یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا


گردشگری زعفرانی


گردشگری زعفرانی
ایران به علت برخورداری از شرایط متنوع آب و هوایی، تاریخ و تمدن کهن، آثار باستانی، مناظر دلفریب، چشم اندازهای زیبا، هنر معماری و صنایع دستی و سایر امتیازات فرهنگی و همچنین موقعیت خاص جغرافیایی در منطقه و جهان و ظرفیت های بالای گردشگری دارای جایگاه ویژه ای است که می تواند کشور را به قطب بزرگی از صنعت توریسم مبدل سازد. یکی از این ظرفیت ها وجود منبع غنی زعفران است که می تواند تأثیر غیرقابل انکاری بر توسعه صنعت توریسم داشته باشد.
● گردشگری و زعفران
صنعت گردشگری نقش مهمی در توسعه اقتصادی ایفا می کند و جاذبه های توریستی می تواند از پایدارترین منابع سرمایه ای در جهت کسب درآمد ارزی محسوب شود. از این رو دولت به تدوین برنامه توسعه گردشگری کشور اهتمام ورزیده و طبق این برنامه پیش بینی کرده است که تا پایان سال ۲۰۱۰ میلادی ۲۰۰ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم توسط صنعت گردشگری در کشور ایجاد می شود. در این میان زعفران می تواند کمک بسیاری برای رسیدن به این هدف ایفا کند.در فصل برداشت محصول، مزارع زعفران می توانند مناظر بدیعی را برای جذب گردشگران فراهم آورند.
رنگ زیبای گل زعفران و عطر دلپذیر آن می تواند هر بیننده با ذوق و صاحبدلی را سرمست کند. به منظور جذب هر چه بیشتر گردشگران، نخستین جشنواره ملی زعفران با عنوان «طلای سرخ» با اهداف فرهنگی، هنری، اجتماعی و اقتصادی در راستای معرفی محصول زعفران (طلای سرخ) و جایگاه راهبردی آن در اقتصاد ایران و جهان و نیز به منظور جلب توجه به تنوع خرده فرهنگ ها و آداب و رسوم در کشور در آبان ماه سال ۸۱ در قائن در دو بخش اصلی شامل آثاری با موضوع آداب و رسوم و فرهنگ مردمی و بخش ویژه با موضوع زعفران برگزار شد.
این جشنواره با هدف معرفی قائنات به عنوان «پایتخت زعفران» جهان و اهتمام به فرهنگ و آداب و رسوم ایران زمین و ایجاد پیوند مردم منطقه با جهانیان و بالا بردن سطح اطلاعات عمومی درباره زعفران انجام شد که تجربه موفقیت آمیزی برای شناساندن ظرفیت های این شهر بود.
زعفران نباید به عنوان تنها منبع درآمد مردم قائنات به حساب آید و صنعت توریسم می تواند منبع درآمد قابل توجه دیگری برای مردم این منطقه و استان خراسان باشد. تولیدکنندگان زعفران می توانند با کمک دولت همه ساله این جشنواره را در پایان فصل برداشت محصول با شکوه هرچه تمامتر با هدف جلب توجه گردشگران داخلی و خارجی به مناطق کشت زعفران برگزار کنند و با ایجاد نمایشگاه های تخصصی در جنوب استان خراسان رضوی آنجا را به یک قطب کشاورزی و تجاری - توریستی تبدیل کنند.همچنین می توان با گسترش امکانات در شهرهای زعفران خیز، به جذب گردشگران داخلی و خارجی امیدوار بود. هنگامی که ظرفیت گردشگری وجود داشته باشد و امکانات رفاهی کافی نباشد گردشگر رغبت زیادی برای استفاده از این ظرفیت ها ندارد.
به عنوان مثال می توان با ایجاد ستاد دائمی جشنواره زعفران امکانات رفاهی بومی را دراختیار گردشگران قرار داد.گردشگرانی که به شهرهای زعفران خیز سفر می کنند باید بتوانند با مراجعه به ستاد جشنواره و هماهنگی با آنها در خانه های افراد بومی زندگی کنند. در این صورت می توانند به صورت گروههای کوچک در خانواده های بومی و ساکنان منطقه اقامت کنند و از زندگی بومی و محیط محل، شناخت پیدا کرده و درباره زعفران کاری کسب دانش کنند و حتی در مراسم گل چینی زعفران شرکت کنند.ایجاد واحدهای اقامتی و پذیرایی نیاز به سرمایه گذاری قابل توجهی دارد که مستلزم مشارکت بخش خصوصی و همکاری دولت است.
نمونه چنین برنامه هایی در فصل گلاب گیری شهر قمصر کاشان مشاهده شده است که گردشگران زیادی را جذب می کند.انتظار می رود مسئولان گردشگری با تعامل با مسئولان شهرهای زعفران خیز و کشاورزان، با ایجاد سایت های گردشگری فضای مفرحی را برای علاقه مندان فراهم کنند تا منبع درآمد مناسبی برای اهالی شهرهای طلای سرخ باشد.
جمال عزیزی
منبع : روزنامه ایران