دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

جنگ سرد چپ و راست در فرانسه


جنگ سرد چپ و راست در فرانسه
● آخرین تنفس های شیراک در کاخ الیزه
ژاک شیراک در حالیکه لبخندی برلب داشت در دور اول انتخابات فرانسه حاضر شد و رای خود را به صندوق انداخت.رئیس جمهور فعلی فرانسه آخرین روزهای حضور خود در کاخ الیزه را سپری می کند.باید اذعان داشت که شیراک و دوویلپن میراث گرانبها و ارزشمندی برای رویال یا سارکوزی به یادگار نگذاشته اند.
اوضاع نا به سامان جامعه فرانسه و بحرانهای متعدد اجتماعی و سیاسی باعث شده است تا نگرانی های مدنی در میان شهروندان فرانسوی روند روبه رشدی داشته باشد.در زمینه سیاست خارجی نیز شیراک کارنامه جالب توجهی از خود به یادگار نگذاشته است.پاریس هم اکنون در نقطه ای قرار دارد که نیاز به بازتعریف خود در معادلات سیاسی اتحادیه اروپا و نظام بین الملل دارد.این مساله به خودی خود سبب می شود تا قدرت ریسک پذیری رئیس جمهور بعدی فرانسه در مسائل داخلی و خارجی کاخ الیزه کاهش یابد.
● سارکوزی یارویال؟
با پایان یافتن دور نخست انتخابات فرانسه شاهد ایجاد فضایی جدید در این کشور هستیم.بر اساس نتایج نهایی اعلام شده توسط وزارت کشور فرانسه سارکوزی که با کسب ۸۱/ ۳۱درصد آرادر مقایسه با رقیب اصلی خود “سگولن رویال”که ۸۷/۲۵ درصدآرا را کسب کرده است ،پیروز دور نخست انتخابات به شمار می رود.هم چنین ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه نیز به صورت غیررسمی حمایت خود را از سارکوزی در دور بعدی انتخابات اعلام کرده است.
این در حالیست که طرفداران کمونیسم در فرانسه دردور دوم آرای خود را به سود رویال به صندوق خواهند ریخت.در مقطع حساس کنونی این سوال پیش می آید که بالاخرهکدام یک از این دو نفر در راس معادلات سیاسی کاخ الیزه قرار می گیرند؟آیا نوار پیروزی سارکوزی در دور دوم قطع خواهد شد یا این که وی در دور بعدی نیز خواهد توانست بر رقیب سوسیالیست خود پیروز شود؟
● اظهارات بایرو
آخرین اظهارات فرانسو بایرو نفر سوم انتخابات بر شدت هیجان رقابت میان سارکوزی و رویال افزوده است:فرانسوا بایرو، نفر سوم دور اول انتخابات ریاست جمهوری فرانسه ساعتی بعد از اعلام نتایج انتخابات در برابر هواداران خود در پاریس گفت: آرایش سیاسی در فرانسه تغییر می‌کند و دیگر مانند قبل نخواهد بود.
فرانسوا بایرو، رئیس حزب راست میانه اتحاد دمکراتیک برای فرانسه(او د اف) در جمع هوادارانش در ستاد انتخاباتی خود درپاریس گفته است : من خبر خوبی را برایتان دارم. این که به رغم مانورهای بی شمار، ائتلاف های متعدد و نظرسنجی های دست کاری شده، آرایش سیاسی در فرانسه تغییر می‌کند و دیگر مانند قبل نخواهد بود.
وی با اشاره به این که بیش از ۷ میلیون فرانسوی با دادن آراء خود به وی از ایده لزوم این تغییرات حمایت کردند، افزود: من به آنها می گویم که آنها (با این کار خود) نیروی جدیدی را ساختند و این تنها نیروی جدید سیاسی فرانسه و راه امیدی که آن ها باز کردند دیگر متوقف نخواهد شد. بایرو تصریح کرده است: بالاخره گرایشی میانه در سیمای سیاسی فرانسه ایجاد شد. گرایشی که فراگیر، قوی، مستقل و قادر به حرف زدن و واداشتن به عمل است. بایرو گفت: میلیونها فرانسوی به دولتمردان فهماندند که دو اردوگاه قبلی (راست و چپ کلاسیک) قادر به جوابگویی به دردهای امروز فرانسه نیستندا. ولی ما فرانسه را از این رنج ها نجات می دهیم.
وی بدون اشاره به تصمیم خود در خصوص این که در دور دوم هوادارانش به کدام نامزد رای دهند، گفت: هر تصمیم و موضعی که من در روزهای آینده اتخاذ کنم بر پایه این منطق خواهد بود و هیچکس نمی‌تواند آن را متوقف کند.
فرانسوا بایرو در دور اول انتخابات ریاست جمهوری فرانسه ۱۸ درصد آراء را به دست آورد و به این ترتیب تصمیم گیری وی نقش تعیین کننده ای در پیروزی سارکوزی یا رویال دارد. هرچند که بایرو خود به دور دوم انتخابات راه نیافته است اما اصلی ترین نقش را دررقم خوردن سرنوشت انتخابات در دور دوم ایفا خواهد کرد.نکته قابل توجه این که در ماههای اخیر درگیریهای لفظی و سیاسی بایرو علیه شیراک و سارکوزی افزایش یافته است و همین مساله ممکن است پاشنه درب ورودی کاخ الیزه را به سود رویال و همراهانش بگشاید.
البته سارکوزی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه برگ برنده هایی دارد که هنوز از آنها سخن نگفته است.فرصت زیادی تا ششم ماه مه (۱۶ اردیبهشت )باقی نمانده است و سارکوزی باید هرچه سریع تر به ائتلاف با گروههای دیگر فرانسوی بپردازد.غیر از سارکوزی ،رویال و بایرو ۹ تن دیگر نیز در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه شرکت کرده اند که ریخته شدن آرای هواداران آنها به سود یا زیان سارکوزی و رویال، انعکاس موثری در نتایج نهایی انتخابات خواهد داشت. نظرسنجی ایپسوس که تلفنی انجام شده سارکوزی را با ۵۴درصد در برابر۴۶ درصد رای روایال برنده دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه معرفی می کند ولی به نظر نمی‌رسد که انتشار این نظرسنجی ازتاب گرایش‌های واقعی مردم در لحظه اخذ رای باشد.
اظهارات شخصیت‌های راست پس از اعلام نتایج نشان می‌دهد که آنها تمامی تلاش خود را بکار بسته‌اند تا هواداران بایرو را راضی کنند در دور دوم به سارکوزی رای دهند. چپ‌ها نیز تمامی نیروی خود را بر تشکیل یک تشکل فراگیر و انبوه گذاشته اند تا هر چه بیشتر مردم را از گرایش‌های دیگر به رای دادن به رویال تشویق کنند.
● آرایش جدید کاخ الیزه
بر اساس آنچه در فرانسه می گذرد هیچ شک و شبهه ای در خصوص تغییر آرایش سیاسی در پاریس وجود ندارد.حضور هریک از دورقیب دور دوم انتخابات فرانسه در کاخ الیزه ،چهره ای جدید را از پاریس ترسیم خواهد نمود.در این میان به نظر می رسد که سارکوزی نسبت به مسائل سیاست خارجی کشورش دید وسیع تری دارد.
اما رویال که بیشتر با اتکا به شعارهای اجتماعی توانسته در میان مردم پایگاهی کسب کند،روابط نزدیکی با صهیونیستهای اسرائیل دارد.همین مساله سبب خواهد شد تا در صورت پیروزی رویال وی به عامل و مهره بی اراده صهیونیستها در اروپا تبدیل شود.ورود بیشتر پاریس به ماجراجویی های خاورمیانه به هیچ عنوان برای شهروندان فرانسوی مطلوب نیست.فرانسوی ها خواهان گذار کاخ الیزه از وضعیت کنونی هستند و در صورتی که رویال یا سارکوزی نتوانند این مهم را به فعلیت برسانند در آینده ای نه چندان دور با خشم بر افروخته شهروندان خود مواجه خواهند شد.
● دوئل راست گرایان و سوسیالیست ها
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد.سارکوزی و رویال روزهای پرتلاطم و سختی را پشت سر می گذارند.بدون شک هرقدر به تاریخ مذکور نزدیکتر می شویم بیشتر شاهد حساسیت رقابت میان این دو نامزد راستگرا و سوسیالیست فرانسه خواهیم بود.آنچه در این میان برای سایر کشورهای جهان مهم است نحوه و نوع آرایش سیاسی پاریس پس از پیروزی هریک از این نامزدها خواهد بود.
سارکوزی یا رویال نباید فراموش کنند که برنده شدن در این دوئل حساس خود مقدمه ای برای ورود به مراحلی حساس تر است.ترمیم چهره در هم ریخته کاخ الیزه و خروج پاریس از چرخه وابستگی و سردرگمی خواست اصلی سایر ملتهای آگاه جهان است.
حنیف غفاری
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید