جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا
تغذیه در اسهال و استفراغ (کودکان لاغر)
اسهال از علل مهم مورتالیتی و موربیدیتی كودكان در كشورهای در حال توسعه و نیز از علل مهم سوء تغذیه میباشد. در سال ۲۰۰۳ حدود ۸۷/۱ میلیون كودك زیر ۵ سال به دلیل اسهال فوت كرده كه ۸۰% آنها كمتر از ۲ سال داشتهاند. در كشورهای در حال توسعه بهطور متوسط هر كودك زیر ۳ سال در هر سال حدود ۳ بار به اسهال مبتلا میشود.
در طول اسهال آب و الكترولیت از دست رفته و سبب دهیدراتاسیون میشود. به علاوه به دلایل زیر ممكن است سوء تغذیه ایجاد شود:
۱) كاهش دریافت مواد غذایی به دلیل بی اشتهایی و عادات غلط غذایی.
۲) كاهش جذب به دلیل عبور سریع مواد غذایی، كاهش دی ساكاریدازها و غلظت اسیدهای صفراوی.
۳) افزایش نیاز به مواد غذایی به دلیل افزایش نیازهای متابولیكی، ترمیم آسیب وارد به روده و جبران پروتئین از دسته رفته.
در حقیقت اسهال بیشتر یك بیماری تغذیهای میباشد و مرگ به دلیل اسهال بیشتر در بیماران مبتلا به سوء تغذیه به خصوص نوع شدید دیده میشود. سوء تغذیه، خود سبب افزایش تعداد دفعات و طولانی شدن اسهال میشود كه با تغذیه مناسب در طول اسهال و پس از آن این سیكل معیوب شكسته میشود.
دو اصل مهم در درمان اسهال شامل جایگزینی آب و الكترولیت و ادامه تغذیه مناسب میباشد. در كودك مبتلا به اسهال نباید تغذیه معمول قطع و یا رقیق شود. همیشه باید تغذیه با شیر مادر ادامه یابد. هدف از تغذیه مناسب استفاده از مواد غذایی غنی از انرژی در طول اسهال و پس از آن است. اشتها در كودكان با اسهال آبكی پس از اصلاح دهیدراتاسیون ولی در بیماران با اسهال خونی دیرتر به حال طبیعی بر میگردد. باید سعی شود هر چه زودتر امكان دارد تغذیه نرمال انجام شود. تغذیه مناسب سبب تسریع در ترمیم مخاط روده و بهبود عملكرد آن و نیز بازگشت سریعتر عملكرد لوزالمعده، كاهش دوره بیماری و شدت اسهال و در نتیجه پیشگیری از افت وزن و سوء تغذیه میشود. در صورت محدود كردن یا رقیق كردن غذا، اسهال طولانیتر شده، عملكرد روده آهستهتر به نرمال برگشته و اختلال در وزنگیری و حتی كاهش وزن دیده میشود. نوع غذای مصرفی بستگی به سن كودك، پاترن غذایی قبل از بیماری و وضعیت اجتماعی بیمار دارد.
برای شیرخوار در هر سنی كه باشد، باید تغذیه با شیر مادر ادامه یابد، در صورت استفاده از فرمولا، باید بدون اینكه رقیق شود، استفاده گردد.
در شیرخوار بالاتر از ۶ ماه تغذیه تكمیلی بیشتر به كودك داده شود. میتوان از ماست، سوپ، تخممرغ، غلات، غذاهای نشاستهای، گوشت، ماهی، حبوبات و سبزیجات استفاده كرد.
چند شرط را باید در نظر گرفت: مواد غذایی توصیه شده از نظر فرهنگی قابل قبول و دسترس باشد، كالری بالا داشته و ریز مغذیهای اساسی را به مقدار كافی فراهم سازد، غذاهای كودك قابل هضم، تازه و خوب پخته شده باشد، كودك حداقل ۶ وعده غذا در روز دریافت نماید، از دادن نوشیدنیهای تجارتی شیرین پرهیز شود، بعد از قطع اسهال غذاهای توصیه شده ادامه یابد (تا دو هفته بعد حداقل یك وعده غذای اضافی).
در بیمار مبتلا به اسهال و استفراغ باید بیشتر از معمول مایعات داده شود مثل آب، ORS، سوپ، لعاب برنج و دوغ. در زمان استفراغ، در حجم كمتر و به دفعات بیشتر مایعات و غذا داده شود، در صورت مقاوم بودن استفراغ و یا بروز علائم كم آبی در بیمار علیرغم مایع درمانی خوراكی، ضمن توجه بیشتر به اتیولوژی آن، نیاز به دریافت مایع درمانی وریدی میباشد.
دكتر عباس تقوی اردكانی، فوق تخصص گوارش كودكان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی كاشان
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
غزه روسیه جنگ مجلس شورای اسلامی نیکا شاکرمی دولت سیزدهم روز معلم معلمان رهبر انقلاب مجلس بابک زنجانی دولت
ایران هواشناسی تهران بارش باران آتش سوزی قوه قضاییه پلیس شهرداری تهران سیل آموزش و پرورش سازمان هواشناسی دستگیری
قیمت خودرو سهام عدالت بازار خودرو قیمت طلا قیمت دلار قیمت سکه خودرو دلار حقوق بازنشستگان سایپا بانک مرکزی ایران خودرو
سریال کتاب نمایشگاه کتاب مسعود اسکویی فضای مجازی تلویزیون سینمای ایران سینما دفاع مقدس
اسرائیل رژیم صهیونیستی فلسطین جنگ غزه حماس نوار غزه چین ترکیه اوکراین انگلیس نتانیاهو ایالات متحده آمریکا
فوتبال استقلال پرسپولیس علی خطیر سپاهان باشگاه استقلال لیگ برتر ایران تراکتور لیگ برتر رئال مادرید لیگ قهرمانان اروپا بایرن مونیخ
هوش مصنوعی کولر گوگل اپل آیفون همراه اول تبلیغات اینستاگرام ناسا
خواب فشار خون دیابت کبد چرب کاهش وزن بیمه