یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

شیوع دیابت و قندخون ناشتای مختل در جمعیت بزرگسال ایرانی


شیوع دیابت و قندخون ناشتای مختل در جمعیت بزرگسال ایرانی
● مقدمه:
خاورمیانه، در حال تبدیل شدن به یکی از بزرگ‌ترین مراکز افزایش بروز دیابت طی دهه‌های آتی است. انتظار می‌رود بیشترین تاثیر این بروز در افراد ۴۵ تا ۶۴ ساله باشد، در مقابل کشورهای پیشرفته که دیابت در افراد ۶۵ سال و بالاتر رخ می‌دهد. این مطالعه مبتنی بر جمعیت، حجم نمونه‌ای بیش از ۸۹ هزار ایرانی را شامل می‌شود که فرصت مغتنمی برای بررسی شیوع دیابت و قندخون ناشتای مختل در جمعیت ایرانی است.
● روش انجام:
در این طرح ملی، ۸۹ هزار و چهار صد بزرگسال ایرانی ۱۵ تا ۶۴ سال از ۲۸ استان کشور (شهری و روستایی) وارد شدند. با همه شرکت‌کنندگان مصاحبه انجام و خصوصیات دموگرافیک و چگونگی وضعیت قبلی پزشکی آنها از جمله سابقه دیابت پرسیده شد. افرادی که شواهد پزشکی کافی به نفع دیابت داشتند،‌ به عنوان موارد دیابت در نظر گرفته شدند. به دنبال آن از همه افراد ۲۵ تا ۶۴ سال (۷۰ هزار و ۹۸۱ نفر) خواسته شد با دادن یک نمونه خون ناشتای ۱۲ ساعته موافقت نمایند. در مجموع، ۵۳ هزار و ۵۰۸ نفر بالای ۲۵ سال در این آزمایش شرکت کردند. پس از خارج کردن ۱۲۷۷ نفر که نمونه‌های خون کافی نداشتند، قندخون ناشتا (FPG) در ۵۲ هزار و ۲۳۱ نفر اندازه گرفته شد. در افرادی که سابقه دیابت را ذکر نمی‌کردند، اگر FPG بیشتر یا مساوی ۱۲۶ میلی‌گرم در دسی‌لیتر بود، به عنوان موارد جدید دیابت در نظر گرفته می‌شد و افرادی که FPG آنها بین ۱۰۰ و ۱۲۶ بود، با عنوان قند خون ناشتای مختل (IFG) تحت بررسی قرار گرفتند.
● نتایج:
شیوع دیابت، ۷/۷ درصد به دست آمد که با احتساب جمعیت کل افراد ۲۵ تا ۶۴ سال ایرانی، ۲ میلیون فرد دیابتیک در ایران وجود دارد. این میزان در جمعیت شهری، یک سوم بیشتر از جمعیت روستایی بود و حدود یک دوم این افراد، از دیابت خود اطلاع نداشتند. همچنین ۸/۱۶ درصد افراد (برابر ۴/۴ میلیون نفر) به عنوان IFG تشخیص داده شدند. حداکثر میزان شیوع بین افراد ۵۵ تا ۶۴ سال دیده شد، در حالی که بیشترین تعداد افراد دیابتی در گروه سنی ۴۵ تا ۵۴ سال حضور داشتند. افزایش شیوع دیابت مرتبط با افزایش سن، به طور معنی‌داری در زنان بیشتر بود. همچنین تقابل جنس و سن در IFG، معنی‌دار درآمد.
● نتیجه‌گیری:
شیوع بالای دیابت در بزرگسالانی که در سنین کار هستند، یک علامت نامیمون برای کشورهای در حال توسعه است. از آنجا که سن جمعیت ایرانی، به سمت جوان‌تر شدن می‌رود، در آینده شاهد افزایش شیوع دیابت خواهیم بود که معضلی جدی برای آینده کشور است.

نویسندگان: علیرضا استقامتی، محمدمهدی گویا، مهرشاد عباسی و همکاران. مرکز تحقیقات اندوکرین بیمارستان ولی‌عصر و بیمارستان شریعتی تهران، مرکز کنترل بیماری‌ها، بخش اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مرکز دیابت جورجیای آمریکا.Diabetes Care (IF = ۷.۸۵۱), ۲۰۰۸ Jan; ۳۱ (۱): ۹۶-۸ ....
منبع : هفته نامه سپید


همچنین مشاهده کنید