یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


پدرسالا ر یا مادر سالار؟


پدرسالا ر یا مادر سالار؟
از آغاز آفرینش (شروع زندگی آدم و حوا) کانون خانواده ایجاد شده که هم اکنون کشورهای غربی به شکل های مختلف در پی پاشیده شدن این کانون هستند.
اما انسان ایده آل کیست؟ در سوره بقره آیه ۶۳ از عبادالرحمان استفاده شده است که می فرمایند مومنین خدا کسانی هستند که با تواضع راه می روند که در اینجا از صفت رحمانیت خدا استفاده شده از رحیمیت خدا استفاده نگردیده چون رحمانیت خدا شامل همه افراد می شود ولی رحیمیت شامل حال افراد خاص می شود.
اولین صفت شیطانی تکبر است که انسانها را از حالت انسان خدایی بودن خارج می کند (آن فرد خود را بالا می بیند - برتر می بیند - به زمین و زمان تفاخر می ورزد)
پس اولین نقطه لرزش و افول انسان از انسانیت کبر و دومین نقطه حسد می باشد شیطان در قرآن به صورت کلمه جمع به کار برده شده و مونث یا مذکر نیست. امام صادق (ع) می فرمایند: می خواهید بدانید که چه کسی مومن است؟ اگر به قلب کسی کبر و غرور وارد شود به همان اندازه عقل از او خارج می شود. پس انسان هایی که مدبرند - عجولا نه تصمیم نمی گیرند - فکر می کنند بعد عمل می کنند موفق خواهند بود.
گذشت و عدالت یکی از ویژگی های خلیفه الله است خدا می فرمایند ای داوود تو خلیفه خدا بر روی زمینی پس در بین مردم حکم کن و اصل زندگی حق محوری باید باشد (به حق فکر کن - به حق رفتار کن - و به حق عمل کن و در فکر کردن و رفتار و عمل خود دقت کن تا بتوانی ارتباط سالم و انسانی با خانواده خود خانواده همسر و دوستان و همکاران داشته باشید.) خودبینی و خودستایی، ظلم می آورد. وقتی خودم را ببینم حق شوهرم را نمی بینم حق فرزند و همکاران و دانش آموزانم را نمی بینم. در سوره مائده آیه ۸: عدالت پیشه کنید این می تواند شما را به تقوی الهی نزدیک کند. (حق را ناحق نکنیم به یکی به چشم نزدیکی و به دیگری به چشم دور نگاه نکنیم)
کانون خانواده کانون مشورت باشد نه ریاست مرد و نه ریاست زن و نه سلطه جویی زن که ظلم در حق مرد باشد و نه برعکس.
اگر در یک خانواده مدیریت اجرایی برعهده مرد و مدیریت فکری برعهده زن باشد اداره خانه درست صورت خواهد پذیرفت.
در خانه هایی که به صورت مادر سالا ری اداره شود و فرزندان از مادر حساب ببرند این فرزندان از بار علمی و شغلی و اجتماعی برخوردار نمی شوند پس لا زم است که فرزند از پدر حساب ببرد اما با مادر دوست باشد و ضمن اینکه مادر لا زم هست که حریم را نگه بدارد و فرزند باید هر چیز را با مادر در میان بگذارد ولی اگر مادر غیظ و غضب از خود نشان دهد و فرزند با پدر دوست گردد جاها عوض می شود و فطرت ها عوض نمی شود موقعیت عوض می شود و درست جواب نخواهد داد.
اگر به دنبال یک خانواده ایده آل می گردید باید ارکان خانواده را به نحو احسن اجرا نمایید که جابجایی یا دخالت در هر یک از موارد باعث به هم ریختگی خواهد شد.
