آلوده زندگی میکنند پوست چروکیده‌تری دارند. این آلودگی حتی رنگ پوست را هم تغییر میدهد بطوریکه بتدریج پوست زرد و سپس قهوه‌ای میشود. در یک تحقیق خطوط ظریف پوستی را با دستگاههای دقیق مورد بررسی قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که تعداد این خطوط در جوانان ۲۰ ساله سیگاری بسیار بیشتر از همسالان غیر سیگاری خود بوده است. همین تاثیر را میتوان از آلودگی هوا نتیجه گرفت. این تغییرات با قطع سیگار یا زندگی در مناطق بدون آلودگی به میزان زیادی بهبود پیدا میکنند. در یک تحقیق دیگر دیده شد که حتی کسانی که سالها در دوران جوانی خود سیگار میکشیدند با قطع سیگار بسیاری از خطوط پوستی از بین رفته اند.
امروزه با ابداع دستگاههای اکسیژن رسان به پوست میتوان این تغییرات را معکوس کرد. مثلا در کسی که مدت زمان طولانی در مناطق مرکزی شهر که بیشترین آلودگی را دارند شاغل است یا باید شغل خود را عوض کند و یا از وسایلی که تاثیر آلودگی را خنثی میکنند استفاده کند.
منبع : ترانه ها