شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

۱۵ آبان ـ ۶ نوامبر ـ «آیدا تاربل» بزرگترین روزنامه نگار اینوستیگیتیو تاریخ آمریکا که کمپانی استاندارد اویل را تجزیه کرد


پنجم نوامبر سال ۱۸۵۷ «آیدا تاربلIda Tarbel» در ایالت پنسیلوانیای آمریكا به دنیا آمد و پس از فراغت تحصیل از دانشگاه، كار روزنامه نگاری را پیشه ساخت و پس از چند سال خبرنگاری، در موسسه مك كلور كه دارای چند نشریه بود به عنوان خبرنگار اینوستیگیتیو (خبرنگاری كه بمانند كارآگاه پلیس یك قضیه را دنبال می كند و كشفیات خود را هر روز منتشر می سازد و چون دیگران در جریان قرار می گیرند به او در كسب اطلاعات بیشتر كمك می كنند) استخدام شد. وی در طول فعالیت در ایالت پنسیلوانیا مشاهده كرده بود كه چگونه راكفلر و كمپانی نفتی او، «استاندارد اویل» مردم را از كسب و كار خارج می سازند و اراضی را به بهایی نازل تملك می كنند و با كمك مقامات محلی اراضی دولتی صاحب می شود و .... وی به تجسس در كارهای این كمپانی پرداخت و آن چنان پی گیر شد تا اسنادی به دست آورد كه این كمپانی قانون «ضد تراست» آمریكا را نقض كرده است. انتشار این رشته مطالب كه مردم و اصحاب اطلاع به او كمك می كردند باعث شد كه دادستان كل برضد استاندارد اویل اعلام جرم كند و دادگاه حكم به تجزیه و انشعاب كمپانی دهد كه قبلا تصور آن هم نمی رفت.
كار این افشاگری كه مورد حمایت مردم آمریكا بود و تیراژ روزنامه های افشاگر را ده برابر كرده و به یك میلیون نسخه رسانده بود سبب ترس میلیونرها و صاحبان كمپانیهای بزرگ شد، به گونه ای كه تئودور روزولت رئیس جمهمور وقت آمریكا در اجتماعی، آیدا و سایر روزنامه نگاران افشاگر را «ماكریكر (نجاست به هم زن)» خواند، ولی چون قانون اساسی این كشور آزادی مطبوعات را تضمین كرده است موفق نشد این تلاش را كاهش دهد. ولی ناشران روزنامه ها كه در معرض كاهش اعلان قرار گرفته بودند (زیرا كه كمپانی های بزرگ آگهی دهندگان اصلی بوده اند) شروع به كوتاه آمدن كردند كه آیدا با دو همكار دیگر خود «ری» و «لینكن» نشریه ای از آن خود به راه انداختند كه درهایش را به روی سایر روزنامه نگاران اینوستیگیتیو باز گذارده بود. كار این افشاگران بود كه رشته تحصیلی «روزنامه نگاری اینوستیگیتیو» را در دانشگاهها به وجود آورد و این عمل را دائمی ساخته است.
آیدا كه در نیمه دوم عمر مجله «آمریكن مگازین» را دایر كرده بود به تدریج به كتاب نویسی روی آورد كه كتاب های او نیز انتقادی و افشاگرانه بوده است. معروفترین تالیفات این بانوی روزنامه نگار «بالاكشیدن كسب و كار مردم تحت حمایت قانون و با كمك وكلای دادگستری»، «وجدان زنان را نمی شود به آسانی مردها خرید»، «مشكل زن بودن»، «تاریخچه شخصی (خاطرات خودش)»، زندگی آبراهام لینكلن، «اوون یانگ» و .... آیدا ۸۶ سال عمر كرد و در سال ۱۹۹۹ نام او در ردیف یكصد روزنامه نگار بزرگ قرن ۲۰ قرار گرفت و عكسش بر تالار مشاهیر اضافه شد و دولت آمریكا در سپتامبر سال ۲۰۰۲ تمبر ۳۷ سنتی مزین به عكس او را به چاپ رساند كه در جریان است. در زیر عكس این تمبر دیده می شود.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید