دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


وقت کشی در دقیقه یک!


وقت کشی در دقیقه یک!
اصلا حسش نیست که صبح کله سحر از خوابم بزنم و بخوام درس بخونم، شب، فقط شب ها می تونم خوب درس بخونم....
اول هفته به قدری سرم شلوغ می شه و کار روی سرم می ریزه که اصلا ذهنم قفل می کنه، اما روزای آخر هفته سرحال ترم و بهتر می تونم به برنامه های کاری و زندگیم برسم!
«زمان»، «فرصت»، «وقت» از باارزش ترین نعمت هایی است که ما داریم اما آن قدر خودمان را درگیر روزمرگی ها کرده ایم که کمتر به این موضوع می اندیشیم. وقتی کاری یا برنامه ای را می خواهیم انجام دهیم آن قدر امروز و فردا می کنیم و آن را به داشتن یا نداشتن حال و حوصله مان ربط می دهیم که آخر یادمان می رود، باید چه کار می کردیم، اصلا این ها به کنار. تا حالا به این توجه کردید که ما آدم ها در ساعاتی از شبانه روز به چه راحتی و با چه انرژی کار می کنیم، درس می خوانیم بدون این که غر بزنیم و خسته بشویم؟ یک عده روان شناس دور هم جمع شدند و روی این مسئله کلی تحقیق و پژوهش کردند و به این نتیجه رسیدند که آدم ها و زمان روابط متقابلی با هم دارند! یک نمونه کوچک از روابط زمان بر آدم ها همین داروهای مصرفی برای درمان بیماری است که مثلا مصرف بعضی از داروها در شب تاثیر بیشتری دارد تا مصرف آن در صبح!
یا یک تحقیق انجام دادند روی رفتار آدم هایی که ۳شیفت کار می کنند، فهمیدند که بیشترین آشفتگی های روحی و روانی، بیماری ها، اختلافات خانوادگی در این افراد زیاد است و گفتند بهتر است این آدم ها در یک زمان خاصی که انرژی بیشتری دارند کار کنند.
درجه حرارت بدن در ساعت ۳ تا ۵ صبح به شدت کاهش پیدا می کند و در این زمان است که بیشتر رانندگی ها منجر به تصادف می شود!
موقعی که دمای بدن به ۵/۳۷ تا ۷/۳۷ می رسد، بهترین زمان برای درس خواندن، کار کردن و فعالیت های ذهنی است.
▪ شنبه های کسل کننده!
از همین شنبه شروع می کنیم! این حرف خیلی از ماهاست که وقتی می خواهیم درس بخوانیم یا کار کنیم شنبه اول هفته را روز شروع کارمان می گذاریم اما نمی شود نه یک بار بلکه صدها بار امتحان کردید و دیدید نمی شود چرا؟ دلیل دارد! برای این که آدم تا می آید گرم کار و درس خواندن بشود، زمان می خواهد برای همین روز اول هفته اصلا زمان مناسبی برای فعالیت های ذهنی نیست! اما اگر برنامه درسی تمام مدارس و دانشگاه ها را نگاه کنی، می بینی که مشکل ترین و پیچیده ترین درس ها را برای روز اول هفته و آن هم سرصبح می گذارند! و ساده ترین و راحت الحلقوم ترین درس ها را هم برای آخر هفته پنج شنبه که میزان انرژی کار کردن و درس خواندن و فعالیت ذهنی بیشتر است، می گذارند! سه شنبه ها و پنج شنبه ها روزهای خوبی برای یادگیری و فعالیت های ذهنی است و علاوه بر این در ساعت ۹ تا ۱۱ صبح و ۷ تا ۹ شب بهترین زمان برای یادگیری و عملکرد ذهنی است.
شروع سال تحصیلی مدارس و دانشگاه ها مثل اول هفته می ماند، تا ذهن بعد از ۳ ماه تعطیلی کم کم بخواهد برای فعالیت کردن، آماده شود زمان می برد! در کشورهای دیگر طول تعطیلات تابستانی را کم کردند چون باعث می شود که عادت کردن به روند سال تحصیلی سخت نشود!
▪ کی و کجا؟
یکی از باورهای نادرست همه ما همین صبح زود درس خواندن است! بهترین زمان برای استفاده از حافظه کوتاه مدت صبح زود است! درس خواندن در بعداز ظهر ماندگاری اش در حافظه بیشتر است.
□□□
این هایی که گفتیم تحقیقات و حرف های تنها متخصص روان شناسی زمان در ایران است که مدت هاست در مورد این موضوع که «تاثیری که چرخه های زمانی بر میزان یادگیری آدمی» دارد، تحقیق می کند.
دکتر «مسعود شریفی» تنها روان شناس ایرانی است که در زمینه «کورنوسایکولوژی» در کشور تحقیق می کند.
ببینید درباره موضوعی که بعضی از ما آدم ها اصلا به آن توجهی نداریم، بعضی ها چه قدر به آن با دقت نگاه می کنند! اصلا تا حالا فکر کردید که چرا بعضی از ماها در درس هایی مثل ریاضی، فیزیک در دوره دبیرستان مشکل داشتیم؛ برای این که این درس ها را در روزهای اول هفته و همان ساعت های اول درسی داشتیم، خب وقتی که بعد از یک روز تعطیل و کلی بخور و بخواب به زور می بایست پشت میز و صندلی می نشستیم و هنوز سلول های خاکستری مغزمان از خواب بیدار نشده هزار و یک فرمول را از حفظ می کردیم، نمی توان انتظار دیگری داشت.
□□□
اگر الان امتحان دارید یا خودتان را برای امتحان آماده می کنید زیادی خودتان را عذاب ندهید و از ساعت ۵ صبح برای درس خواندن بیدار نشوید که همه چیز یادتان می رود! بهتر است کمی به مغزتان استراحت بدهید از ۸ یا ۹ صبح شروع به درس خواندن کنید! بعداز ظهر هم در پی خوش گذرانی نباشید و بچسبید به کتاب و دفترهایتان و زمان را از دست ندهید چون بعد از ظهرها و به خصوص شب، سلول های خاکستری مغز به تحرک می آید و حسابی از خجالتتان درمی آید!
جوان دلویی
منبع : روزنامه خراسان


همچنین مشاهده کنید