دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

ابن سینا و تمثیل عرفانی


ابن سینا و تمثیل عرفانی
هانری کربن فیلسوف و شرق شناس بزرگ معاصر،در کتاب ابن سینا و تمثیل عرفانی در وهله نخست می‌خواهد نشان دهد که برخلا‌ف تصور رایج،ابن سینا یک فیلسوف مشائی صرف نیست.بلکه او یک فیلسوف اشراقی و حتی موسس و سرسلسله حکمت اشراق است.ثانیا هدف تحقیق خویش را یک بحث تاریخی صرف نمی‌داند.بلکه می‌خواهد بگوییدکه هر چند این جنبه اشراقی اندیشه ابن سینا مغفول مانده است.ولی به برکت همین،حکومت سینایی برای انسان‌های معاصر (خواه مسلمانان و خواه غیر مسلمانان وبه خصوص غربیان )،فلسفه ای کار آمد،راه گشا و امروزین است.‌هانری کربن در ابن سینا و تمثیل عرفانی،سه هدف مشخص را در طول هم دنبال می‌کند.اولا‌ ابن سینا را نمی‌توان به عنوان رئیس مشائیان مسلمان،در مقابل سنت حکمت اشراقی قرار داد.ابن سینا نه تنها در برابر سهروردی و حکمت اشراقی قرار نمی‌گیرد،بلکه اصولا‌ سلف فکری و معنوی سهروردی است و حکمت سهروردی ادامه همان راهی است که ابن سینا در حکمت مشرقی خویش آغاز کرده است.بنابر این می‌توان همه فیلسوفان ایرانی پس از ابن سینا،(کسانی مانند سهروردی، میرداماد، ملا‌صدرا را تا می‌رسد به حاج ملا‌‌هادی سبزواری ) را در خانواده معنوی واحدی جای داد واز آنها با عنوان "سینائیان مسلمان"تعبیر کرد.
در ثانی‌هانری کربن برآن است که در این تحقیق افق تازه ای برای پژوهش درباره ابن سینا نشان دهد.
به عبارت روشن تر می‌کوشد تا معلوم سازد فلسفه ابن سینا برای انسان معاصر (به خصوص غربیان )، فلسفه ای امروزین است.در توضیح مطلب می‌توان گفت،چیزی چون "حکت شرقی" ابن سینا،می‌تواند انسان معاصر را در دستیابی به آزادی از دست رفته اش یاری کند. ‌
سومین هدفی که کربن از تالیف ابن سینا و تمثیل عرفانی دنبال می‌کند، نقشی است که "حکمت مشرقی" ابن سینا می‌تواند در برنامه فکری و معنوی مخصوص خود وی ایفا کند. این هدف سوم، بی ارتباط با هدف دوم نیست، بلکه ادامه همان هدف و به یک معنا نسبت به آن خاص تر و اجرایی تر است. کربن مدعی است "حکمت شرقی" ابن سینا قابلیت ورود به فضای فکری و معنوی انسان معاصر را دارد و قادر است این فضا را نشاط و غنایی درخور ببخشد، می‌کوشد تا این مدعا را به صورت ملموس و عینی جامعه عمل بپو شاند و در حقیقت خود او نخستین کسی است که قدم در این راه می‌گذارد.
کربن این اثر را نیز درست در چارچوب همان برنامه فکری که در آثاردیگرش نیز دنبال می‌کند، تالیف کرده است. کتاب ابن سینا و تمثیل عرفانی به ترجمه انشاا... رحمتی توسط انتشارات جامی، اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل حوزه هنری با شمارگان ۲۱۰۰ نسخه و قیمت ۱۱۵۰۰ تومان انتشار یافته است.
منبع : روزنامه سیاست‌روز


همچنین مشاهده کنید