دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


غفلت از فرصت سنگ های تزئینی در ایران


غفلت از فرصت سنگ های تزئینی در ایران
ایران از لحاظ تنوع سنگ های تزئینی در شمار كشورهای غنی دنیاست و بیش از یكصد نوع انواع سنگ تزئینی شامل انواع مرمریت ها، گرانیت ها و اونیكس(مرمرها) در آن استحصال می شود. سالانه بیش از ۱۳میلیون تن سنگ تزئینی در كشور تولید می شود و بیش از یك هزار واحد معدنی سنگ تزئینی و پنج هزار واحد فرآوری سنگ تزئینی سنتی در ایران فعال است.به گفته یك عضو هیات مدیره انجمن سنگ كشور، هم اكنون حجم قابل توجهی از سنگ های استحصالی در معادن كشور تبدیل به سنگ لاشه و دورریز می شود كه قابلیت حمل به كارخانه های فناوری سنگ تزئینی را ندارد. به سبب فرسوده بودن دستگاه ها و بهینه نبودن ماشین آلات فرآوری واحدهای تولیدی سنگ های تزئینی و كمبود ماشین آلات تخصصی، حجم قابل توجهی از سنگ استحصال شده، به لاشه و سنگ های درجه دو تبدیل می شود. سنگ معدنی تزئینی از نظر قواره بودن و استحصال، كیفیت پایینی دارد و همین امر برای واحدهای تولیدی كه قصد صادرات دارند، مشكل ایجاد كرده است.
بر اساس استانداردهای بین المللی، ۴۱ درصد سنگ خام، هنگام برش و فرآوری تبدیل به ضایعات می شود كه در ایران، این میزان بیشتر است. به همین منظور، وزارت معادن و صنایع، افزون بر ۳۰۰میلیون دلار از محل صندوق ذخیره ارزی برای واردات ماشین آلات معدنی اختصاص داده است كه برای تقویت معادن نیز باید همین میزان را تخصیص دهد. به گفته كارشناسان، قیمت تمام شده سنگ تزئینی در ایران برای تولیدكنندگان ایرانی بیشتر از كشورهای رقیب است و این موضوع، كاهش صادرات و قدرت رقابت با رقیبان خارجی را در پی داشته است.
كشورهای رقیب ایران در بخش تولیدات سنگ تزئینی معدنی در جهان، در گذشته ایتالیا، اسپانیا و پرتغال بودند و هم اكنون كشورهای هند و تركیه نیز به رقبای ایران در تولید سنگ پیوسته اند، ولی هیچ كدام تنوع سنگ های ایران را ندارند. این درحالی است كه هر ۲هزار مترمربع سنگ تزئینی فرآوری شده قابل ارائه به بازار، زمینه اشتغال یك نفر را در كشور فراهم می كند.این در حالی است كه طی سالیان اخیر با واردات سنگ های تزئینی از دیگر كشورها، تولید بسیاری از معادن با ركود مواجه شده كه برای بهبود این وضعیت، كنترل واردات بی رویه، ضروری به نظر می رسد.
سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی كشور، جلوگیری از ورود بی رویه و كنترل نشده سنگ های تزئینی به كشور را یكی از راه های تقویت اكتشاف و تولید این سنگ ها در كشور می داند و در گزارشی اعلام كرد: دولت باید از معدن كاران در زمینه تجهیزات معدن كاری و اختصاص وام جهت بهره برداری، حمایت های لازم را به عمل آورد.
افزون بر این می بایستی دانش فنی كشور را نیز برای تولید سنگ های تزئینی با كیفیت بسیار مرغوب و مشابه خارجی بالا برد و در عین حال از یافتن بازار مناسب برای فروش آن در خارج از كشور نیز غافل نبود.
منبع : روزنامه همشهری