دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


معرفی کتاب


معرفی کتاب
● حقوق بشر دوستانه در جنگ ایران و عراق (مرور رفتار عراق)
▪ نویسنده: نعمت الله پورمحمدی
▪ ناشر: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
▪ ویراستار: مهدی انصاری
▪ طرح جلد: گروه دایره
▪ چاپ اول: ۱۳۸۵
▪ شمارگان: سه هزار نسخه
▪ ۲۴۷ صفحه
«... هرچند با سقوط رژیم صدام پرده از بسیاری از جنایات این رژیم برداشته شد، لیکن امکان آگاهی از همه اقدامات جنایتکارانه این رژیم و ابعاد مختلف آن، چه در جریان هجوم و تجاوز ارتش عراق به خاک ایران و چه جنایاتی که در کشور عراق بر مردم و اقشار و اقوام مختلف آن روا داشته شد، نیست.
مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ در اجرای وظایف خود برای تدوین تاریخ جنگ ایران و عراق، می کوشد تا این جنگ را در ابعاد مختلف بررسی و تجزیه و تحلیل کند که در این زمینه تاکنون مجموعه های متعددی منتشر کرده و یا در دست تهیه دارد. جنبه حقوقی جنگ ایران و عراق و بررسی آن از دیدگاه حقوق بین الملل، موضوع گسترده ای است که کمتر به آن پرداخته شده است و تلاش بیش از پیش مراکز پژوهشی که در این زمینه تخصص لازم را دارند، ضروری است.»
امروزه، با سرنگونی حاکمیت صدام ، مجموعه ای از اسناد و مدارک پنهان نگه داشته شده در خصوص جنایات و تجاوزات صدام و حکومت بعث به حقوق انسان ها انتشار یافته و جهانیان غالباً تردیدی در جنایتکار بودن دیکتاتور عراق ندارند، با این همه نویسنده کتاب «حقوق بشر دوستانه در جنگ ایران و عراق» کوشیده است تا با بیان مصداق هایی از این جنایات، گوشه هایی از رفتار جنایتکارانه صدام حسین و حاکمیت وی را در مجموعه ای مدون فراهم آورد و با اتکا به شیوه ای علمی و تحقیقی، آن را با متن مقررات حقوق بشردوستانه بین الملل تطبیق دهد.
در پیشگفتار کوتاه این کتاب که از سوی ناشر ارائه شده آمده است. «نگارنده محترم کتاب که خود مدت ها در صحنه های دفاع از سرزمین و حقوق ایران اسلامی در جبهه های جنگ حضور داشته و در حال نبرد با متجاوزان به اسارت نیروهای عراقی درآمده و سال های متمادی با تمام وجود شاهد رفتارهای عوامل این رژیم با مدافعان و اسیران جمهوری اسلامی بوده است، و پس از آزادی به ادامه تحصیل در رشته حقوق بین الملل پرداخته، کوشیده است در این کتاب به تبیین گوشه هایی از رفتارهای این رژیم با مدافعان و اسیران ایرانی و اهداف غیرنظامی در ایران بپردازد و میزان پایبندی دولت عراق به مقررات حقوق بشردوستانه بین المللی را تا حدودی روشن کند.»
کتاب «حقوق بشردوستانه در جنگ ایران و عراق» در پنج فصل تدوین شده است: فصل اول: «مفهوم، تاریخچه و سیر تکوین حقوق بین الملل بشردوستانه»، فصل دوم: «رفتار عراق با افراد و اهداف غیرنظامی»، فصل سوم: «رفتار عراق با نظامیان و اسیران جنگی»، فصل چهارم: «استفاده گسترده عراق از سلاح های شیمیایی» و فصل پنجم: «به کارگیری سایر روش های منع شده در جنگ». همچنین نویسنده، سه بخش دیگر را نیز شامل «نتیجه گیری»، «فهرست منابع کتاب» و «فهرست راهنمایی موضوعی (اعلام) به انتهای کتاب افزوده و در نهایت، محصول اندیشه و تلاش خود را به صورت اثری مفید و خواندنی به مخاطبان عرضه کرده است.
● یادنگاران
▪ گفت و شنود با خاطره نویسان دفاع مقدس
▪ نویسنده: معزز پرنیان
▪ ویراستار: محمدقاسم فروغی جهرمی
▪ شمارگان: ۳ هزار نسخه
▪ ناشر: صریر
کتاب «یادنگاران» مجموعه ای است از ۱۴ گفت و گو با خاطره نویسان دفاع مقدس که به اهتمام خانم معزز پرنیان تدوین شده و از سوی نشر صریر به چاپ رسیده است. ناشر طی یادداشتی کوتاه در آغاز کتاب می نویسد:
«نشر صریر به لحاظ اعتقاد به والایی جایگاه پژوهش و تحقیق و به منظور تبیین آرا و نظرات اهل قلم و فرهیختگان ادبیات دفاع مقدس تلاش خود را برای عرضه این اثر ارزشمند ... مبذول داشت... شاید در کنار محسنات فراوان این اثر، حسن غالب آن باشد که انعکاس اندیشه و آرای نویسندگان بدون دخل و تصرف می تواند شرایطی مطلوب برای نقد و تحلیل دیدگاه های آنان در کنار تشریح وضعیت و شرایط موجود یا مورد نیاز ادبیات دفاع مقدس ایجاد کند؛ لذا به حکم امانتداری و به دور از هرگونه حب و بغض در نقل مطالب - نه نویسنده، نه ناشر و نه تهیه کننده، هیچ کدام - نه چیزی کاسته و نه افزوده شد تا پژوهشگران فرزانه و عزیز ضمن اشراف و مداقه بر حیطه ادبیات دفاع مقدس و مقایسه آن با ادبیات جنگ سایر ملل از رهگذر صمیمیت و اخلاص در گفت و گوها، میهمان خوان بی تکلف این نسل دلسوخته و آبدیده در میدان های آتش و خون باشند...»
واقعیت این است که خاطره نویسان دفاع مقدس، هر یک در تلاش اند تا به ثبت گوشه ای از شگفتی ها و زیبایی های آن سال های شگرف بپردازند و از همین منظر است که خاطره نویسی جنگ تحمیلی، حتی در سال های پس از جنگ نیز همچنان ارزشی حیاتی برای فرهنگ ما دارد. باشد تا آن شگفتی ها، آن عظمت ها و آن زیبایی ها به دست فراموشی سپرده نشود و تأثیر خجسته آن کماکان در حیات امروز جامعه ایرانی پابرجا و راسخ بماند.
ارزش و اعتبار کار خاطره نویسان دفاع مقدس، به راستی کتمان کردنی نیست و به عنوان وظیفه ای خطیر و دشوار بر عهده قدرتمندترین نویسندگان این دیار نهاده شده است. نگارش خاطرات سال های جنگ تحمیلی، وظیفه دشوار و خطیری است، وظیفه ای که یقیناً می باید شکل سامانمند و باکیفیتی داشته باشد و به عنوان وظیفه ای مهم بر عهده تواناترین قلم به دستان کشور نهاده شود.
کتاب «یادنگاران» حاوی گفت و گوهایی است که خاطره نویسان دفاع مقدس با مطالعه آنها می توانند اطلاعات بیشتری در باب مصالح و مبانی کار خاطره نویسی به دست آورند.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید