یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

تورهای ورشکسته مهاجرت یهودیان


تورهای ورشکسته مهاجرت یهودیان
رژیم صهیونیستی از زمان تأسیس در سال ،۱۹۴۸ مهاجرت به سرزمین موعود را با هدف حفظ اكثریت یهودیان در برنامه خود داشته است، اما آمارها نشان می دهند این رژیم هر روز شاهد كاهش مهاجرت به سرزمینهای اشغالی و در مقابل افزایش تقاضا برای ترك آن است ؛ به طوری كه پیش بینی ها نشان می دهند در سال ۲۰۰۷ تعداد مهاجران به اسرائیل حداكثر به
۱۴ هزار و ۴۰۰ نفر خواهد رسید، در حالی كه تعداد افراد خواستار ترك اسرائیل هر سال به
۲۰ هزار نفر می رسد.
اسرائیل برای نخستین بار در سال ۱۹۸۰ شاهد كاهش مهاجرت به سرزمینهای اشغالی شد و بنابر اعلام دفتر مركزی آمار رژیم صهیونیستی، اسرائیلی های بیشتری در سال ۲۰۰۷ مجبور به مهاجرت از سرزمین اشغالی خواهند شد.
روند جدید كاهش مهاجرت به اسرائیل كه با شروع انتفاضه دوم در سپتامبر سال ۲۰۰۰ آغاز شد، در سال گذشته به پائین ترین سطح خود رسید . دفتر مركزی آمار اسرائیل اعلام كرد در سال گذشته فقط ۱۹ هزار و ۲۶۷ نفر به اسرائیل مهاجرت كرده اند، در حالی كه این رقم در سال پیش از آن ۲۱ هزارو ۱۶۸ نفر بوده است و به نظر می رسد آمار سه ماه اول سال ۲۰۰۷ آماری
تكان دهنده و هشدار دهنده برای مقام های تل آویو باشد.
با روند كنونی، امسال فقط ۱۴ هزار و ۴۰۰ مهاجر جدید راهی سرزمین های اشغالی خواهند شد، درحالی كه ۵ هزار نفر بیشتر از این تعداد، اسرائیل را ترك خواهند كرد.
از سال ۲۰۰۳ ، زمانی كه انتفاضه به اوج خود رسید تعداد افراد خواستار مهاجرت از اسرائیل بی وقفه رو به افزایش گذاشته است. بیشتر كسانی كه سرزمین های اشغالی را ترك می كنند، افرادی هستند كه حاضر نشده اند خود را با اوضاع آنجا وسیاست های ستیزه جویانه این رژیم وفق داده و وارد جامعه اسرائیل شوند.
رژیم صهیونیستی از زمان تأسیس تاكنون دوبار شاهد كاهش مهاجرت بوده است : بار اول در سال ۱۹۷۴ پس از جنگ كیپور و بار دوم در سالهای ۱۹۸۳ و ۱۹۸۴ به دلیل تورم بسیار بالا.
اسرائیل سعی كرده است رشد اقتصادی خود را مثبت نشان دهد، اما كاهش مهاجرت به سرزمینهای اشغالی پس از جنگ لبنان پدیده ای غیرقابل انكار است.
این در حالی است كه بسیاری از اسرائیلی ها نزاع ها وبرخوردهای تازه ای با حزب ا... و سوریه را پیش بینی می كنند.براساس یك نظر سنجی كه به مناسبت جشن ملی اسرائیلی ها در سال ۲۰۰۶ انجام شد، یك چهارم اسرائیلی ها اعلام كردند تا پایان سال از اسرائیل خارج می‌شوند .آنها تأكید كردند كه رژیم صهیونیستی در حال حاضر دچار سوء مدیریت شده است و از آینده سیاسی آن نگران هستند .
همچنین نابسامانی نظام تربیتی آموزشی اسرائیل موجب دلمشغولی های بسیار شده است، به طوری كه پنجاه درصد جوانان ۱۸ تا ۲۹ ساله گفته اند كه در سال ۲۰۰۷ در اسرائیل سكونت نخواهند داشت. به گفته كارشناسان سیاسی ، این حقیقت كه نیمی از جوانان اسرائیلی برای ماندن در سرزمینهای اشغالی دچار تردید شده اند زنگ خطر را برای مقام های اسرائیل به صدا درآورده است.
در سال ۲۰۰۵ آریل شارون اعلام كرده بود هدفش آوردن بیش از یك میلیون یهودی در پانزده سال آینده به اسرائیل است تا اكثریت مطلق یهودیان حفظ شود. در آن زمان ۵ میلیون و ۳۰۰هزار نفر از ۷ میلیون جمعیت اسرائیل، یهودی بودند، اما با اوضاع موجود این ارقام یك رؤیا وهدفی غیر قابل دسترس به نظر می رسد.
پس از یك موج مهاجرت عمده از بلوك شوروی سابق میان سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ ، دیگر چنین مهاجرت هایی تكرار نشده است . از سوی دیگر اسرائیل امروزه فرانسه را كه دارای ۶۰۰ هزار نفر یهودی است به عنوان یكی از كشورهای بالقوه مهاجر فرست اروپایی به سرزمین موعود به حساب می آورد.
آمارهای منتشر شده نشان می دهند در سال ۲۰۰۶ و سه ماهه اول ۲۰۰۷ مهاجرت به اسرائیل به پایین ترین سطح خود و مهاجرت از آن به بالاترین حد در گذشته چند ده ساله رژیم صهیونیستی رسیده است.
بیشتر افرادی كه به اسرائیل مهاجرت می كنند روس زبانهایی هستند كه انگیزه هایی غیر از علایق سران تل آویو دارند ؛ مثلاً آنها به خدمت سربازی فرا خوانده شده اند و یا برای كار در بخش صنعت به سرزمین های اشغالی می آیند.
جنگ اخیر اسرائیل با حزب ا... لطمات جبران ناپذیری به روحیه اسرائیلی های روس زبان وارد كرده است . آنها كه ۲۰درصد جمعیت اسرائیل را تشكیل می دهند و تعدادشان به
۱‎/۵ میلیون نفر می رسد، در گذشته از زیر یوغ كمونیسم شوروی و فقر، راه اسرائیل را در پیش گرفتند اما اكنون پس از گذشت ۲۰ سال اوضاع سیاسی و اقتصادی كاملاً نسبت به آن دوران تغییر یافته است. روسیه، اوكراین، رومانی، بلغارستان و سایر كشورهای این حوزه شاهد رشد اقتصادی بالای ۵ درصد هستند و زندگی قابل قبولی را برای بازگشت از اسرائیل به یهودیان وعده می دهند.
مسأله دیگر این است كه در تصورات روس زبانهای اسرائیل برای مهاجرت آرزوهای دیگری نقش بسته است، آنها ترجیح می دهند به اروپا و یا كانادا بروند كه شباهت بسیار زیادی به روسیه دارد . بدین ترتیب مهاجران اتحادیه جماهیر شوروی سابق كه برای وفق دادن خود با آب و هوای خشك اسرائیل و بادهای گرم بیابانی آن ونیز سیاست های خشونت آمیز آن به مشكل برخورده اند كشورهای دیگر را مقصدی مناسب برای خود یافته اند.
در حالی كه جامعه روس زبانان كانادا دارای جمعیتی چند صد هزار نفره است از این تعداد بیش از ۲۰۰هزار نفر ساكن تورنتو هستند.جنبه اساسی دیگر برای ترك اسرائیل این است كه اروپا یا كانادا به روس زبان های اسرائیلی آزادی كامل داده است و محدودیت های موجود در اسرائیل برای روس ها و اوكراینی هایی كه نیمه یهودی و نیمه مسیحی هستند ، وجود ندارد و در آنجا هیچ چیز مانع از رفت وآمد یهودیان به كلیساها و كنیسه ها نمی شود تا شكل جدیدی از یهودی - مسیحیان در این كشور شكل گیرد.
دلیل دیگر افزایش مهاجرت از اسرائیل یا حداقل آرزوی ترك آن به جوانانی بر می گردد كه در سنین اعزام به خدمت نظامی هستند، زیرا آنان در تابستان سال ۲۰۰۶ در جنگ با حزب ا... شاهد كشته شدن ۱۱۶ نفر از سربازان هم سن و سال خود در ارتش اسرائیل بودند و این امر امید به زندگی را نزد آنان به شدت كاهش داده است.
بدین ترتیب مسائلی همچون زندگی در شرایط سخت اردوگاه های نظامی و اعزام جوانان به خدمت نظامی مواردی هستند كه به كابوسی برای اسرائیلی ها تبدیل شده است. همین مسائل ذهن آخرین نسل مهاجران روس، اوكراینی، رومانیایی، بلغاری ، گرجستانی، تاجیك و ... را نیز به شدت و بیش از پیش به خود مشغول كرده است و در نظر آنان فرار از اسرائیل می تواند جایگزین مناسبی برای جنگ و اعزام به خدمت نظامی باشد.
سرانجام آخرین دلیل، یعنی افزایش مهاجرت از سرزمین موعود و كاهش مهاجرت به آنجا دلیلی بسیار ساده دارد و آن ترقی خواهی اقتصادی یهودیان است. اهداف و آرزوهای اقتصادی آنها در سرزمین ناامن تأمین نمی شود لذا اكنون آنها به دنبال یافتن كشورهایی هستند كه منافع پولی شان بیشتر برآورده شود.
ترجمه: حسین قنبری گرمی
منبع: لو فیگارو
منبع : روزنامه ایران