یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

دورنمای اهمیت انرژی هسته ای در عصر اقیانوسی آینده


دورنمای اهمیت انرژی هسته ای در عصر اقیانوسی آینده
پژوهشگران معتقدند که بشر بیش از پیش به سوی بهره‌گیری از دریاها در حرکت است و زمانی فرا خواهد رسید که تنها کشورهایی که به زیردریایی‌های هسته‌ای دسترسی داشته باشند، خواهند توانست در قضایای بین المللی و تحولات جهانی دست بالایی داشته باشند.
تعدادی از پژوهشگران و نظریه پردازان علوم ژئوپولتیک و جغرافیای سیاسی از دهه های پایانی سده بیستم این عقیده را ابراز داشته اند که بشر در آینده ای نه چندان دور به سوی بهره‌گیری گسترده‌‌تر از اقیانوس‌ها و دریاها خواهد رفت و زمانی فراخواهد رسید که دریاها نقشی بسیار تعیین کننده در مسائل بین المللی و تعیین راهبردهای جهانی خواهند داشت.
از دیدگاه این افراد دلایل اهمیت روزافزون دریاها و اقیانوس ها در آینده عبارتند از :
۱) در بستر و اعماق دریاها حجمی عظیم و تمام نشدنی و حتی خود تولیدی از سنگهای معدنی ارزشمند مورد نیاز بشر وجود دارد.به علاوه ، معدنکاوی در بستر دریا مزیت هایی دارد ؛ بطوری که در زیر دریا لازم نیست عملیات حفاری گران قیمت برای نمونه برداری انجام دهیم یا مواد انفجاری بکار بریم ، زیرا می توان قبل از معدنکاوی با دوربین های ویژه ذخیره موجود را کشف کرد.تنها مشکلی که اکنون وجود دارد عدم امکان یا هزینه بالای تولید زیر دریایی هایی است که بتوانند این مواد را به سطح دریا حمل کنند.اما چشم انداز این امر و حل این مشکل با بکار گیری انرژی هسته ای در زیردریایی های آینده بسیار روشن و امید وار کننده است.
۲) دریا دارای حجمی وسیع از منابع غذایی مفید است که می تواند کمبودهای غذایی ناشی از افزایش جمعیت جهان را خنثی کند.به علاوه ، در جهانی که به طور روزمره وابستگی اش به انرژی های نفت و گاز افزایش می یابد ، هر روزه بر ارزش دریاها که دارای مقدار ارزشمندی منابع انرژی فسیلی هستند افزوده می شود. اهمیت جدی این امر حتی امروزه که به دلیل افزایش قیمت جهانی نفت اقتصاد کشورهای صنعتی دچار رکود گردیده اند نیز آشکار شده است.
۳) زیر دریایی های جدید آرام آرام می توانند حتی آسمان دریاها را نیز کنترل کنند ، در حالی که هواپیماها قادر به کنترل زیر دریایی ها نیستند.علت این ناتوانی این است که تغییرات در درجه شوری آب ، وجود آبزیان ، ترکیبات کف دریا و بیش از همه لایه های آب امواج صوتی را می شکنند و ردیابی زیر دریایی ها توسط هواپیما ها را غیر قابل اعتماد می کنند و در نتیجه این ردیابی با اختلاف بسیار زیاد با واقعیت صورت می گیرد.
۴) کشتی زیر دریایی ، حتی اقیانوس منجمد شمالی را که البته کوتاهترین مسیر بین قاره های اوراسیا و آمریکا نیز هست قابل کشتیرانی کرده است.بنابراین توسعه فناوری دریائی و فناوری زیردریائی ها دریچه جدیدی به روی دستیابی بشر به منابع معدنی فراوان و قدرت سیاسی فزاینده خواهد گشود.
به این دلایل ، این پژوهشگران معتقدند که بشر بیش از پیش به سوی بهره گیری از دریاها در حرکت است و زمانی فرا خواهد رسید که تنها کشورهایی که در پروژه های اکتشاف و استخراج از دریاها سرمایه گذاری بیشتری کنند و به زیردریایی های هسته ای(زیردریائی هائی که با سوخت هسته ای کار می کنند) که قادر به کنترل دریا و آسمان دریا و توانا بر حمل ارزان قیمت مواد معدنی دریا هستند دسترسی داشته باشند، خواهند توانست در قضایای بین المللی و تحولات جهانی دست بالایی داشته باشند
منبع : صنایع نیوز


همچنین مشاهده کنید