پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ارتباط نوع پیکری و ترکیب بدنی با عملکرد در الگو های حرکتی پایه و اجرای مهارت های پایه فوتبال


ارتباط نوع پیکری و ترکیب بدنی با عملکرد در الگو های حرکتی پایه و اجرای مهارت های پایه فوتبال
هدف این تحقیق بررسی ارتباط اجزای نوع پیکری (آندومورفی، مزومورفی و اکتومورفی) و متغیرهای ترکیب بدنی (دانسیته بدن، درصد چربی بدن، توده چربی و وزن خالص بدن (LBW)) با عملکرد در الگوهای حرکتی پایه و اجرای مهارت پایه فوتبال بوده است.
جامعه آماری تحقیق را ۱۵۳ دانش آموز پسر مقطع متوسطه شهرستان فارسان تشکیل می دهند که در سال تحصیلی جاری ۷۹-۸۰ عضو تیم های منتخب فوتبال آموزشگاه هایشان بودند. قد، وزن و چربی زیر پوستی در نواحی مختلف بدن و همچنین قطر استخوان های ران و بازو اندازه گیری و ثبت شده، آنگاه آزمودنی ها پس از یک برنامه مختصر گرم کردن، آزمون های الگوهای حرکتی پایه را که شامل پرش عمودی، دوی ۳۶ متر سرعت و دوی ۹×۴ متر (چابکی) بود، انجام دادند و نتایج آنها ثبت گردید.
سپس با استفاده از اندازه گیری های به عمل آمده و استفاده از چارت نوع پیکری هیث - کارتر، اجزای نوع پیکری آزمودنی ها تعیین شد، همچنین با استفاده از فرمول های مربوط، متغیرهای ترکیب بدنی آزمودنی ها مشخص گردید. با استفاده از برنامه رایانه ای SPSS و نیز به کمک آمار توصیفی و استنباطی، نتایج آزمون ها و اندازه گیری مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. با استفاده از فرمول پریب همبستگی گشتاوری پیرسون، ارتباط بین عوامل نوع پیکری و ترکیب بدنی با نتایج هر کدام از آزمون های عملکردهای حرکتی پایه و مهارت های پایه فوتبال ارزیابی شد.
نتایج حاصل از تحقیق در مجموع نشان می دهد که افزایش جزء آندومورفی در آزمودنی ها موجب ضعیف شدن عملکرد آنها در برخی آزمون ها می شود و آزمون دوی ۹×۴ متر چابکی و آزمون دریبل افزایش این جزء موجب ضعیف شدن عملکرد آزمودنی ها شد. از متغیرهای ترکیب بدنی همبستگی مثبت و معنی داری بین وزن توده بدون چربی (LBW) و میزان پرش عمومی مشاهده شد.
ناصر بهپور
بهرام یوسفی
محمد فرامرزی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی