دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


خانه را با صفا و صمیمیت آذین بندی کنیم


خانه را با صفا و صمیمیت آذین بندی کنیم
نظام هستی براساس مهر و محبت پروردگار به انسان پدید آمده است. اگر محبت نبود، نه طلوعی بود و نه غروبی. نه بهاری بود و شكفتن گلها و نه نغمه های شورانگیز بلبلان. نه كوهساری وجود داشت و نه آبشاری، نه امواج غلتان دریاها به چشم می خورد و نه ستارگان در آسمانها چشمك می زدند.
اگر عشق و دلدادگی نبود شوریدگان به دنیا نمی آمدند و اشعار نغز و زیبا سروده نمی شد. اگر سوز و گداز دلدادگان نبود كوه بیستون شكافته نمی شد و ذوق و هنر هرگز تولد نمی یافت، دیگر معلم شوریده دلی پیدا نمی شد و كلاس های درس تعطیل می گردید.
دفتر زندگی با واژه محبت آغاز شد و جلوه های گوناگون جمال و كمال در كل هستی پدید آمد. انسان ها هم كه جزیی از نظام كلی هستی هستند با محبت متولد می شوند با دلدادگی به كوشش می پردازند و در آخرین لحظات زندگی سرشار و لبریز از عشق و دلدادگی چون حباب ها به اقیانوس هستی و ابدیت می پیوندند.
پس آغاز و سرانجام زندگی و هستی از مهر و محبت آكنده است و آنان كه از مهر و دلدادگی خبری ندارند نامشان در دفتر و جریده انسان ها ثبت و ضبط نمی شود.
اگر می خواهیم خانواده استواری داشته باشیم، اگر مایلیم از زندگی لذت و بهره بگیریم، اگر می خواهیم كودكان ما با نشاط و خرمی زندگی كنند، اگر می خواهیم استعدادهای خداداد در آنان شكوفا گردد و اگر می خواهیم روح امید و اعتماد و كوشش در آنان زنده شود. زندگی خانوادگی را از مهر و محبت لبریز و سرشار نماییم و در و دیوار خانه را با صفا و صمیمیت آذین بندی كنیم.
رسول خدا (ص) می فرمود: هیچ بنایی در نزد پروردگار محبوب تر از بنای خانوادگی نیست. بدیهی است كه منظور خانواده ای است كه لبریز از مهر و محبت باشد. در گفتار دیگری فرمود: مرد مسلمان پس از اسلام فایده ای برتر و والاتر از همسری مسلمان به دست نیاورده است. همسری كه هر گاه به او می نگرد سراسر وجودش از شادی و سرور لبریز می گردد.
هر گاه از او چیزی را طلب می كند از او اطاعت می كند و در غیبت شوهرش با همه وجود از ناموس و مال او پاسداری می نماید.
پرواضح است كه این گونه ارتباط استوار و صمیمی جز در پرتو مهر و محبت زن و شوهر به یكدیگر امكان پذیر نیست. پیوندهای عاطفی است كه زن و شوهر را به وحدت و یگانگی سوق داده هر دو یكی می شوند و دوگانگی و اختلاف و درگیری از میان برداشته می شود. در برخی از روایات اسلامی از همسر به انیس موافق تعبیر شده است.
پیشوایان دینی با انتخاب چنین كلماتی به همه خانواده ها گوشزد می كردند كه زن و مرد در محیط خانوادگی باید با یكدیگر دوست و صمیمی و مونس و همدم یكدیگر باشند. واضح است كه وصول به این هدف جز در پرتو دوستی و صمیمیت خالصانه امكان پذیر نیست.
رسول خدا (ص) می فرمود: من از دنیای شما سه چیز را دوست دارم اول بوی خوش، دوم زنان و سوم نماز را كه نور چشم من است. هدف اساسی پیامبر بزرگوار این بوده است كه برای همه زنان و مردان این واقعیت را تبیین كند كه كانون خانوادگی باید از مهر و محبت لبریز باشد تا زندگی مفهوم واقعی خود را از دست ندهد.
در این جا این سوال مطرح می شود كه زن و شوهر چگونه باید با یكدیگر برخورد داشته باشند تا كانون خانوادگی از مهر و محبت لبریز گردد. در پاسخ می گوییم كه هیچ معلومی بدون علت تحقق نمی یابد.
برای ایجاد صفا و صمیمیت باید رفتارهای خاصی در محیط خانوادگی حاكمیت داشته باشد تا صفا و یگانگی فراهم آید، به همین مناسبت به رفتارهایی كه موجب ایجاد صفا و صمیمیت می شود اشاره می كنیم.
نخستین عاملی كه سبب پدید آمدن صمیمیت می شود خوش اخلاقی است. بدیهی است كه منظور از حسن خلق نرمی وملایمت و تحمل و شكیبایی است. زن و مرد باید بكوشند در ارتباط با همدیگر روحیات انسانی را در حد كمال مراعات كنند و از تندی و تیزی وعصبانیت و حساسیت ها جدا پرهیز نمایند . از امام حسن مجتبی(ع) نقل شده است: هیچ عیش و زندگی برتر و والاتر از خوش اخلاقی نیست.
دومین عاملی كه صفا و صمیمیت را در محیط خانوادگی فراهم می آورد خوش زبانی است. زن ومرد خانواده باید از ابراز هر نوع كلمات و الفاظ زننده و كوبنده دوری كنند و هرگز نسبت به یكدیگر زخم زبان نزنند زیرا هیچ عاملی همانند نیش زدن به صمیمیت خانواده لطمه وارد نمی كند.
رسول خدا در طول زندگی خود در ارتباط با مسائل شخصی و خانوادگی هرگز زبان به انتقاد نگشود و اگر اعتراض و انتقادی می كرد در انحصار مواردی بود كه به حدود و قوانین الهی تجاوزی به عمل آمده بود و در غیراین صورت با سكوت و نادیده گرفتن گذشت می كرد.
سومین نكته كه بسیار حساس است و در ایجاد و حفظ صمیمیت ها نقش موثر را عهده دار است خوش برخوردی است.
همه افراد علاقه دارند كه دیگران با آنان برخورد خوبی داشته باشند. بنابراین زن و مرد هم از این قاعده كلی مستثنا نیستند. هر مردی دوست دارد وقتی به خانه قدم می گذارد همسرش با چهره ای خندان و با گشاده رویی با او برخورد كند. چنانكه زن خانه نیز متوقع است وقتی مرد وارد خانه می شود سختی ها و دشوارهای زندگی را فراموش كند و با چهره ای متبسم و خندان با همسرش مواجه شود.
به خاطر داشته باشیم كه برخوردهای اولیه افراد بسیار موثر و نقش آفرین است. به عنوان مثال سبقت گرفتن در سلام را و افشای سلام در برخوردها تاثیر بسزایی در دیگران دارد و روحیه ها و رفتارها را تغییر می دهد.
به باور ما یكی از نشانه های بارز خردمندی در زن و مرد خوش برخوردی است. عده كمی هستند كه از این توانایی برخوردارند. این گونه افراد در اولین برخورد با دیگران اعم از خردسال و بزرگسال آنان را شیفته و مجذوب خود می كنند و در برابر این عده بسیاری از مردم نیز برخوردی خشك و ساده دارند.
نكته چهارم كه در ابقای صمیمیت ها بسیار موثر می باشد این است كه در زندگی خانوادگی زن و مرد احترام یكدیگر را حفظ كنند و در برابر اعضای خانواده و بیگانگان رفتارشان با یكدیگر آنچنان گرم و صمیمی باشد كه همه گمان كنند آن دو از كثرت گذشته به وحدت و یگانگی واقعی رسیده اند.
در انجام امور خانوادگی و فامیلی از تكروی پرهیزنمایند و تا رضایت و تمایل طرف مقابل را به دست نیاوره باشند به اظهار نظر قانع اقدام نكنند. البته ممكن است كه در مواردی زن و مرد بدون در نظر گرفتن نظر و رای همسرش یك جانبه به گرفتن تصمیماتی اقدام كند به اعتقاد ما چنین رفتارهایی از طرف مرد وزن بزرگترین بی احترامی به حرمت و تخفیف طرف مقابل است.
نكته پنجم این كه زن و مرد موظف هستند یكدیگر را تایید و تثبیت كنند و این كار علاوه بر اینكه عملا انجام می گیرد باید در گفتار و رفتار هم انعكاس یابد به عبارت ساده تر زن و مرد رسما باید اعتراف كنند كه بدون طرف مقابل قادر به زندگی كردن نیستند.
این تایید و پذیرش موجب افزایش صفا و صمیمیت خواهد بود از رسول خدا نقل شده است كه فرمودند: وقتی مردی به همسرش می گوید تو را دوست دارم این جمله هرگز از قلب همسرش زائل نمی شود. باید توجه داشته باشیم كه همه انسانها اعم از مرد و زن در تمام دوران زندگی از شك و تردید بركنار نیستند و این تردید و شك در رفتار و كردارشان نیز منعكس می شود بنابراین وقتی مورد تایید دیگران قرار می گیرند جان و توان تازه ای بر آنان دمیده می شود.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید