پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


سعادت از جاده خوشبینی می گذرد


سعادت از جاده خوشبینی می گذرد
در شرایط امروزی، مهمترین مسأله در زندگی هر فرد، طرز تفكر و نوع نگاه وی به مسایل و رویدادهاست.به گفته روانشناسان اگر بتوانیم بفهمیم كه دیگران به چه می اندیشند، در درك ما از شخصیت آنها بسیار مفید خواهد بود.
مطالعات علمی نشان داده است، انسانهای خوش بین و منظم كه دارای ثبات اجتماعی هستند، خیلی كمتر از افراد تنها، بدبین، مردد و بدون برنامه ریزی قاطع در معرض بیماریهای روحی و روانی و حتی ناراحتی های قلبی- عروقی یا گوارشی قرار می گیرند. در صورتی كه خوشبینی اگر در حد متعادل و منطقی باشد، آسودگی خاطر و طول عمر را به همراه دارد.
از آنجا كه شخصیت انسانها از بدو تولد و در مرحله كودكی شكل می گیرد، كودكانی كه در این دوران نظم شخصی، ارزش قایل شدن برای خود و دیگران، رعایت حقوق انسانی، توانایی توكل كردن، تلاش و پشتكار برای رسیدن به آرزوها و اهداف را می آموزند و در یك كلام با وجدان آگاه رشد می كنند، نسبت به دیگران در زندگی موفق تر هستند.
آنان ترجیح می دهند همیشه نیمه پر لیوان را ببینند، ضمن این كه افرادی واقع نگرند. پس كسی كه واقعیت را با روشی عینی تجزیه و تحلیل كند، به طور حتم نیمی از افكار منفی او در پرتو آگاهی از بین می رود.
البته خوشبینی بیش از حد و یا پیروی از وجدان به طور افراطی نیز بی فایده است و عواقب ناخوشایندی دارد. چون در برخی موارد خوشبین بودن كوركورانه هم موجب دردسر می شود و فرد را به انسانی بی منطق و خیالباف تبدیل می كند. در عین حال افكار منفی به هیچ وجه قابل توجیه نیست، اما تنها توصیه ما این است كه به جای نگرش منفی نسبت به مسایل زندگی، خود را به نگرش مثبت عادت دهید و بدانید بین دقت و بدبینی تفاوت بسیار است.
توجه و دقت یعنی اینكه مسایل را دقیقاً تشخیص دهیم، قدم به قدم و آرام و پیوسته پیش برویم تا به مقصد نهایی برسیم در صورتی كه بدبین بودن نسبت به مسایل به معنای حذر كردن و پرسه زدن در دنیای شك و تردید است، چون آنچه در زندگی پیش می آید تا حدود زیادی به ذهنیت انسان بستگی دارد، یعنی انسانها همان گونه كه می اندیشند، زندگی و پیامدهای آن را دنبال می كنند.
● راههای عملی مثبت اندیشی
ابتدا كافی است از بیرون به عنوان یك نظاره گر به افكار خود نگاه كرده، تصور كنید اگر شخص دیگری این گونه می اندیشید، شما به عنوان فرد ثانی چه احساسی نسبت به او داشتید؟
شاید در ابتدا خوب قضاوت نكنید، یعنی درصدد توجیه افكار و رفتارتان برآیید! در این مرحله چنین رفتاری معمول است. چون این نشان می دهد، شما در هر صورت متوجه منفی بودن رفتار و یا افكارتان شده اید و هدف ما همین است و به طور حتم پس از مدتی كوتاه متوجه خواهید شد برخی از آنها كاملاً اشتباه بوده، آنگاه می توانید افكار مثبتی را جایگزین باورهای منفی كرده و روی آنها بیشتر تمركز كنید.
بدین ترتیب بهتر است دفتری خصوصی برای گزارش روزانه تهیه و افكارتان را همراه با وقایع و اتفاقهای روزانه به طور مختصر در آن بنویسید، تا متوجه شوید افكار و رفتارتان مثبت و متناسب، و یا گیج كننده و منفی بوده است.
سپس می توانید بررسی كنید كدام یك از آنها منفی بوده اند، ضمن این كه این امكان را پیدا می كنید كه تشخیص دهید آیا بین افكار و گفتارتان تفاوت وجود دارد یا خیر؟ در این صورت بهتر می توانید با درایت رفتار كنید و علاوه بر كنترل افكار و رفتارتان بر زمان نیز مدیریت نمایید.
چون به طور ناخودآگاه كم وكیف اعمال، افكار و رفتارتان را نیز بررسی می كنید. پس به نحو شایسته تری قادر به برنامه ریزی و زمانبندی می شوید.
۱) نكته اول
بعضی وقتها شما با خودتان فكر می كنید، البته ممكن است هیچ گاه این افكار را عملی و یا با كسی مطرح نكنید. در این گونه مواقع نیز ببینید، چه بخشی از آنها منفی و مخرب است و مهمتر آن كه چقدر به آنها عمل می كنید و از پیامد آن چه احساسی دارید؟
در نتیجه با این برنامه می توانید روشی مؤثر برای ارتقای عملكرد خود در تفكر و صحبتهایتان پیدا كنید.
یادتان باشد كه دفتر گزارش یا همان دفترچه یادداشت برای شروع كار است تا بتوانید با افكار منفی خود آشنا شوید. پس بهتر است همان موقعی كه چنین افكاری به ذهنتان خطور می كند آنها را بررسی كنید و برای تجزیه و تحلیل به زمانی دیگر موكول نكنید. یعنی در اولین فرصت ممكن آنها را در دفترچه یادداشت روزانه خود وارد كنید و به بررسی آنها بپردازید. بدین وسیله قادر خواهید بود به شیوه ای منطقی و واقع نگر درباره آنها بیندیشید و در صورت لازم افكاری مثبت و مناسب را جایگزینشان كنید.
۲) نكته دوم
هر چه فاصله بین شناسایی افكار منفی و جایگزین كردن افكار مثبت و منطقی برای آنها كمتر باشد، تأثیر تفكرات مثبت و واقع نگرانه بیشتر خواهد بود. به عبارتی دیگر نبود تحلیل و بررسی به موقع در مورد افكار منفی به ماندگاری آن در ذهن و به دنبال آن كاهش تفكر مثبت منجر می شود.
۳) كلام آخر
به طور حتم موفقیت و خوشبختی ما طی زندگی به تشخیص درست اهدافمان و دنبال كردن آنها به طور قاطع بستگی دارد. این دو مهم نیز وابسته به طرز تفكر و نوع نگرش و همچنین اراده ماست. از همین رو، كیفیت افكار و رفتارهایمان كیفیت نتایجی كه به دست می آوریم را تضمین می كند.
«آلفرد آدلر» روانشناس مشهور نیز در این باره می گوید: «ذهن انسان تا زمانی كه قادر به اندیشیدن است، می تواند از بهشت، جهنم و از جهنم، بهشت بسازد. بنابراین، نظر ما در مورد آنچه پیش می آید، كاملاً به خودمان بستگی دارد و هیچ چیز مؤثرتر از افكار ما در تولید شادمانی، خیراندیشی یا یأس و ناامیدی نیست. پس بكوشیم با توكل به خدا و واقع نگری در ذهنمان تفكری را بپرورانیم كه برای خود و دیگران خیراندیشی، آرامش و سعادت را رقم می زند.
منبع : روزنامه قدس