یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

دانش «تاریخ نگاری» با شرح فعالیت ایرانیان آغاز شد (در این روز ۲۶ جولای)


كار توزیع تاریخ هرودوتوس Herodotus (هرودوت) كه مهمترین قسمت آن «جنگهای ایرانیان Persian Wars» است به صورت نوار ضبط صوت میان كتابخانه های عمومی كشورهای انگلیسی زبان از ۲۶ ژوئیه ۲۰۰۲ (طبق بعضی گزارشها ۲۲ ژوئیه) آغاز شد. این كتاب شامل بیست نوار ۹۰ دقیقه ای و جمعا ۱۸۰۰ دقیقه (سی ساعت) است. تاریخ هرودوت از نخستین كتاب هایی است كه پس از اختراع ماشین چاپ توسط ماشین، چاپ و به همه زبانها ترجمه شده است.
هرودوت كه تاریخ نویسی با او متولد شده و به پدر تاریخ نگاری شهرت دارد, تاریخ خود را در ۹ كتاب به رشته تحریر درآورده و مردم كشورهای دور دست از طریق همین كتاب با امپراتوری توانمند ایران و در زمان هرودوت، تنها ابر قدرت جهان آشنا شده اند. در كتابهای درسی مدارس همه كشورها به تاریخ هرودوت و جنگهای ایرانیان اشاره شده است. ممكن است كه تاریخ هرودوت زیاد دقیق نباشد، اما با این كتاب است كه دانش تاریخ نویسی كه روزنامه نگاری هم در همان زمینه به وجود آمده پا به عرصه وجود گذارد. هرودوت كه در یك شهر یونانی آسیای صغیر (غرب تركیه امروز) به دنیا آمده بود پس از دیدار از سرزمینهای اطراف دریای سیاه و دریای اژه، بین النهرین (بابل) و مصر در آتن سكونت گزید و سپس به یك مهاجر نشین یونانی در جنوب ایتالیا رفت و تا پایان عمر همانجا ماند و تاریخ خود را هم در آنجا نوشت.
وی كه در ۴۸۱ پیش از میلاد به دنیا آمده بود در ۵۶ سالگی درگذشت. او در شهری متولد شد و دوران جوانی را گذراند كه در قلمرو ایران بود و یك زمان در شورش بر ضد حاكم شهر زادگاهش كه مورد قبول ایران بود شركت كرده و فراری شده بود و به این جهت در نوشتن شرح جنگهای ایران با یونانیان «بی طرف» نبوده است. با وجود این، كتاب وی در زمینه این جنگها وسیعا مورد استناد قرار گرفته و از آن نقل شده است. كتاب نواری هرودوت توسط «بیل كلسی Bill Kelsey» گویندگی شده است. ذكر این نكته لازم است كه هم اكنون «در صد» چشمگیری از مراجعان كتابخانه های عمومی، كتابهای نواری را عاریه می گیرند و به همین لحاظ و نیز آسانی تهیه و كمی هزینه، تولید كتابهای نواری و كتابهای روی دیسك سریعاً رو به افزایش است. همین طور انتشار كتاب در اینترنت، برای كسانی كه به دلایل سیاسی و اقتصادی نتوانند تألیف خود را به چاپ برسانند.

دکتر نوشیروان کیهانی زاده
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید