دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۲۲مهر ۱۳۸۶ ــ۱۴ اکتبر ــ پیش بینی شکست کاپیتالیسم و دلایل آن


پروفسور آلبرت بلومبرگ فیلسوف چپگرا و متمایل به سوسیالیسم آمریکا که ۹۱ سال عمر کرد و از خود دهها کتاب و یک روش تفکر فلسفی (اصطلاحا : سکول) باقی گذارده در این روز در سال ۱۹۹۸درگذشت. تلاش او عمدتا در جهت اصلاح نظامهای اقتصادی و اجتماعی جوامع بود. وی پیش بینی کرده است که به همان دلایلی که نظام سوسیالیستی شوروی به خاموشی گرایید؛ نظام کاپیتالیستی هم ازمیان خواهد رفت.
به گفته وی، نظام شوروی غرق در مفاسد ناشی از نارسایی های یک بوروکراسی ناهنجار، انتصابات نابجا، جاه طلبی و خودخواهی مقامهای دولتی شده بود. نظامهای کاپیتالیستی هم به همان مسائل گفتار می آیند و به همان روز خواهند افتاد. رقابت دو نظام از زمان پایان جنگ جهانی دوم تا اواخر دهه ۱۹۸۰ کمک به بقاء کاپیتالیسم کرد که این رقابت دیگر وجود ندارد و کاپیتالیسم یکه تاز میدان شده وضریب آسیب پذیری اش بالا رفته است. دمکراسی به روش غرب که از ان به صورت حربه بر ضد ماکسیسم ــ لنینیسم شوروی استفاده می شد دیر زمانی است که از مسیر واقعی خارج شده و به بیراهه افتاده، دیگر واقعیت ندارد وتنها یک لباس
(ظاهر) زیبا است برتن مانکن. مشارکت در این دمکراسی دارد ضعیف و ضعیفتر می شود. دقت در انتخاب نماینده کم می شود و... و به این دلایل این دمکراسی ورشکست شده نخواهد توانست از سقوط کاپیتالیسم غرب جلوگیری کند. دلیل دیگر تمایل روز افزون طبقه روشنفکر جوامع (روزنامه نگار، نویسنده، شاعر، هنرمند، معلم و مدرس) به راه میانه (نظامی میان کمونیسم و کاپیتالیسم) است که همانا نوعی سوسیالیسم معتدل (سوسیال دمکراسی) است و طبقه روشنفکر است که کار هدایت افکار عمومی را به دست دارد و به قاطع بودن نظر ان نباید تردید کرد. تجربه تاریخ که بسیار گرانبها و به منزله قانون است به ما ثابت کرده که طبقه روشنفکر جامعه به هر سوی که متمایل شود، جامعه به همان سوی خواهد رفت ــ گاهی تند وزمانی آهسته ــ شتاب این حرکت بستگی به قدرت نیروی باز دارنده (ضد آن) داردکه عاملی مصنوعی است و هر عامل مصنوعی شکست پذیر است.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید