شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


ایدز بلای جامعه معاصر


ایدز بلای جامعه معاصر
هنوز دیر زمانی از ریشه كن شدن بیماری هایی چون فلج اطفال و دیفتری و..... نگذشته بود كه جهان شاهد یك بیماری جدید به نام ایدز شد.بیماریی كه اكنون بعد از حدود ۲۰سال و با صرف میلیاردها دلار، راه حل قطعی یا واكسنی كه بتواند، این بیماری را علاج كند، كشف نشده است.ایدز بلای جامعه معاصر است . در حال حاضر ایدز تنه بیماری است كه در همه كشورهای جهان، چه غنی و چه فقیر ، بعنوان یك مشكل حیاتی مطرح است. و اما ایدز چیست و سرمنشاء آن از كجاستاز حروف اول كلمات زیر گرفته شده است . AIDS نام بیمارو به معنی نقص ایمنی اكتسابی است.
( Acquired Immuno Deficiency Syndrome )
عامل بیماری ویروسی به نام ویروس نقص ایمنی انسان،كه به سیستم دفاعی بدن حمله كرده و باعث اختلال در فعالیت آن می گردد .و بیشترین سلولهایی كه درگیر می شوند ،‌لنفوسیت ها هستند كه جزء گلبولهای سفید می باشند.
اولین بار در سال ۱۹۸۱ مواردی از یك بیماری جدید در مردان همجنس باز گزارش شد. كه بعداً به عنوان سندرم نقص ایمنی اكتسابی شناخته شد. دیری نگذشت كه مواردی مشابه در معتادان تزریقی و افراد هموفیلی كه از خون و فرآورده‌های خونیآلوده استفاده كرده‌ بودند، گزارش شد. سپس مشخص شد ایدز یك بیماری مسری است كه از راه تماس جنسی ( چه از نوع عادی و چه از نوع همجنس بازی) و تزریق خون و فرآورده‌های خونی آلوده منتقل می‌شود.
تازه ترین آمارهای سازمان ملل متحد نشان می دهد كه در طول سال جاری میلادی تعداد افراد آلوده به "اچ آی وی" یا ویروس بیماری ایدز به حدود پنج میلیون نفر خواهد رسید آژانس مسوول مبارزه با بیماری ایدز وابسته به سازمان ملل متحد پیش بینی می كند كه بیش از سه میلیون نفر طی سال جاری میلادی در اثر بیماری ایدز جان خود را از دست خواهند داد، كه با این تعداد شمار قربانیان ایدز در ۲۰ سال گذشته به ۲۴ میلیون نفر می رسد.
این آژانس هشدار می دهد كه بیماری ایدز در اروپای شرقی و در سراسر آسیا به سرعت در حال رشد است، ولی در جنوب آفریقا كه بیش از دو سوم از مجموع ۴۲ میلیون فرد آلوده به ویروس اچ آی وی در سراسر جهان را در خود جای داده است، همچنان بدترین منطقه جهان از لحاظ ابتلا به بیماری ایدز است. حدود سی میلیون نفر در این منطقه مبتلا به ایدز هستند.
از سوی دیگر ایدز در میان زنان نیز رو به گسترش است. در شهر واشنگتن یك سوم از بیماران مبتلا به ایدز را زنان تشكیل می دهد
از دیدگاه علم ویروس‌شناسی این ویروس از تركیب دو ویروس مختلف در شامپانزه به‌وجود آمده است. ویروس اچ ای وی به گروهی از ویروس‌ها تعلق دارد كه در میمون‌ها بیماری‌زا هستند.یافتهٔ ژنتیكی مذكور این نظریه را كه ایدز طی یك قرن گذشته در جنگل‌های غرب افریقا ظهور كرده است، تأیید می‌كند. به اعتقاد دانشمندان، انسان برای اولین بار در نیمهٔ اول قرن گذشته در نتیجهٔ شكار و تغذیهٔ گوشت شامپانزه، سنتی كه هنوز در افریقا ادامه دارد، به این ویروس آلوده شده است. بسیاری از دانشمندان بر این باورند كه انتقال ویروس بیش از یك بار اتفاق افتاده است، زیرا انواع متفاوتی از این ویروس باعث بروز بیماری ایدز در انسان می‌شود.
ایدز در ایران
اولین مورد ایدز در ایران در سال ۱۳۶۶ گزارش شد . این مورد یك كودك ۶ ساله هموفیل بود كه بدلیل بیماری زمینه ای از فرآورده های خونی وارداتی استفاده می كرد . از آن پس تمام خونها و فرآورده های خونی اعم از داخلی یا وارداتی ملزم به آزمایش از نظر عفونت قبل از مصرف شدند . این آزمایشات توسط سازمان انتقال خون ایران انجام می پذیرد . برابر گزارشات دبیرخانه ستاد كشوری مبارزه با ایدز ، از آن زمان تا پایان سال ۱۳۷۹ ، ۲۳۸۲ مورد آلوده به ویروس در ایران شناسایی شده است كه ۳۱۹ نفرشان به این بیماری مبتلا و ۲۸۴ نفرشان فوت شده اند.
در ایران مهمترین عوامل انتقال ویروس اچ ای وی در بین معتادان تزریقی شایع است اما كارشناسان هشدار می دهند كه آمار انتقال ویروس این بیماری از راه مقاربت جنسی از مادر آلوده به جنین به شدت رو به افزایش است.
همچنین گروه دیگر كودكان خیابانی هستند كه مورد تجاوز قرار می گیرند و خطر آلودگی ایدز را افزایش می دهند.و متاسفانه روز به روز شاهد افزایش آمار افراد مبتلا به ایدز هستیم.
آیا مسئولان كشوری تدبیری در این مورد اندیشیده اند؟
كارشناسان معتقدند مسئولان مربوطه مدت ها از آن جا كه مشكل ایدز را به عنوان یك معضل محسوس نمی دیدند، آن را جدی نمی گرفتند و به همین دلیل این روند در ایران رو به افزایش گذاشته است.و برخی دیگر معتقدند به دلیل باورهای عمومی غلط در مورد ایدز از یك سو و نیز تلاش مسئولان برای نشان دادن چهره ای موجه و پاك از جامعه كه به اعتقاد مسئولان با پرداختن به بیماری ایدز مخدوش می شود، از سوی دیگر، همچنان از طرح مسایل مرتبط با ایدز و ویروس اچ آی وی و آموزش مستقیم راههای انتقال آن به طور شفاف خودداری می شود.رسانه های خبری، صدا و سیما و مطبوعات ابزار خوبی برای آموزش همگانی و ایجاد فرهنگ و آگاهی در باره این بیماری هستند .پس چرا آن طور كه باید باشد . در این مورد به مردم آگاهی و هشدار نمی دهند؟رادیو و تلویزیون به عنوان یك رسانه ملی كه همه مردم به آن دسترسی دارند.آیا بهتر نیست در كنار پیام های بازرگانی خود كه مادام پخش می شود.چند دقیقه ای هم پیام بهداشتی داشته باشد. و مردم را آگاهی بدهد؟ پس مسئولان مربوطه باید با آگاهی دادن به مردم از طرق مختلف اعم از رسانه ها و كتب درسی و بروشورها و پوسترها نگذارند كه آمار قربانیان این بیماری خانمانسوز در جامعه بیشتر شود.
با امید روزی كه این بیماری ریشه كن شود .

عباس تیموری آسفیچی
منبع : هفته نامه فصل نو


همچنین مشاهده کنید