پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

وب ۳


وب ۳
تجربه روانشناختی استفاده از اینترنت به کندی اما به طور مداوم در حال تغییر است. تا به حال استفاده از وب به طور خاص به بازدید از وب سایت ها محدود می شد. درک این تغییر و دنبال کردن مسیر آن، درک جدیدی از تکنولوژی وب به ما می دهد که می توانیم آن را وب ۳ بنامیم.
در بیست سال اخیر، تعداد بسیار کمی از پروتکل های تعریف کننده چگونگی عملکرد اینترنت با تغییر همراه بوده اند. تنها مواردی که تغییر کرده است، سخت افزارها و برخی از رابط های نرم افزاری است. این تغییرات سطحی و تدریجی، جنبه تکنولوژیک اینترنت را با تغییر چندانی رو به رو نکرده اند، اما می توان گفت که درک ما از "تجربه اینترنت" را به کلی دگرگون کرده اند.
کامپیوترها و خطوط تلفن: اینترنت از کامپیوترها و خطوط تلفن تشکیل شده است. مقصود این است که اینترنت تنها از یک سرور بزرگ تشکیل نشده است و به همین دلیل نیز لفظ "شبکه" به آن اطلاق می شود.وقتی که به اینترنت متصل باشید، کامپیوتر شما به کامپیوترهای دیگر متصل است. کامپیوتر شما با استفاده از دیسک راه اندازی می شود و کامپیوترهای دیگر نیز همین طور.
همه این کامپیوترها نیز برنامه هایی را راه اندازی می کنند.همین طور وقتی اطلاعات خاصی را روی سیستم خود مشاهده می کنید، یا از قبل روی دیسک کامپیوتر شما وجود داشته است و یا در حال مشاهده یک کپی از اطلاعات موجود روی دیسک کامپیوتر دیگر هستید. وقتی سایت CNN را می بینید، سرور سایت CNN یک کپی از این سایت را به کامپیوتر شما می فرستد و مرورگر شما این سایت را از طریق مانیتور به شما نشان می دهد.
این روش کمی با روش استفاده از تلویزیون و رادیو متفاوت است. وقتی اتصال شما به فرستنده های رادیو و تلویزیونی قطع شود، دیگر نمی توانید سیگنال های مورد نظر را دریافت کنید. اما اگر در حال مشاهده سایت CNN، اتصال شما به شبکه اینترنت یا سرور سایت CNN قطع شود، مرورگر شما همچنان اطلاعات دریافت شده از این سایت را برای شما نمایش خواهد داد.
همین روند در مورد استفاده از ایمیل و نیز پروتکل های FTP و سیستم های اشتراک فایل نیز صادق است. در همه این موارد کامپیوتر شما اطلاعات را از جای دیگری دریافت می کند و شما کپی این اطلاعات را مشاهده می کنید.
این ایده از زمان شکل گیری اینترنت تا به امروز در حال پیاده شدن است.اما به دلیل تفاوت در رابط های گرافیکی نرم افزارهای مربوط به این پروتکل های متفاوت، ممکن است ادراک روانشناختی کاربران نسبت به این موارد کمی متفاوت باشد. در حالی که در همه موارد اتفاق یکسانی می افتد: بسته حاوی اطلاعات که توسط فرد دیگری ایجاد شده، توسط شما دانلود و مشاهده می شود.
وب ۱) وب با یک سری از سایت های ایستا و پیوندهای بین آن ها تشکیل شد. به مرور فرم ها و اسکریپت های جاوا شکل گرفتند و سپس اپلیکیشن های جاوا که مانند نرم افزارهای کم حجم قابل دانلود عمل می کنند. سایت های وب ۱ هنوز هم وجود دارند; اما به طور خاص مربوط به دوره زمانی آغاز شکل گیری وب هستند. و اما خصوصیات وب ۱ که برای ارایه تعریفی از این مفهوم، حیاتی هستند:
▪ ارتباط با مکانی دیگر. برای مثال وقتی از یک سایت بازدید می کنید، کامپیوتر شما مانند یک مدخل و پنجره به مکانی دیگر عمل می کند.
▪ صفحات موجود در وب، مستقل هستند. ممکن است که در هر بار مشاهده یک صفحه، با اطلاعات جدیدی مواجه شوید، اما به هر حال برای مشاهده چند صفحه، باید از صفحه اول خارج شده و وارد صفحه بعدی شوید و یا این که چندین صفحه را به طور همزمان ولی مستقل از هم در صفحات و یا زبانه های جداگانه مرورگر خود مشاهده کنید.(البته استفاده از زبانه ها در مرورگرهای وب، چند سالی است که مرسوم شده است و در این مورد باید از فایرفاکس متشکر بود.)
▪ وب سایت ها را می توان به ساختمان هایی تشبیه کرد که صفحه های مختلف سایت مانند اتاق های ساختمان هستند. وقتی از شناسه کاریری و کلمه عبور خود برای وررد به یک سایت استفاده می کنید، این اطلاعات عموما برای ورود به همه صفحه ها(اتاق های ساختمان) کافی است.
اما برای ورود به دیگر سایت ها(ساختمان ها) باید دوباره هویت خود را تایید کنید.
▪ ایجاد اطلاعات روی وب منحصر به متخصصان است. استفاده از خدمات میزبانی وب، طراحی و کدنویسی سایت ها و...عملی پر هزینه است که تنها با کمک متخصصان این زمینه ها ممکن است. این امر حداقل در مورد سایت های استاندارد از نظر فنی، صادق است.
مازیار عطاریه
منبع : روزنامه ابتکار