یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

۲۱ ژانویه ۱۹۵۰ ـ سالروز درگذشت «جورج اورول»، نویسنده ای که پیشی بینی های او تحقق یافت


۲۱ ژانویه ۱۹۵۰ ـ سالروز درگذشت «جورج اورول»، نویسنده ای که پیشی بینی های او تحقق یافت
«جورج اورول» مولف انگلیسی کتاب «۱۹۸۴» ۲۱ ژانویه ۱۹۵۰، هفت ماه و ۱۲ روز پس از انتشار این کتاب که در آن اوضاع کنونی جهان از لحاظ محدودیت های انسان و گسترش ابزارهای کنترل را در قالب داستان پیش بینی کرده بود از بیماری سل درگذشت. وی که یک روزنامه نگار و داستان نویس بود کار تالیف این کتاب معروف خود را در سال ۱۹۴۸ آغاز کرده بود و عنوانش را با جا به جا کردن دو رقم آخر عدد ۱۹۴۸ تعیین کرده و «۱۹۸۴» قرار داده بود. کتاب به صورت داستان است ولی تمامی آن چه را که نوشته است عینا در دهه های آخر قرن بیستم و پس از آن تحقق یافته است. وی شخصیتهای کتاب خود را در وضعیت سال ۱۹۸۴ خیالی قرار داده بود که هرکس به دنبال پول است و مادیگری محض حکمفرماست؛ از صفا و دوستی واقعی خبری نیست. کسی وقت پختن غذا، استراحت و لذت بردن از زندگانی را ندارد. همه مردم، شب و روز می دوند و نگران آینده خود و تامین معاش هستند. دولت ها با انواع وسائل الکترونیک مردم را حتی در زندگانی خصوصی و خلوتشان تعقیب و استراق سمع می کنند، و هیچکس از آن ایمن نیست. فرد نسبت به فرد دیگر بدبین است و واهمه دارد که مبادا مامور پلیس سیاسی باشد. هرکدام دیگری را به چشم خبر چین دولت نگاه می کند. دولتها از راه دور گفتگوهای مردم را می شنوند و بر جزئیات کار آنان مسلط است. آزادی و دمکراسی، در گفتار و نوشتار کلماتی زیبا هستند ولی در عمل رعایت نمی شوند و به نام آنها هرگونه فشاری به مردم وارد می آید و ....
در زمان انتشار کتاب، کسی باور نمی کرد که این داستان روزی تحقق یابد و بسیاری از نقد نویسها آن را یک داستان بی مزه و بی محتوا خوانده بودند که بعدا یک کتاب نادر قرن ۲۰ تلقی شد. داستان «۱۹۸۴» توسط دکتر مهدی بهره مند (روزنامه نگار و مرحوم) در نیمه دهه ۱۳۳۰ به زبان فارسی ترجمه شد.
داستان معروف دیگر «اورول» که نام اصلی او «اریک آرتر بلر»، و در خردی، پدرش کارمند دولت انگلستان در هندوستان بود « انیمال فارم» عنوان دارد. این نویسنده که تنها ۴۷ سال عمر کرد کتابهای متعدد دیگر و صدها مقاله منتشر ساخته است. نخستین داستان پرفروش او «روزهای برمه ای» عنوان دارد. وی درجریان جنگ داخلی اسپانیا به این کشور رفت و در کنار چپها برضد سلطنت طلبان جنگید و مجروح شد. ضعف ناشی از همین جراحت باعث ابتلاء وی به بیماری سل شد که در آن زمان داروی موثر برای درمان نداشت. اورول با وجود چپگرایی، با نظام حکومتی شوروی ضدیت داشت و آن را «سوسیالیست دروغین» می خواند.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید