سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

۱۶ ژوئیه ۲۰۰۵ ـ دو مسئله داخلی آمریکا در ژوئیه ۲۰۰۵: قضیه «کارل رو» و مسئله «ویلیام رنکویست»


۱۶  ژوئیه ۲۰۰۵ ـ دو مسئله داخلی آمریکا در ژوئیه ۲۰۰۵: قضیه «کارل رو» و مسئله «ویلیام رنکویست»
در نیمه ژوئیه ۲۰۰۵ دو خبر روز، مفسران رسانه های آمریکا را مشغول کرده بود: اتهام وارده به کارل رو و بیماری ویلیام رنکویست.
رسانه های آمریکا از ۱۲ ژوئیه، قضیه «کارل روKarl Rove» از مشاوران کاخ سفید را دنبال می کردند که متهم شده بود به خاطر انتقام گیری از یک دیپلمات آمریکایی به نام جوزف ویلسون که توجیه دولت آمریکا در حمله نظامی به عراق را رد کرده و اغراق آمیز خوانده بود، والری پلیم ویلسون همسر این دیپلمات را که از مقامات مدیریت عملیات محرمانه «سیا» بود افشاء کرده و لو داده بود که در آمریکا، جرم بشمار می رود.
مطلب بزرگ دیگر، مسئله «ویلیام رنکویستWilliam Rehnquist» رئیس ۸۱ ساله و سرطانی دیوان عالی آمریکابود که با عصا و ولچر و به زحمت قدم بر می داشت و در دو روز ۱۳ و ۱۴ ژوئیه در بیمارستان بستری بود. او به بیماری سرطان تیروئید مبتلا بود. با وجود این اعلام کرده بود که فعلا حاضر به بازنشسته شدن نیست!. وی بود که در سال ۲۰۰۰ دیوان عالی را برای نخستین بار در تاریخ امریکا وارد مسئله انتخابات کرد و جورج بوش را برنده انتخابات ساخت. در این میان، بانو «اوکونور» یک قاضی این دیوان که با «رنکویست» رای به نفع جورج بوش داده بود تصمیم به بازنشسته کردن خود را خود را اعلام داشته بود. از آنجا که آمریکاییان نسبت به سمت های دائمی (مادام العمر) حساسیت دارند بر سر تعیین قضات دیوان عالی همیشه در سنای آمریکا اختلاف نظر وجود دارد.
مرور زمان نشان داد که که ماجرای لو رفتن بانو والری پلیم به تدریج بزرگتر شد و منجر به محاکمه «سکوتر لیبی» رئیس دفتر چنی معاون رئیس جمهور آمریکا و محکومیت او به زندان شد که جورج بوش عجولانه مجازات او را کاهش داد و از این بابت مورد انتقاد قرار گرفته است. لیبی متهم اصلی لو دادن والری شناخته شده بود. موضوع دیگر با درگذشت رنکویست در سوم سپتامبر ۲۰۰۵ ظاهرا پایان یافت و جورج بوش یک قاضی جوانتر و محافظه کار (جان رابرتز و در آن زمان ۵۰ ساله) را به جای او تعیین کرد و ماهیت محافظه کارانه دیوان عالی برای مدتها محفوظ ماند ولی کل این عمل (مادام العمر بودن سمت های قضات دیوان عالی و انتصاب آنان از سوی رئیس جمهور) به یک مسئله اساسی در جامعه آمریکا تبدیل شده است. از ۹ قاضی دیوان عالی آمریکا، هفت نفرشان توسط روسای جمهور محافظه کار (از حزب جمهوریخواه) منصوب شده اند و چون عمدتا میانسال هستند سالها در این سمت باقی خواهند ماند و آرائشان محافظه کارانه خواهد بود!.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید