چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه در بیماران MS


تغذیه در بیماران MS
امروزه شواهد علمی بسیاری وجود دارد كه اهمییت و نقش تغذیه را در حفظ سلامت بیماران MS ثابت كرده. اگرچه اكثر دستورات توصیه های عمومی است و تمام افراد باید از آن پیروی كنند, ولی مواردی نیز وجود دارد كه در بیماران MS بر آنها تاكید شده. افراد با عادات غذایی نادرست باید بعد از آگاهی از برنامه تغذیه صحیح به تدریج و در چند مرحله از برنامه غذایی مناسب استفاده كنند. لذت بردن از غذا یك اصل مهم در تغذیه است و محرومیت مطلق از مواد غذایی مورد علاقه وجود ندارد وبه همین علت اگر خوراكی هایی خارج از چهارچوب برنامه توصیه شده هستند می توانند به مقدار كم و در دفعات كمتر استفاده شوند.
● مصرف چربی ها:
به خاطر تشكیل تركیبات سمی و مضر برای بافت دستگاه عصبی مركزی و اثر مصرف چربی های ضروری كه نقش مهمی در ترمیم و نگهداری سلولهای عصبی دارند از اهمییت خاصی برخوردار است, خصوصا با توجه به عملكرد آن در بروز بیماریهای قلبی و عروقی و افزایش وزن, مقدار چربی دریافتی و نوع آن باید مشخص شود.
چربی های گیاهی ( چند زنجیره ای ) باید به جای چربی های حیوانیجایگزین شوند.
انواع چربی های گیاهی مثل روغن آفتابگردان و روغن گلهای پامچال (Omega۳), مواد با چربی های حیوانی مثل ماهی تن, شاه ماهی و ماهی خالدار .
● دستورات كلی
▪ اجتناب از:
۱.پختن و مصرف غذاهای چرب خصوصا گوشتهای چرب و تمام چربی های با منشا حیوانی
۲.فرآورده های لبنی پرچرب
۳.سس های مایونز و تمامی سس های دارای چربی زیاد
۴.غذاهای بسیار شیرین, كیك, بیسكوئیت شیرینی , آبنبات
۵. غذاهای حساسیت زا مثل تخم مرغ, شیر, سیب زمینی, گوجه فرنگی, بادمجان, مخمرها, نان گندم و شكر, برخی از میوه ها (بسته به واكنش بیمار), مواد غذایی با رنگهای افزودنی (نوشابه ها) و یا مواد نگهدارنده (كنسروها), ادویه, تمام میوه ها و سبزیهایی كه خوب شسته نشده اند یا با افزایش دهنده های رشد تغذیه شده اند (سموم باقیمانده روی آنها می تواند سمی و حساسیت زا باشد)
بیماران خود باید با دقت به برنامه غذایی روزانه, غذاهای حساسیت زا را شناخته و آنها را حذف كنند.
۶.مصرف قهوه, الكل, كولا و چای
● توصیه های غذایی
▪ مصرف:
۱.چربی های محدود و انتخاب شده ( چربی های دارای Omega۳, Omega۶)
۲.میوه ها و سبزیهای تازه و تمیز (سبزیهای دارای برگ سبز پررنگ)
۳.جوانه دانه ها خصوصا(دانه یونجه) كه باید موقع شروع به جوانه زدن میل شوند.
۴. پودر جلبك آبهای تازه (بصورت بسته بندی شده در برخی فروشگاهها موجود است)
۵.مایعات: آب تازه و تصفیه شده ۲ لیتر (۸لیوان) در روز, سایر چای های گیاهی (به جای چای معمولی) و آبمیوه رقیق شده
● اثر و خواص برنامه غذایی مناسب:
مواد غذایی علاوه بر رساندن انرژی اولیه به بدن موجب حفظ عملكرد مناسب و تقویت دستگاههای مختلف(دستگاه ایمنی, قلب و عروق, اعصاب و . . . ) می شوند كه نتیجه آن احساس خوب بودن و قرارگرفتن در وضعیت روحی و جسمی مطلوب است كه در بیماریهای مزمن اهمییت مضاعفی پیدا كنند.
برنامه غذایی باید انتخاب شده و شامل مواد مورد نیاز باشد (مغذی و مطلوب) پس باید قبل از خرید فهرست كلیه احتیاجات سبد خرید خود را از نظر نوع و مقدار اقلام مورد نیاز تهیه كنید.
مصرف مناسب و به اندازه ویتامین های لازم مانند ویتامین های C و E و گروه B و املاح معدنی چون منگنز, منیزیم, مولیبدن, سلنیم و روی نیز در حفظ سلامتی بیماران ضروری می باشد و در عین حال مصرف زیاد و نابجای ویتامین های چون A و B۶ می تواند خطرناك باشد.
با عنایت به نقش مهم چربی ها در سوخت و ساز بدن و به وجود آوردن انرژی لازم برای اعمال حیاتی و لزوم حضور آن برای ساخت بافتهای حیاتی انواع چربی های مفید ( مخصوصاً چربی های دارای تركیبات Omega۳و Omega۶ كه نقش محافظتی را نیز در بروز بیماریهای قلبی و عروقی دارند ) توصیه می شود.
به نقل از سایت ایران لینك
منبع : شبکه خبری ورلد نیوز


همچنین مشاهده کنید