▪ مرد ایده آل:
مردی قوی و امین است که قوت فکر، قوت زبان و حفظ چشم خود را داشته باشد یک حیوان هم قوی است و از زور بازوی خود استفاده می کند ولی وجه تمایز یک انسان با حیوان قوت فکر و عمل انسانی او است زن و بچه امانت الهی در اختیار مرد هستند که مرد حق آنها را نمی خورد - سخت نمی گیرد - زور نمی گوید در آیه ۳۰ نور آمده است: مردان چشمانشان را کوته بگیرند زل نزنند (یک زمان با چشم گناه می کنیم ولی زمانی هم با چشم نگاه می کنیم) که حفظ چشم سریع ترین راه برای تزکیه نفس می باشد و چشم راه گناه و فساد جامعه است. مرد پاک و امین و قوی همت می کند که از جان و مال خودش برای اهل و عیالش فدا کند تا لطمه ای به آنها نخورد و همچنین مرد باید صادق باشد یعنی خیلی پایبند باشد خلف وعده نکند و پیمانش را نمی برد صدیقک من صدقک لا من صدقک: دوست تو کسی است که با تو صادق و وفادار باشد نه کسی که لحظه به لحظه تو را تصدیق کند. (شرط اصلی زندگی و پیمان خانواده اگر بر صداقت نباشد پایدار نمی ماند.)
▪ زن ایده آل:
در سوره نسا» آیه ۳۴ آمده است زنی که صالح است مطیع است و سلیم است در برابر حقایق تسلیم باشد در جاهایی که وظیفه ندارد مثال به فرزند شیر دهد یا نظافت خانه انجام دهد ولی بدون هیچ درخواستی بلکه به عنوان آرامش خود و خانواده انجام می دهد و توقعی هم ندارد در آیه ۳۱ نور آمده است به زنان مومن هم بگویید که چشمانشان کوته بگیرند (حفظ چشم در برابر نامحرم و کاری که به گناه آلوده باشد داشته باشد). در سوره تحریر آیه ۵ آمده است زنان مومن و ایده آل زن عابده است زن صالحه است زنی که حلم و صبر دارد.
جامعه شناسی خانواده، محقق نمی شود مگر اینکه فکر تحقیق داشته باشد. در یک خانواده باید اتاق فکر داشته باشد مشورت باشد با فرزند هم مشورت شود و با جمع و جور کردن مطالب مشورت شده تصمیم نهایی را خود می گیرید جوان هایی که در امر ازدواج بدون مشورت می برند و می دوزند و ازدواج می کنند وخودشان طلا ق می گیرند به دلیل مشورت نکردن است. در صورتی که مادر عبوس و غضبناک باشد و پدر منشا» رحمت و عطوفت باشد کانون خانواده جواب مثبت نمی دهد اگر زن و مرد ازدواج درست داشته باشند و بعد از تشکیل خانواده اول خدا مودت را می دهد که همدیگر را خیلی دوست داشته باشند و هیچ واقعه و حادثه ای باعث فاصله نشود و به همدیگر نیاز دارند پس از آن خود فرد چه مرد و چه زن باید عشق و محبت را ابراز دارد تا سبب استحکام خانواده گردد امام صادق (ع) می فرمایند: آیا دین غیر از عشق ورزی و محبت ورزی است آدم هایی که نمی توانند عشق و محبت را ابراز کنند لحظه به لحظه از دین فاصله می گیرند.
● چند اصل حاکم بر خانواده:
۱) مودت: دوست داشتن و ابراز عشق. پیامبر اکرم (ص) رحمت و صلوات خدا بر مردی که به همسرش بگوید که تو را دوست دارم و رحمت و صلوات چند برابر بر زنی که به مردش بگوید به تو پایبندم. در اول محبت است و اگر بخواهیم مشمول رحمت خدا باشیم باید مودت شکل بگیرد عشق به اهل بیت در وجودت موج بزند گوشه ای از خانه به عنوان جایگاه ارتباط با خدا و راز و نیاز قرار داده کنج نیایش داشته باشیم که به فرزند نصیحت کردن و وادار به نماز خواندن نمودن موثر نخواهد بود عمل ما را می بیند که در زمانهای خاص با خدا راز و نیاز می کنیم و نماز می خوانیم اثر خواهد گذاشت.
