شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

غیریت گفتمان پیشرفت و عدالت


غیریت گفتمان پیشرفت و عدالت
هر گفتمانی باید غیریت و ضدیت خود را تعریف وتبیین کند . گفتمان دهه چهارم انقلاب اسلامی گفتمان پیشرفت ،عدالت و خدمت است. اگر طراحان این گفتمان نتوانند غیریت و ضدیت خود را تعریف کنند بعید به نظر می‌رسد بتوان به اهداف از پیش تعیین شده و تحقق تئوری‌های آن رسید.
مقام معظم رهبری در خطبه‌های نماز جمعه سومین هفته ماه مبارک رمضان با یادآوری گفتمان دهه چهارم انقلاب دو صفت نیز برای پیشرفت و عدالت نام بردند ؛ “ پیشرفت چشمگیر “ و “ عدالت محسوس”! ملت ما در جاده پیشرفت هیچ گاه نباید متوقف شود. خوشبختانه در حوزه علم و فناوری تمهیداتی اندیشیده شده وبا حمایت واستقامت دولت نهم قله‌های رفیعی فتح شده و در حال فتح قله‌هایی هم هستیم.
ملت ما در دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته‌ای راه پر سنگلاخی را آمده و راه درازی را هم در پیش دارد. مطالبه مردم ما در دستیابی به این نعمت الهی به صورت یک گفتمان مسلط در آمد و البته غیریت آن هم به خوبی تبیین شد و دولت وملت ونخبگان در سایه ایستادگی توانستند قفل‌های تاسیسات و آزمایشگاه‌ها را بشکنند و با شعار مرگ بر آ‌مریکا و مرگ بر رژیم صهیونیستی موانع را یکی پس از دیگری از پیش پای بردارند.
اکنون ما در پاسخگویی به مطالبات معیشتی مردم در برابر سوالات بی‌شماری قرار داریم . پیشرفت اقتصادی وعدالت اجتماعی در دستور کار نظام است .سوال این است: غیریت این گفتمان چیست؟ نخبگان گروهها و احزاب و تولیدکنندگان کالای سیاسی هر کدام در اتاق فکر ستادهای انتخاباتی جمع شدند. نگاه آنان به مسائل اقتصادی و ارائه راه‌حل‌های آ‌نان یک نگاه ملی و فرا جناحی وفرا گروهی نیست. بلکه بیشتر خرج تبلیغاتی برای اسقاط رقیب است تا یک گام به جلو برای حل معضلات اقتصادی و اجتماعی.
اگر نگاه احزاب و گروه‌ها به غیریت گفتمان پیشرفت و عدالت، حذف رقیب یا نفی دیدگاه رقیب باشد ازاین گفتمان چیزی باقی نمی‌ماند. پیشبرد گفتمان پیشرفت وعدالت در گرو احترام به دیدگاه‌ها و نظریات و امکان مشارکت آنها در دستیابی به یک تئوری برای درمان بیماری‌های اقتصادی واجتماعی است.
غیریت این گفتمان را نمی‌توان در فرد یا گروه یا حتی جناحی جستجو کرد. غیریت گفتمان پیشرفت و عدالت،‌ «جهل»،«‌غفلت» نسبت به اصل موضوع و مسائل مرتبط و از دست دادن« فرصت»‌هایی که مثل برق می‌گذرد می‌باشد.
دولت نهم که مدیریت پیشبرد گفتمان پیشرفت وعدالت را به عهده دارد وظایف خطیر و تاریخی در این باره دارد. رئیس دولت باید راهی برای رسیدن به وحدت کلمه نخبگان در خصوص طرح‌ها و لوایح خود پیدا کند.
دولت اکنون سه کار کلیدی بر عهده دارد که هر کدام به نوعی با گفتمان پیشرفت وعدالت مرتبط است:
۱) اجرای طرح تحولات اقتصادی
۲) ارائه لایحه متمم بودجه ۸۷
۳) ارائه لایحه بودجه سال ۸۸
رسیدن به فهم مشترک به مسائل مبتلا به سه موضوع یاد شده چیزی نیست که بتوان از طریق یک نبرد رسانه‌ای و جنگ تیترها و سوتیترهای روزنامه‌هاو رسانه‌های الکترونیکی به آن رسید. لذا صبر و حوصله و تحمل عقاید مختلف در این مورد را می‌طلبد تا کسانی که حرفی برای گفتن دارند در نشست‌های تخصصی به منظور دستیابی به یک حقیقت واحد دور هم جمع شوند و به خاطر خدا و برای رضایت و رفاه مردم حر‌فها را یک کاسه کنند.
مقام معظم رهبری خطاب به نخبگان جامعه در خطبه‌های نماز جمعه فرمودند؛ “ هر کس حرفی و طرحی در مورد آینده و حل مسئله گرانی و تورم دارد در مجامع تخصصی بیان کند.”
مجامع تخصصی کجاست؟ دولت اکنون گوش شنوا برای شنیدن این حرف‌ها و طرح‌ها دارد لذا باید زمینه تضارب آراء و اندیشه‌های صواب برای رسیدن به فرمول‌های دقیق برای حل مشکلات اقتصادی واجتماعی را فراهم کند.
هر کشوری که به توفیقی در مسائل اقتصادی و اجتماعی و رفاهی ملت خود دست یافته به این دلیل بوده که نخبگان با “ نان مردم بازی نکرده‌اند “ دعواهای سیاسی جای خود، اما در حوزه اقتصاد هم مسابقه برای خدمت بیشتر به مردم می‌دهند نه تلاشی برای ناکارآمدی دولت و اسقاط آن و دستیابی به قدرت!
امیدواریم با رهنمودهای مقام معظم رهبری فضایی ایجاد شود که همگی به جنگ «جهل» و« غفلت» تاریخی در این مورد بروند و به حقیقت راه‌حل‌های درست برای برون رفت از مشکلات کنونی دست یابند.
محمدکاظم انبارلویی
منبع : روزنامه رسالت