یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

۲۱ خرداد ـ ۱۱ ژوئن ـ تاسیس بزرگترین کتابخانه دنیای باستان در گندی شاپور (خوزستان)


یازدهم ژوئن سال ۲۵۰ میلادی كتابخانه گندی شاپور (جندی شاپور در خوزستان) كه بزرگترین كتابخانه دنیای باستان بشمار آورده شده است آغاز بكار كرد. دانشگاهی كه در همین محل و به همین نام دایر شده بود بزرگترین مركز آموزش و پژوهش پزشكی، فلسفه (حكمت) و ادبیات دنیای قدیم خوانده شده است. در این دانشگاه استادان ایرانی، هندی، یونانی و رومی تدریس می كردند. باید دانست كه نخستین كتابخانه جهان مركب از آجرك نبشته (تابلت) در سال ۶۳۰ پیش از میلاد توسط آشور بانیپال در شهر نینوا (بین النهرین) تاسیس شده بود.
دانشگاه جندی شاپور بود كه عددنویسی هندی (سانسكریت) را به دلیل آسان بودن بكارگیری، متداول كرد كه بعدا ایرانیان آن را در جهان اسلام رایج ساختند و به تدریج به اروپا منتقل و جای عددنویسی لاتین را گرفت و چون اروپاییان آن را از اعراب مستقر در اسپانیا فرا گرفته بودند به نام «عربیك نومرال» بین المللی شده و همین است كه امروز در سراسر جهان متداول است و از چپ به راست نوشته می شود. در غرب، به مرور زمان شكل اعداد اندكی فرق كرده است.
برزویه دانشمند پزشكی عهد ساسانیان از دانش آموختگان دانشگاه گندی شاپور بود و در همانجا تدریس می كرد.
گفته اند كه در آن دانشگاه در آن زمان حتی عمل پیوند اعضای بدن (دست و پا و انگشتان) انجام می گرفت.
باید بدانیم كه ابتكار روش مدیریت علمی، پستخانه، نظم و نسق كشاورزی و انتقال بین المللی نهال و بذر، اصلاح نژاد دامها و حیوانات اهلی، برخی از روشهای هنری و معماری، رده بندی در ارتش و سلسله مراتب نظامی، اقتصاد علمی و ... از ایرانیان بوده است.
شهر جندی شاپور در سال ۶۴۲ میلادی در جریان حمله اعراب به ایران به دست ابوموسی اشعری افتاد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید