یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تعیین میزان حساسیت و ویژگی تست PCR در مقایسه با نتایج کشت در تشخیص عفونت با M. Tuberculosis


تعیین میزان حساسیت و ویژگی تست PCR در مقایسه با نتایج کشت در تشخیص عفونت با M. Tuberculosis
● مقدمه:
بیماری سل یکی از قدیمی‌ترین بیماری‌های انسانی است. قبل از ابداع و به ‌کارگیری روش‌های مولکولی، به دلیل طولانی ‌بودن زمان روش‌های تشخیصی میکروبیولوژیک (کشت، تست های بیوشیمیایی)، تشخیص و شروع درمان بیماری نیاز به تجربه و تیزهوشی بالینی داشت. روش‌های میکروسکوپیک (اسمیر نمونه ها) و کشت نیز هر کدام محدودیت‌های خاص خود را دارند، که ازجمله مساله رشد آهسته (۴-۸ هفته ای (مایکوباکتریوم ها در محیط کشت می باشد. لذا دستیابی به روش‌های تشخیصی سریع‌ترالزامی به نظر می‌رسد. یکی از این روش های تشخیصی PCR می باشد.
● هدف:
از آنجا که تاکنون هیچ روش تشخیصی آزمایشگاهی به عنوان جایگزین کشت شناخته نشده است ، این مطالعه به منظور تعیین حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی آزمایش PCR نسبت به کشت انجام شد.
● مواد و روش‌ها:
در این بررسی ۱۶۹ نمونه از بیماران بیمارستان بوعلی شهر زاهدان ‌که اسمیرمثبت داشتند بر روی محیط لونشتین - جانسون کشت داده شده و پس از انجام ساب کالچر و تست‌های بیوشیمیایی مربوطه نتایج حاصل با نتایج بدست آمده از تست PCR (با هدف IS ۶۱۱۰ و پرایمرهای (Drb, Dra که به طور هم‌زمان روی نمونه ها انجام شده بود، مورد مقایسه قرارگرفت.
● نتایج:
اطلاعات به دست آمده نشان داد که از ۱۶۹ مورد اسمیر مثبت، ۱۵۰ مورد کشت مثبت وجود داشت که پس از انجام تست های بیوشیمیایی مربوطه ۸۶ مورد از آنها مایکوباکتریوم توبرکلوزیس تشخیص داده شد. به طورکلی، نتایج حاصل به قرارزیراست: حساسیت، ویژگی،. ارزش اخباری مثبت و منفی تست PCR دراین مرکز به ترتیب %۸۶/۹۱، %۸۷/۹۶، %۵۳/۹۷ و %۸۵/۸۹ می باشد.
● نتیجه گیری:
استفاده از این تست همراه با کشت و تست های بیوشیمیایی به واسطه سرعت زیادتر آن توصیه می گردد.
محمد نادری
بتول شریفی مود
حمیدرضا کوهپایه
تقی ناصرپورفریور
محمدنبی احمدی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید