دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بهار در یک شیشه مربا


بهار در یک شیشه مربا
شمال كشور در فصل بهار رنگ و بوی دیگری دارد. در این فصل، درختان و بوته ها با برگهای جوان و تازه، خوش رنگ تر از هر وقت دیگری هستند. گل های یاس، كاغذی، رز، و بسیاری دیگر با رنگ های متنوع قرمز، بنفش، صورتی، زرد و سفید از حصار و دیوار خانه ها بیرون زده و شهرها و روستاها را زینت می بخشند.
در كنار انواع گیاهان و گل های زیبا، هرجا كه پا بگذاری حتی در كوچه و خیابان درختان مركبات همیشه سبز را می بینی كه با برگ های گوشواره ای خود زینت بخش این بوستان سراسری هستند. در بهار، این بوستان بوی دیگری هم دارد زیرا شكوفه مركبات كه بهارنارنج نامیده می شود، رهگذران را بی نصیب نمی گذارد و افزون بر زیبایی، بوی خوش آنها مردم را سرمست می كند.
بهارنارنج، كه دارای گلبرگ های زیبا به رنگ سفید است وقتی هوا نه گرم ونه سرد باشد یعنی از اواخر اردیبهشت تا اوایل خردادماه می روید. این شكوفه زیبای سفید رنگ كه در آینده تبدیل به میوه مركبات می شود در شمال كشور زیاد است و هر درختی صدها شكوفه دارد كه بوی آنها حتی وقتی كه از درخت كنده شده اند نیز همه جا را پر می كند.
اگر در فصل بهار سری به شمال كشور بزنید می توانید از این رنگ و بوی خوش بهره مند شوید و البته با خود كمی از آن را به خانه ببرید!
مردم استان گلستان همه ساله با فرا رسیدن فصل بهار و شكوفا شدن بهارنارنج كه بوی آن همه جا را پر می كند فرصت را از دست نمی دهند و از این شكوفه ها مربایی درست می كنند كه كافی است یك بار آن را كسی هنگام صبحانه بخورد تا برای همیشه مزه بی نظیرش را فراموش نكند.
برای پختن «مربای بهار» از گلبرگ های بهار نارنج استفاده می شود. هر روز صبح خانم های كدبانوی گلستانی در حیاط خانه یا باغ، شكوفه های سالمی را كه براثر وزش باد یا هر عامل دیگری بر روی زمین افتاده با دست یكی یكی جمع می كنند. البته برخی هم از شب قبل، پارچه ای تمیز در زیر درختان پهن كرده تا به این ترتیب صبح راحت تر بهار نارنج ها را جمع كنند.
پس از جمع آوری شكوفه ها به میزان لازم، گلبرگ ها از یكدیگرجدا شده و همگی شسته می شوند. سپس كدبانوی آشپزخانه ۳ بار آنها را درون آب می جوشاند و هر بار آب آنها را تعویض می كند تا باوجود بوی خوشی كه بهار نارنج دارد تلخی آن از بین برود.
پس از این كار، گلبرگ ها را كه جوشانده و آب آنها را دور ریخته اند به محلول آب و شكر كه جوشیده و سفت شده اضافه می كنند. البته فوت كوزه گری این كار را هم كه زدن كمی آبلیمو به مربا است اجرا می كنند تا در آینده مربای آنها شكرك نزند.
بجز این مربای خوشمزه، از بهار نارنج ماده دیگری یعنی عرق بهار نارنج نیز به دست می آید. برای این كار بازهم خانم های كدبانوی گلستانی صبح ها به حیاط خانه هایشان می روند و این بار با جارو گلبرگ ها را جمع می كنند و پس از تمیر كردن و شست وشو در دیگ بزرگ مخصوصی با آب آنها را مخلوط كرده و می جوشانند. قبل از این كار درون دیگ، كاسه ای را قرار می دهند كه چند آجر در زیر آن گذاشته اند.
سردیگ را هم كه برآمده است خوب می گذارند تا عرق نارنج خارج نشود و پس از برخورد به سر دیگ به كاسه بچكد تا قبل از پرشدن كاسه آن را خالی كنند.
حال اگر شما از كسانی هستید كه در بهار سری به شمال ایران می زنید خوب است بدانید پس از رواج آپارتمان نشینی حیاط بسیاری ازخانه های زیبا و باصفای شمال از بین رفته و حالا درخت مركبات در خانه ها كم شده است. از این رو در بازارهای میوه و سبزی شمال بهار نارنج به صورت كیلویی و البته با قیمتی نه چندان ارزان به فروش می رسد كه مسافران هم می توانند آن را با خود به خانه ببرند.
خوب است بدانید بهار نارنج مانند شكوفه هر گلی زود پلاسیده می شود، از این رو شكوفه هایی كه سفید و تازه به نظر می آیند بهتر است. البته برخی از مسافران خطه سرسبز شمال كار دیگری می كنند، هرچند كارخانجات فرآوری كه از این همه بهار نارنج استفاده كند كم است ولی برخی، مربای آماده یا عرق بهار نارنج را از مغازه ها خریداری و با خود به شهر هایشان می برند.
شیرین اخوان
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید