چهارشنبه, ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 15 May, 2024
مجله ویستا

دموکراسی مبارک


دموکراسی مبارک
سربازان مصری با استفاده از تاریكی شب درحالی كه باتوم در دست، نقاب بر چهره و اونیفورم های سیاه به تن داشتند، به باشگاه قضات كه یك انجمن اجتماعی متشكل از رؤسای دادگاهها در قاهره است، حمله بردند. یك هفته بود كه صدها تن از مخالفان دولت مصر، در همبستگی با دو تن از رؤسای دادگاه كه در آنجا حضور داشتند، جمع شده بودند. این دو قاضی حزب حاكم را به دستكاری در انتخابات سال گذشته پارلمان متهم كرده و اكنون با پیگرد قانونی احتمالی روبرو بودند. از این رو طرفداران دموكراسی در پشتیبانی از این دو قاضی به خشم آمده اند. وقتی مخالفان دستهای یكدیگر را گرفته و شعارهای ضد حكومتی سر دادند، پاسبانها دست به اسلحه بردند، تعدادی را كتك زدند و ۶۰ نفر دیگر را دستگیر كرده و با خود بردند. روز بعد، هزاران تن از نیروهای امنیتی، دادگاه عالی را مهر و موم و تظاهر كنندگان بیشتری را دستگیر كردند. یكی از تظاهر كنندگان جوان كه شاهد این سركوبها بود، اما از ترس مجازات مایل به افشای نام خود نبود، گفت: «این همان دموكراسی مبارك» است.
به نظر می رسد مصر از سپتامبر گذشته در لبه یك عصر جدید قرار گرفته است. سپتامبر گذشته زمانی است كه «حسنی مبارك» ۷۷ ساله پس از ۲۴ سال با اجرای نخستین انتخابات چند حزبی در كشور، دل كند.این در شرایطی صورت گرفت كه در گذشته هیچ گاه مسأله پیروزی شخص دیگری مطرح نبود. مبارك ۸۴ درصد آرا را به دست آورده و حزب حاكم وی یعنی حزب دموكراتیك ملی ۳۲۴ كرسی از ۴۴۴ كرسی پارلمان را اشغال كرده بود. اما مبارزه با مخالفان سرسخت ضد مبارك در قاهره و دیگر شهرها امید تازه ای به آزادی بیان و كثرت گرایی پایدار را به وجود آورد. یك دیپلمات غربی می گوید اكنون مصر گرفتار یك واكنش در مقابل سركوب نیروهای طرفدار دموكراسی است. رهبران اپوزیسیون دستگیر و مخالفان سركوب شده اند و هیچ نشانه ای از سوی مبارك مبنی بر تغییر قوانین سخت حالت فوق العاده كه پس از قتل انور سادات در كشور اعمال شد، به چشم نمی خورد.
با این حال، انتقادهای آمریكا از مصر كه هر ساله ۱‎/۸ میلیارد دلار كمك نظامی و غیر نظامی به این كشور می كند، كمرنگ شده است. «كاندولیزا رایس» وزیر خارجه آمریكا در سفر ماه فوریه خود تنها گفت كه انتقال قدرت از رژیم تك حزبی به دموكراسی «پروسه ای زمان بر» است. پس از پیروزی جنبش حماس در انتخابات فلسطین و نمایش چشمگیر قدرت از سوی «اخوان المسلمین» در انتخابات پارلمانی مصر، بسیاری از مصریان در این نظریه هم رأی شدند كه دولت بوش در تعهدات خود در قبال اصلاحات در خاورمیانه تجدید نظر می كند. «جورج اسحاق» هماهنگ كننده حزب كفایه كه دهها تظاهرات ضد مبارك را سازماندهی كرده است، می گوید: «اینها همه یك بازی است. آمریكا ثبات را به دموكراسی ترجیح می دهد.» برخی از مصریان معتقدند كه سركوب مخالفان توسط مبارك حتی ممكن است شامل بمب گذاری هفته گذشته در هتل ساحلی دحاب (Dahab) كه منجر به كشته شدن ۲۴ نفر شد، باشد.
آنها وزیر كشور را متهم می كنند كه منابع بیشتری را به تعقیب فعالان هوادار دموكراسی اختصاص می دهد تا جنگ با تروریستها كه موقعیت خود را در صحرای سینا حفظ كرده اند.
مهمترین مخالفت مبارك با دموكراسی در پیگرد قانونی «ایمن نور» جلوه گر شد. وی نامزد اصلی انتخابات سال گذشته ریاست جمهوری از سوی مخالفان بود. نور كه عضو سابق پارلمان است، حزب القد (فردا) را در سال ۲۰۰۵ تأسیس كرد و با سخنان شیوای خود علیه فساد حزب حاكم، طرفداران زیادی در میان جوانان مصری پیدا كرد. «حسام كاظم»، سردبیر روزنامه المصری الیوم كه روزنامه ای مخالف در قاهره است، می گوید: «او جوان و صاحب كرامت است. در مبارزات انتخاباتی یك نابغه است و مبارك از او می ترسد.»
نور در انتخابات ریاست جمهوری با كسب ۷ درصد آرا در رتبه دوم قرار گرفت. سه ماه بعد به دلیل جعل امضای اسناد اتومبیل به زندان افتاد. گرچه در مورد این تهمت بشدت برنامه ریزی شده بود، اما یكی از شهود اصلی، ادعا كرد كه او را مجبور به دادن شهادت كرده بودند. دادگاه، نور را به پنج سال زندان محكوم كرد. نور كه دچار دیابت است، بمدت چهار ماه در بیمارستان زندان با بیماری دست و پنجه نرم كرد تا سرانجام در هجدهم ماه مه به وی اجازه فرجام خواهی داده شد.
دیپلماتهای غربی می گویند قاضی مأمور رسیدگی به پرونده او یكی از قانوندانان مبارك است كه معمولاً در محاكم حساس سیاسی از وی دعوت به عمل می آید.
حزبی كه نور تأسیس كرد، یعنی القد اكنون از هم گسیخته شده است. مدیر مبارزات انتخاباتی نور در یك جرم ساختگی دیگر محكوم به یك سال زندان شد و بسیاری از اعضای دیگر در رویارویی با هجوم پلیس و تهدیدات گوناگون، مجبور به استعفا شدند. كاظم می گوید: «مبارك دیدگاه نظامی دارد. نقطه نظر او عبارت از نابودی آخرین گروهها، عدم تحمل زندانیان و محو دشمن است.»
مبارك تنها توانسته است به میزان كمی در مقابل رقبای خود در پارلمان از خود شكیبایی نشان دهد. اخوان المسلمین ۸۸ كرسی را در پاییز گذشته به دست آورد. تحلیلگران سیاسی در مصر می گویند كه اگر طرفداران حزب حاكم و پلیس، حوزه های اخذ آرا را نمی بستند و كسانی را كه قصد رأی دادن داشتند، نمی زدند، آنها می توانستند ۱۲۰ كرسی به دست آورند.
نمایندگان اخوان المسلمین در پارلمان، رژیم مبارك را متهم كردند كه در مورد مبارزه با آنفلوآنزای مرغی برخورد مناسب نداشته است. در هفته های اخیر، رژیم مقابله به مثل كرد و چند ده تن از فعالان را دستگیر كرد.
با این حال، برخی ناظران معتقدند این آخرین دوره ریاست جمهوری مبارك است. انتخابات آتی تا سال ۲۰۱۰ یا ۲۰۱۱ برنامه ریزی نشده است. تحلیلگران بر این باور هستند كه مبارك قصد دارد مانع اصلاحات سیاسی شود و به همین دلیل راه را برای به قدرت رسیدن یك جانشین دلخواه هموار می كند كه احتمالاً پسرش جمال است كه در چند سال اخیر بشدت در سیاست دخالت داشته است. «جمال مبارك» تقریباً هم سن «امین نور» است و برخی دیپلماتهای غربی و تحلیلگران مصری پیش بینی می كنند كه اگر یك انتخابات آزاد و درخور برگزار شود، نور وی را شكست خواهد داد.
ترجمه: فاطمه موثق نژاد
منبع: نیوزویكز
منبع : روزنامه ایران