دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

کپسول آتشنشانی Fire exinguishers


وسیله دستی برای خاموش کردن آتش، در مراحل اولیه آن. این وسائل معمولاً برحسب نوع آتشی که باید خاموش کنند طبقه‌بنید شده‌اند، یعنی آتش طبقه A (کاغذ، چوب وسائل خانه و دیگر مواد سوختنی معمولی) و آتش طبقه B (مایعات اشتعال‌پذیر مانند نفت، پارافین و نظایر آن‌ها). آتش‌های طبقه A (که شامل تجهیزات برقی نباشد) به بهترین وجه با آبی که تحت فشار از وسائل آتش نشان به بیرون پاشیده می‌شود خاموش می‌شود. این وسائل آب رابه وسیله فشار ذخیره شده یا به وسیلهٔ فشار دی‌اکسیدکربن که خود تأثیر اسید سولفوریک بر کربنات هیدروژن سدیم (نوع (سودا ـ اسید) تولید شده بیرون می‌پاشند. آتش‌نشان‌های به صورت گرد خشک (متشکل از کربنات هیدروژن سدیم یا پتاسیم خرد شده)، و نوع هیدروکربن هالوژندار مانند برموکلودی فلوئورومتان (BCF) یا کلرو برمومتان (CB) نیز به کار می‌رود. اما این هیدروکربن‌های هالوژن‌دار، مانند خود آتش، محصولات سمی احتراق را تولید می‌کنند، گرچه BCF و CB کمتر از تتراکلرید (CTC) که در آتشنشان‌های قدیمی به کار می‌رفت سمی هستند.
آتش‌های طبقه B به بهترین نحو به وسیلهٔ پودرهای خشک آتشنشان خاموش می‌شوند، هیدروکربن‌های هالوژن‌دار؛ یا به وسیلهٔ دی‌اکسید کربن آتشنشان‌هائی با هوای کف آلود (براساس محصولات به دست آمده در کشتارگاه و غنی از پروتین) با آتشنشان‌هائی با کف شیمیائی (براساس محلول‌هائی از سولفات آلومینیم و کربنات هیدروژن سدیم، که با هم واکنش داده و دی‌اکسید کربن بیرون می‌دهد و کف تولید می‌کند) نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند [۲۰].
● کپسول ـ اختراع و ماسک غواصی
در سال ۱۹۴۳ کاپیتان ژاک ایوزکوستر و امیل گاینان دستگاه کپسول و ماسک غواصی را اختراع کردند.
غواصان با استفاده ازین دستگاه، هوای مورد نیاز خود را که در کپسول‌های فشار قوی، بر پشت خود بسته‌اند تأمین می‌کنند و مانند روی زمین به حالت تنفس می‌کنند و به این ترتیب مطمئن‌تر از گذشته به زیر آب می‌روند.
این دستگاه یک دریچه تنظیم فشار دارد که های تنفسی لازم را با فشاری دقیقاً معادل فشار آبی که گرداگرد غواص را گرفته به دستگاه تنفسی می‌رساند. شیر یا وسیلهٔ دیگری برای تنظیم دستی، پیش‌بینی نشده است. کپسول هوا را با فشار لازم و دقیق در هر عمقی، به غواص می‌رساند.
● کپسول زمان Timecapsule
محفظه‌ای موشکی شکل از آلیاژ مس و کروم و نقره، به وزن حدود ۳۶۰ کیلو و به‌طول حدود ۴۰/۲ متر، حاوی گزارشی از تمدن کنونی بشر، که در تاریخ ۲۳ سپتامبر ۱۹۳۸ در عمق ۱۵ متری در فلاشینگ مدوز Flushing Meadowos در محل بازار مکاره جهانی ۱۹۳۹ نیویورک، برای آیندگان در زیر خاک نهادند، طرح آن به‌وسیله مهندسان شرکت و ستینگ‌هاوس چنان ریخته شده است که محتویاتش مدت ۵۰۰۰ سال، محفوظ بماند. در در درون آن استوانه‌ای به‌طول ۸/۱ متر از شیشه نشکن قرار داده‌اند که حاوی ۱۰۰ شیئی دارای مورد استعمال اجتماعی، علمی و صنعتی، و زندگی روزمره ) میکروفیلمی مشتمل بر بیش زا ۱۰ میلیون کلمه و ۱۰۰۰ تصویر، یک فیلم ۱۵ دقیقه‌ای از حوادث جاری؛ و دو کتاب (کتاب مقدس و کتاب دیگری در وصف کپسول زمان و محتویات آن) است. هوای درون شیشه را خالی کرده و آنرا از نیتروژن پر کرده‌اند تا چیزهای داخل آن محفوظ بماند. پس از مهر و موم کردن شیشه و قرار دادن آن در کپسول را در چاه مخصوصی که به این منظور ساخته شده قرار دادند. ۳۶۴۹ رونوشت از کتاب کپسول زمان را به دانشگاه‌ها و موزه‌ها و کتابخانه‌ها وجاهای دیگر فرستادند که هم سندی از حالت حاضر تمدن باشد، و هم در سال ۶۹۳۹ از روی علائم زمین پیمانی و محاسبات زمین فیزیکی و معلومات مندرج درین کتاب‌ها بتوانند محل کپسول را پیدا کنند [۱۹].
● کپسول اطفای حریق (۶ کیلوگرمی)
قابل حمل با دست ـ از نوع پودر و گاز، با ظرفیت ۶ کیلوگرم، طبق استاندارد ایران.
کاربردها: به منظور خاموش کردن آتش‌های نوع اول (آتش‌هائی که از خود خاکستر به جا می‌گذارند) و نوع سوم (آتش‌سوزی ناشی از اتصالات الکتریکی، به‌کار می‌رود).
● کپسول اصفای حریق گاز کربنیک (دستی)
به ابعاد کلی (ارتفاع ٭ ۵۰ ٭ قطر) ۱۱ سانتی‌متر ـ با ظرفیت ۲ کیلوگرم گاز کربنیک (دی اکسید کربن)
کاربردها:
از کپسول اطفاء حری گاز کربنیک، برای خاموش کردن آتش‌های ناشی از اتصالات الکتریکی استفاده می‌شود.
● کپسول میکروفون خازنی
برای استفاده در ضبط صوت، آمپلی فایرو... مشخصات: خازنی ۲ کیلو اهم، به ابعاد (ارتفاع) ۷ ٭ (قطر) ۱۰ میلی‌متر
کاربردها: به‌عنوان وسیله تبدیل کننده انرژی صوتی به سیگنال‌های الکتریکی و الکترونیکی کاربرد دارد.
کپسول Capsules
کپسول‌ها محفظه‌های کوچک ژلاتینی هستند که برای داروهای تلخ مانند باربی توریت‌ها و آنتی بیوتیک‌ها مثل کلرامفینکل به‌کار می‌روند.

۱۴ـ فرهنگ فن سینما و تلویزیون ـ روشن صمدی
۱۹ـ دائرهٔ المعارف فارسی ـ غلامحسین مصاحب
۲۰ ـ فرهنگ اصطلاحات الکترونیک کاربردی ـ ترجمه عبدالله ارگانی
منبع : مطالب ارسال شده