جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

CPU من کدام است؟


CPU من کدام است؟
اگر جز آن دسته از افرادی هستید که حین تبدیل ویدئو ها از فرمتی به فرمت دیگر یا تبدیل فایل های RAW به JPEG مدتهای طولانی پای کامپیوتر می نشینید در حالی که نوار عملکر CPU رقم صد را نشان می دهد و کامپیوترتان هم به شدت کند شده و به نظرتان همه چیز خوب و عادی است می توانید این بخش را نخوانید! چون آنچه که به نظر شما عادی می رسد یک فاجعه است که بخش عمده اش مربوط می شود به قطعه یی با عنوان CPU. از روزهای اولی که کامپیوتر های شخصی به بازار آمد تا امروز هرگز چنین تنوعی در بازار CPU وجود نداشته است اما در لابه لای این تنوع سه خانواده ی از CPU ها را می توان برای کسی که قصد دارد یک کامپیوتر جدید برای خودش دست و پا کند مناسب دانست. خانواده CPU های بسیار جدید و مدرن اینتل تحت عنوان Core i۷ و بعد CPU های کمی قدیمی تر ولی کماکان به روز Core ۲ Quad اینتل و نهایتا خانواده ی Phenom X۴ از کمپانی AMD.
اگر فقط کارایی محض یا به قولی پرفورمنس محض مد نظرتان است سراغ Core i۷ اینتل بروید. شاید اینتل و هوادارانش این حرف را یک توهین بدانند ولی این محصول قدرتمند را می توان به مغز Core ۲ Quad که با قابلیت های بهینه AMD Athlon ۶۴ آمیخته شده است تشبیه کرد. Core i۷ از طراحی مدرن و بهبود یافته ی بهره مند است که آن را نسبت به CPU های ۴۵ نانومتری خانواده های Core ۲ Quad و Extreme کاملا کاراتر نموده.
این CPU ها در وضعیت Turbo یا Turbo Mode قابلیت های جدید و جالبی دارند، برای مثال در این وضعیت CPU به صورت اتوماتیک اورکلاک خواهد شد. علاوه بر بازگشت قابلیت Hyper-Threading به خانواده ی Core i۷ (بعدا در مورد این قابلیت بیشتر صحبت می کنیم) این CPU ها از کنترلر یکپارچه حافظه به صورت سه کاناله یا tri-channel نیز بهره مند هستند.
Core i۷ به نسبت جدید و تازه وارد است و می توان گفت فعلا در بازار سریعترین و خوش ساخت ترین CPU موجود محسوب می شود. اما مدلهای ارائه شده در این خانواده تنوع قیمت مناسبی دارند، پائین ترین عضو خانواده را می توانید با ۳۲۰ الی ۴۰ هزار تومان تهیه کنید و گران ترین مدل های Core i۷ هم به یک میلیون و چند صد هزار تومان می رسند.
سری Core ۲ هم هنوز قابل قبول هستند و حرف هایی برای گفتن دارند. این Cpu ها به نسبت ارزان تر هستند و مادربرد های ارائه شده برای آنها نیز فراوان و با تنوع بسیار زیادی است. اینتل چیپ های این خانواده را در دسته بندی های چهار هسته ای Core ۲ Quad/Extrem و دو هسته ای Core ۲ Duo به بازار ارائه کرده است. اگر واقعا قصد دارید سیستم به روزی را جمع کنید توصیه این است که یک راست همین امروز به سراغ چیپ های چهار هسته ای بروید مگر اینکه از نظر بودجه مشکل دارید و یا ترجیح می دهد بازار این محصول دچار تغییر و تحولات بیشتری شود. اما به هر جهت و در حال حاضر چهار هسته ای ها قیمت مناسبی دارند و از نظر سرعت و کارایی بسیار بالاتر از دو هسته ای ها هستند. بر خلاف چیپ های Core i۷ که همگی بر مبنای تکنولوژی ممتاز ۴۵ نانومتری ارائه شده اند، اینتل Core ۲ های خود را برای دسکتاپ ها با هر دو تکنولوژی ۴۵ و ۶۵ نانومتری ارائه می کند. از کجا می توان دریافت یک CPU از خانواده Core ۲ بر مبنای کدامیک از این تکنولوژی ها ارائه شده؟ کافی است نگاهی به عدد ذکر شده در انتهای تعریف مدل Cpu بیاندازید برای مثال وقتی مدل یک CPU را به این صورت برای شما عنوان می کنند ۲.۶۶GHz Core ۲ Quad Q۶۷۰۰ چون عدد انتهایی با ۶ شروع شده است این CPU از تکنولوژی ۶۵ نانومتری بهره می برد در حالی که ۲.۶۶GHz Core ۲ Quad Q۹۴۵۰ چون عدد انتهاییش با ۹ شروع شده به تکنولوژی ۴۵ نانومتری تجهیز گشته پس ۶ برای ۶۵ و ۹ برای ۴۵ نانومتری است. اما فرق این دو در چیست. چیپ های ۴۵ نانومتری نسبت به ۶۵ نانومتری ها سریعتر و خنک تر هستند و معماری بهینه یی دارند.
CPU های چهار هسته ای AMD Phenom X۴ به قدرتمندی CPU های اینتل نیستند ولی از نظر قیمت برای کسانی که قصد خریدی اقتصادی را دارند و دست و بالشان در بودجه تنگ است گزینه ی بیش از حد مناسبی اند و البته اگر در دسته بندی کاربران خانگی با استفاده های معمولی هستید و بودجه ی شما زیاد نیست این خانواده بهترین است. سریعترین محصول AMD در همین خانواده با عنوان Phenom X۴ ۹۹۵۰ Black Edition و با سرعت ۲.۶GHZ قرار دارد و ناگفته نماند که Phenom کاملا خانواده ی Athlon ۶۴ را پشت سر گذاشته و بسیار برتر از این خانواده است. AMD اعلام کرده است CPU های چهار هسته ای ۴۵ نانومتری اش را در انتهای امسال ارائه خواهد کرد و مفسرین بازار معتقدند با آمدن این محصولات AMD احتمالا این کمپانی دوباره وارد رقابت برابری با اینتل شود.
خوب حالا اگر مباحث بالا باعث شده فشارتان بیافتد و بگوئید اینها که الان گفتیم یعنی چه بگذارید اینگونه برایتان بگویم: خانواده ی Core i۷ مدال طلا گرفته، Core ۲ Quad یا Core ۲ های چهار هسته ای مدال نقره و Phenom X۴ هم برنز. نوع مدال هر یک اینها با وضعیت جیب شما کاملا مرتبط است جیب پر پول می تواند سراغ کسی برود که مدالش رنگین تر است! اما چرا Core i۷ طلا گرفت؟
● Core i۷ محصولی بی همتا و بدون رقیب
امروزه و خصوصا در این چند سال اخیر هر چه پول خرج کنید و سعی کنید جدید ترین و مدرن ترین محصول بازار را بخرید فردایش یک چیز بهتر در بازار است و آنچه شما خریده اید قیمتش افت کرده، شکی نیست که Core i۷ هم به شدت مشمول این قاعده می باشد. نسبت به اولین محصولات ۴۵ نانومتری ارائه شده از جانب اینتل Core i۷ یک جهش بزرگ در تاریخ این شرکت است که فاصله ی زیادی با آنچه در یکی دو سال اخیر ارائه نموده است دارد. یک محصول چهار هسته ای ۴۵ نانومتری بی نیاز از کنترلر حافظه ی بیرونی و گذرگاه باس جلویی یا FrontSide Bus که باعث شده است کمپانی رقیب یعنی AMD کاملا احساس کند جامانده و برای جبران فاصله ی به وجود آمده حسابی دست و پا بزند.
نویسنده: رضا مقدری
تنظیم برای تبیان: فاطمه مجدآبادی
منبع : تبیان