۲) دوری از افراط و تفریط: که در این مورد چشم و هم چشمی ها تاثیر زیادی خواهد داشت و سبب از هم پاشیدگی خانواده می باشد پدر و و مادر باید در این زمینه واکسن های مربوطه را به فرزندان خود تزریق نمایند در زمان لا زم وسایل مورد نیاز فرزند را فراهم کنند در حالی که از لحاظ موقعیت زندگی خود و دیگران فرزند را توجیه کرده باشند مادر محور تدبیرهاست و پدر مدیر اجرایی است استفاده از ساده زیستی به این معنا نیست که امکانات نداشته باشیم بلکه درست و در توان خود تهیه کردن به شرط اینکه به دیگران صدمه ای وارد نشود و با زور نباشد به رخ افراد دیگر جامعه نکشیدن باشد که امام علی (ع) در نهج البلا غه می فرمایند: به خدا قسم پرهیزگارترین انسانها کسی است که از بهترین امکانات الهی استفاده کند ولی با زور به دست نیاورد.
۳) رعایت اصل معروف در کانون خانه: در سوره بقره آیه ۲۲۸ ای مردان با زنان به نیکی مشورت کنید و همچنین در آیه ۲۳۰ آمده است اگر در زندگی به بن بست رسیده اید با بدنامی جدا نشوید و اگر بخواهید برگردید به بهترین وجه ادا بکن. همیشه در ذهن خود داشته باشیم که شایسته چیست که عمل کنم و پسندیده چیست که عمل کنم وجدان خود را همیشه در زمینه انجام هر کاری زنده نگه داریم.
۴) گذشت و ایثار: در سوره بقره آمده است ای زن و شوهر مبادا فضیلت را بین خودتان فراموش کنید کار می کنم برای رفاه خانواده ام نه اینکه کار می کنم تا برای خود حقوق داشته باشم. از اینکه بایدها نبایدها در رابطه با زن از طرف مرد وجود نداشته باشد یا عرصه را تنگ نکند این فضل مرد است.
▪ چند نکته:
- زیباترین کلا م برای استحکام خانه چند واژه است: ۱- پدر ۲- مادر ۳- دوستت دارم.
- لقمه حرام میزان پرخاشگری را زیاد می کند و لقمه حلا ل آرامش می دهد.
- وظیفه شناس انسان نمی شود مگر بصیر باشد و همه چیز را آنچنان که هست می بیند و پی می برد و درک می کند.
- بیان وجدان کاری وجدان نمی آورد بلکه در عمل به دیگران و خانواده خود نشان می دهیم که وجدان چیست (حق را رعایت کردن - داشتن صعه صدر - داشتن روحیه شاد - پذیرفتن انتقاد و نشان ندادن عکس العمل منفی - مشورت کردن با دیگران و اجازه مشورت به دیگران هم دادن - خود را همیشه به جای طرف مقابل خود قرار دادن - در هیچ زمان مقابل هم قرار نگرفتن بلکه کنار هم بودن که سبب موفقیت و همدلی خواهد بود و غیره)
- همیشه و در همه جا خدا را حاضر بر رفتار و اعمال خود بدانیم و تلا ش کنیم که بتوانیم برای اشتباه خود دیگران را مقصر ندانیم و توان عذرخواهی را در خود ایجاد کنیم چون هر انسانی جایز الخطا است کلمه ببخشید و عذرخواهی هم آرامش برای دو طرف می آورد و هم نشانه شخصیت فرد و بزرگواری او خواهد بود.
نویسنده : محدثه زارعی محمودآبادی
منبع : روزنامه مردم سالاری


همچنین مشاهده کنید