شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

لیگ حرفه ای عوامل غیرحرفه ای...


لیگ حرفه ای عوامل غیرحرفه ای...
لیگ ایران چندسالیست نام حرفه ای را یدک می کشدهرچند تاحرفه ای شدن فاصله بسیاردارد ازکمبودزمین مناسب وعدم تدارکات مطلوب گرفته تا نگاه برخی مدیرانءعملکردبازیکنان ء تقویم و نهوه برگزاری لیگ. لیکن دراین مجال قصد تکرار مکررات نیست بلکه روی سخن با کسانیست که خود در رسانه ها موارد فوق را عنوان نموده و برنامه های مختلفی از صدا و سیما ومیزگردهایی درمطبوعات جهت بررسی سازوکارهای لیگ حرفه ای برگزار نموده اند. بله قشر زحمتکش رسانه از خبرنگار روزنامه ها تا گویندگان وگزارشگران سیما.
بیایید کمی با خودمان روراست باشیم مایی که از شماره پیراهن بازیکن تا چاله داخل زمین جهت اثبات حرفمان که بله لیگ ما حرفه ای نیست استفاده می کنیم واقعا" تا کنون اندیشیدیم که از وقتی لیگمان حرفه ای شده آیا نگاه رسانه ها هم حرفه ای شده ؟ آیا گزارشات بازی ها حرفه ای شده؟ آیا مجری ء مفسر ء کارشناس داوری وگزارشگر فوتبال حرفه ای شده اند تا هر یک در شان ء مقام و حیطه خود سخن بگویند؟
چرا فقط کمبودهای سخت افزاری را عنوان می کنیم چرا مایی که وظیفه ای سنگین برعهده داریم به آن واقف نیستیم .مگر نه اینکه رسانه به مثابه دانشگاه است مگر نه اینکه در صدا وسیما وسایر رسانه ها باید این دوره انتقال از آماتور به حرفه ای اول در رسانه وسپس به کل جامعه تعمیم داده شود؟متاسفانه باید اعتراف کنیم تفاوت آنچنانی در رسانه ها حادث نشده وتا زمانیکه تفکر حرفه ای را نیاموزیم نمی توانیم به دیگران آموزش دهیم.
به جهت پرهیز از کلی گویی و کوتاه نمودن سخن مجبوربم به مصداق های عینی روی آوریم وراه کارها وجان سخن را به اساتیدی همچون جناب لارودی ها واگذار نماییم.
نظربه گستردگی پوشش واهمیت سیما را بهتراست از سیما شروع کنیم .
لیگ حرفه ای، گزارشگر ،خبرنگارومجری حرفه ای می خواهد در یک گزارش فوتبال برخی گزارشگران از حیطه کاری خود که همان گزارش عینی بازیست فراتر رفته وشروع به اظهار نظر کارشناسی وتحلیل بازی مینمایندالبته معدود گزارشگرانی هستند که از معلومات خوبی برخوردار بوده و بجای تحلیل های بی مورد اقدام به ارائه مطالب مفیدی از تاریخچه دو باشگاه ورزشگاه و سوابق بازیکنان جهت افزایش اطلاعات بیننده می کنند . درسالیان اخیر سیما دراقدامی حرفه ای به هنگام پخش مسابقات حساس ازکارشناس در کنار گزارشگر استفاده نموده تا در حین و بعد از مسابقه نکات کارشناسی وتحلیل خود را را بیان کنداما بازهم گزارشگر حد خود رارعایت ننموده وقبل از کارشناس شروع به تحلیل بازی می نماید وبرای اثبات ادعای خود از کارشناس نظر می خواهد کارشناس محجوب که نمیتواند با گزارشگر مخالفت کند مجبور به تاییدشده وروند تحلیل بازی به کلی تغییر می کند .قابل ذکر است درشبکه های تلویزیونی اروپایی به منظور احترام به مخاطب وافزایش اطلاعات بیننده برای تحلیل بازی با مربیان بزرگ وکارشناسان خبره قراردادبسته و استفاده می نمایند.
مورد بعدی احساسی گزارش کردن که در بازیهای ملی و داخلی زیاد مشاهدهشده وبعضا" مقام گزارشگر فوتبال را تا حد یک بیننده نوجوان احساسی تغییر می دهد کاش گزارشگران عزیز بین گزارش مهیج و پرشور با گزارش احساسی تفاوت قائل شوند( اینگونه گزارش در افراد سنین پایین تاثیر منفی داشته وبه هنگام شکست تیم محبوب نوعی گسست ایجادمی نمایید).
تاکنون در خصوص نهوه گزارش بازی نقدهای بسیاری نوشته شده لذا سخن کوتاه کرده ونگاهی گذرا به عملکرد خبرنگاران بعد از بازی فوتبال می اندازیم بارها شاهد برخوردهای ناشایست با خبرنگاربوده ایم چرا؟ مگر این قشر زحمتکش چه گناهی مرتکب شده اند که اینگونه سزاوار توهین باشند؟ در اینکه مظلوم واقع می شوند شکی نیست ولی از قدیم گفته اند احترام امامزاده به متولیان آن است ازطرفی اگر کمی حرفه ای تر عمل کنیم مطمئنا دچار چنین مشکلاتی نمی شویم.ما هنوز دچار ضعف های ابتدایی هستیم مانند : انجام مصاحبه های نامنظم بعداز بازی درحالیکه مکان مشخصی به همین منظور ایجاد شده - وادار نمودن مخاطب به اظهار نظر در خصوص داوری - اظهارنظر کارشناسانه به هنگام سوال از مربی بازنده که با واکنش مربیان همراه بوده و موارد دیگری که عنوان نمودن آنها از حوصله خواننده خارج خواهد شد.
در اینجا چون میخواهم کلام آخر را باهمکاران ارجمند در سیما خاتمه دهم به یک خاطره اشاره می نماییم. به هنگام بازیهای جام جهانی از رنه سیموئز بعنوان کارشنلس دعوت شده بودحتما" مطلع هستید درآن بازی برزیل باخت وبا آنهمه ستاره حذف شد. در بحث کارشناسی مجری برنامه سعی می کرد با مقصر جلوه دادن مربی برزیل به سبک خودمان با سیموئزهمدردی نماید ولی برخلاف نظر مجری و علی رغم اینکه اشک درچشمان سیموئز حلقه زده بودبا متانت و رعایت ادب اقدام به تشریح علت باخت نمود واز هرگونه توهین وایرادی نسبت به سرمربی برزیل خودداری کرد.
ولی به یاد بیاوریدآن ارتباط زنده با آلمان پس از بازی با آنگولا را که مجری برنامه قبل از کارشناس برنامه چنان اختیار از کف داد وشروع به انتقاد نمود که انگار مدتها منتظر چنین لحظه ای بوده تا عقده هایش را تخلیه نماید.
تاکنون پیرامون گزارشگران ء مجریان وخبرنگاران مواردی هرچندکوتاه گفته شد اما درسایر مشاغل رسانه ای مرتبط با فوتبال اوضاع وخیم تراست مشاغلی همچون تصویربردار و کارگردان برنامه های ورزشی .
حتما" به هنگام دیدن بازی فوتبال ازسیما مواردی همچون گم کردن توپ ازسوی تصویربردار ویا نشان دادن تصاویر آهسته در لحظه های حساس بازی واشکالات دیگر باعث رنجشتان گردیده ولی ازتصویربردار و کارگردانی که درزمین چمن حتی یکبار توپ را لمس نکرده اند توقعی بیش از این نمی توان داشت وقتی خواهان لیگ حرفه ای هستیم در همه امور باید حرفه ای شویم آیا نمی توان با دادن دوره های آموزشی لازم به این عزیزان بخصوص در شهرستانها ضمن بهبود وضعیت پخش بازیها از تکرار اشتباهات بسیار ساده جلوگیری کرد؟
سخن بسیار فرصت اندک کاش حرفه ای شدن را فقط درلیگ و باشگاه نمی دیدیم و عوامل تاثیر گذار رسانه ای به وظیفه خود واقف می شدند کاش در جذب و انتخاب گزارشگران و مجریان ورزشی فقط به صداوتصویر خوب اکتفا نمی کردیم کاش تصویربردارانی راجهت تصویربرداری از مسابقه فوتبال اعزام می کردیم که حداقل درلیگ مناطق فوتبال بازی کرده ویا از اطلاعات ورزشی مناسبی برخوردار می بودند کاش کارگردان و تهیه کننده تلویزیونی برنامه های ورزشی حداقل چند ترم را دردانشکده تربیت بدنی پشت سر می گذاشتند کاش .......
مهدی هاشمی مرغزار
منبع : پارس فوتبال


همچنین مشاهده کنید