پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

بررسی آلودگی آب استخرهای شنا در شهر شیراز


بررسی آلودگی آب استخرهای شنا در شهر شیراز
● مقدمه:
حفظ سلامتی شناگران از نظر بهداشتی حایز اهمیت است چرا که استخرهای آلوده شرایط مناسبی برای انتقال بیماریهای عفونی پوستی، تنفسی، گوارشی، چشمی و... هستند. تراکم زیاد استفاده ‌کنندگان از استخرهای عمومی در شهرستان شیراز و اهمیت حفظ سلامت آنها، محققین را بر آن داشت که با انجام یک مطالعه موردی (Case Study)، وضعیت آلودگی میکربی این استخرها را در حین بهره‌ برداری مورد بررسی قرار دهند.
● مواد و روشها:
از ۳۰ استخر عمومی شهرستان شیراز، کلیه استخرهای فعال که ۲۰ مورد بود انتخاب شد و از آب هر یک ۶ تا ۸ نمونه در ساعات مختلف شبانه روز گرفته شد و با روشهای استاندارد، آزمایشهای میکروبیولوژی، شیمیایی و فیزیکی روی نمونه‌ها انجام گرفت. پارامترها شامل میزان کلر باقیمانده‌، pH، درجه حرارت، شمارش و شناسایی سودوموناس، استرپتوکوک، اشریشیاکلی و کلیفرم بود.
● یافته‌ها:
آزمایشها نشان داد که بیشترین میزان شیـوع آلودگی در استـخرهای شنـای شهرستـان شیراز مربوط به سودوموناس بود، به گونه‌ای که از ۱۹۹ نمونـــه، ۱۰۲ مورد آن آلوده به این میکروارگانیسم بود ( ۳/۵۱% از کل نمونه‌ها). E.Coli با ۶/۱۶%، کلیفرم با ۱۱% و استرپتوکوک با ۷% مراتب بعدی آلودگی را تشکیل می‌دادنـد. میـزان کلر باقیمانده در نمونه‌های مثبـت سودوموناس، E.Coli، کلیـفرم و استـرپتـوکوک بـه ترتیب ۰.۱,۰.۱۵,۰.۱۸,۰.۴۵ mg/litبود. میانگین کلر باقیمانده در نمونه‌های مثبت و منفی به ســـودومـــوناس، E.Coli، کلیفرم و استرپتوکوک از نظـر آماری تفاوت معنی‌داری داشت (P<۰.۰۵, P<۰.۰۰۶, P<۰.۰۰۰۸,P<۰.۰۰۰۲)
● نتیجه‌گیری:
آلودگی اکثر استخرهای عمومی به اجرام میکروبی ضرورت نظارت دقیق‌ تر مسوولین و متولیان امور بهداشت محیط بر کنترل بهداشتی این استخرها خصوصا در فصل تابستــان را می‌طلبد. در غیاب چنین نظارتی استخرهای آلوده منبع خطر بالقوه ‌ای جهت انتقال عفونتها به شناگران به شمار می‌آیند.
مسعود نقاب
حسن ابوالقاسم گرجی
محمدعلی بقاپور
عبدالرضا رجایی فرد
منبع : پایگاه مقالات علمی