دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا


آشنایی با برخی وبلاگ‌های کتابداری و اطلاع‌رسانی


كتابداران به عنوان متخصصان اطلاعاتی، برای اینكه به گونه ای مناسب درجهت رشد حرفه ای خود روزآمد بمانند، لازم است كه درجریان تازه ترین پیشرفتها درزمینه فناوریهای اطلاعاتی كه مرتبط با علوم كتابداری و اطلاع رسانی هستند، باشند.كتابداران برای فراهم كردن اطلاعات مورد نیاز كاربران كتابخانه هایشان، باید به آگاهی آنها برسانند كه چه اطلاعات تازه ای دردسترس است. این امر به وسیله استفاده ازخبرنامه ها، عرضه انتشارات مختلف یا طراحی وب سایتهای گوناگون و … امكانپذیراست.با این وجود، شكل دیگری ازارتباطات اینترنتی وجود دارد كه سبب شده ارتباط بین كاربران و كتابخانه ها ساده تر و سریعترشود و آن وسیله،((وبلاگ)) است. وبلاگ یا بلاگ، صفحه وب روزآمدشده ای است كه به عنوان یك نشریه پیوسته شناخته میشود. این رسانه، یك دفتر یادداشت پیوسته است كه ارسالهای روزانه مطالب را دربرمیگیرد و بیشتر شامل پیوندهایی به سایرسایتهامیباشد.وبلاگها به اعضایی ازیك جامعه اجازه میدهند تا به آسانی به تبادل اطلاعات با یكدیگر بپردازند.وبلاگها سریع جای خود را دركتابخانه ها پیدا كردند؛ هرچند هنوز به طوردقیق مشخص نیست كه چه مقدار وبلاگ كتابداری وجود دارد . برخی كتابخانه ها هستند كه دروب سایت خود دارای وبلاگ به عنوان یك ضمیمه هستند.كتابداران بسیاری هم به انتشار وبلاگهای خود اقدام كرده اند.دنیای كتابداری و اطلاع رسانی صاحب صدها وبلاگ است كه به انعكاس موضوعات متنوع درزمینه كتابخانه ها و كتابداری و اطلاع رسانی میپردازند. دراین نوشتار به طورمختصر به معرفی تعدادی از وبلاگهای كتابداری و اطلاع رسانی خواهیم پرداخت.
http://www.libdex.com/weblogs.html
این وبلاگ، مجموعه ای ازوبلاگهای كتابداری و اطلاع رسانی را درخود جای داده و آنها را سیاهه نموده است.
http://www.blogwithoutalibrary.net
این وبلاگ به ارائه مطالبی میپردازد كه درآن بیان میشود كه كتابخانه ها به وسیله وبلاگها چه كاری میتوانند صورت دهند.
http://catalogablog.blogspot.com
این وبلاگ، مسائل مربوط به فهرست نویسی و رده بندی و موضوعات مرتبط با آنها را دربر میگیرد.
http://www.englib.info
این وبلاگ درباره فناوری، خدمات، تازه ها و … درباره كتابخانه های مهندسی میباشد.
http://www.librarystuff.net
این وبلاگ، یكی از فعالترین وبلاگهای كتابداری و اطلاع رسانی میباشد كه جهت روزآمد نگهداشتن دانش كتابداران و توسعه حرفه كتابداری و اطلاع رسانی به فعالیت و ارائه مطالب و منابع تازه میپردازد.
http://www.waterborolibrary.org/blog.htm
این وبلاگ متعلق به كتابخانه عمومی واتربورومیباشد كه منابع و اخبار تازه ازاین كتابخانه را منعكس میكند.
http://askalibrarian.blogspot.com
این وبلاگ متعلق به یك كتابدار مرجع میباشد كه به انعكاس برخوردهایی كه با مراجعه كنندگان مختلف خود داشته است میپردازد و گاهی ازكاربران و مخاطبان وبلاگ خود درباره این برخوردها نظرخواهی میكند.
http://younglibrarian.blogspot.com
دراین وبلاگ با اندیشه ها و ایده های یك كتابدار جوان درزمینه كتابداری و اطلاع رسانی و نیز پژوهشهایی كه وی دراین زمینه نموده است، آشنا خواهید شد.
http://www.ci.redwood/city.ca.us/library/news/liblog
درمقدمه ذكر شد كه برخی كتابخانه ها دروب سایت خود دارای وبلاگ هستند.كتابخانه عمومی ردوود سیتی ازجمله این كتابخانه هاست.
http://radio.weblogs.com/۰۱۲۲۱۱۱
دراین وبلاگ، با اخبار، ایده ها، سوالات، پیوندها و … درباره كتابخانه ها و مراكزرسانه آموزشگاهی، سواد اطلاعاتی،كتابها و مطالعه وفناوری درآموزش مواجه خواهیدشد.
http://homepage.mac.com/mstephens۷/B۱۴۳۰۲۰۹۳۱
این وبلاگ درباره رابطه فناوریها و كتابخانه ها بحث میكند.
http://www.researchbuzz.com
اطلاعات تازه راجع به پایگاههای اطلاعاتی و موتورهای كاوش را دراین وبلاگ خواهید یافت.
http://www.newpages.com/weblog/default.htm
این وبلاگ، راهنمایی است به كتابها و مجلات جدید و اخبارتازه را درباره ناشران، كتابفروشان، كتابداران، خوانندگان و نویسندگان ارائه میكند.به این ترتیب، با تعدادی ازمهمترین وبلاگهای كتابداری و ا طلاع رسانی آشنا شدید؛ هرچند تعداد فراترازرقم صد میباشد و درحوزه های مختلف علم كتابداری و اطلاع رسانی به گونه ای تخصصی به انتشار مطالب میپردازند و مخاطبان خاص خودرا دارند. مقالات و پایان نامه های متعددی درباره وبلاگها و كاربرد آنها دركتابخانه ها نگاشته شده است و این نشان میدهد كه كتابخانه ها چقدرتحت تاثیرجامعه پیرامون خود هستند و نظریه“ هرچه جامعه ای پویاتر باشد كتابخانه ها هم پویاتر” بیش از پیش نمود پیدا میكند و ثابت میشود.شما به عنوان كتابداران و دانشجویان كتابداری میتوانید برای خود دارای وبلاگ باشید و به انعكاس مطالب تازه و یافته های خود درزمینه كتابداری و اطلاع رسانی بپردازید؛ یا اینكه حتی به توضیح و شرح درباره پایان نامه خود بپردازید.همانند وبلاگ ” وب نامرئی” یا Invisible Web كه توسط آقای یزدان منصوریان تهیه شده است و نشانی آن به این قراراست:
http://ciquest.shef.ac.uk/invisible
اما درپایان این مطلب، شما را با برخی ازوب سایتهایی كه ازطریق آن میتوانید به صورت رایگان برای كتابخانه خود یا حتی برای خودتان، وبلاگ تهیه كنید آشنا میكنیم:
http://www.movabletype.org
http://www.crimsonzine.com
http://www.easyjournal.com
http://www.blogspot.com
مشهورترین سایت ارائه دهنده خدمات وبلاگی میباشد.این سایت آسانترین شیوه برای تهیه یك وبلاگ و به روزسازی آن است.با استفاده ازسایتها و ثبت نام درآنها میتوانید صاحب یك وبلاگ شوید و به ارائه خدمات كتابخانه ای ازنوع متفاوت بپردازید و كاربران زیادی را به كتابخانه خود جذب كنید.
امیررضا اصنافی
دانشجوی كارشناسی ارشد علوم كتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه شهید چمران اهواز
منبع : نما مجله الکترونیکی پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران