شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


مدیریت قبض های تلفنی


مدیریت قبض های تلفنی
کلاه‌تان را قاضی کنید، روزی چند ساعت تماس‌های تلفنی بی‌دلیل دارید؟ روزی چند جوک، که اصلا ارزش ۱۳ تومان هزینه پیامک را ندارند، برای دیگران می‌فرستید؟ ... و ده‌ها سوال دیگر که جواب قانع‌کننده‌ای برای آن پیدا نمی‌کنید. بهترین قدم برای روش صحیح استفاده از یک وسیله شناخت آن است. شاید اگر بدانید هزینه‌هایی که هر ماه روی قبض تلفنتان می‌آید چه حساب و کتابی دارد، بخشی از دعواهای خانوادگی‌تان هم کمتر شود!
● کی زنگ بزنم؟
تلفن سال‌هاست که به بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی ما تبدیل شده است. در خانه همه‌ وجود دارد و بنا به روابط،‌ کم و زیاد زنگ می‌خورد. گاهی خانه‌ها شبیه خانه مرحوم خانم‌هاویشام است و صدای تلفن‌شان جز تماس‌های اشتباه بلند نمی‌شود و برخی هم چون دفتر یک نشریه حتی برای لحظه‌ای آرام نیست. زندگی امروزه شهری آنقدر خرج و مخارج دارد که گاه مجبوریم سیاست ریاضت اقتصادی و صرفه‌جویی را به بخش‌هایی از آن وارد کنیم. فکر نکنید حساب و کتاب هزینه تلفن‌های شما کار ساده‌ای است؛ چیزی است شبیه فرمول‌های سنگین علم ریاضی.
تماس‌های تلفنی، چه ثابت و چه همراه، چند حالت دارد: تلفن شهری، تلفن بین‌ شهری،خارج از کشور و هزینه اتصال به شبکه جهانی.
در کشور ما هنوز درباره مبالغ فعالیت‌های خدماتی چندان شفاف‌سازی صورت نگرفته است. بعید است بتوانید قبضی را که برای شما می‌آید پیش‌بینی کنید. به هر حال این بخش مخصوص کسانی است که فامیلی، دوستی، دلداری، فرزندی در شهر دیگری دارند و تماس‌های «بین شهری»‌ آنها زیاد است. توجه کنید بین شهری یعنی میان دو شهر مثل تهران و اهواز یا تهران و ارومیه. اما این طرح شامل تهران و بروکسل نمی شود. بله، درست است که این دو هم در تقسیمات جغرافیایی شهر محسوب می‌شوند ولی فاصله‌شان خیلی زیاد است و حساب یکی دو مدار جغرافیایی نیست. (مدار و نصف‌النهارهای جغرافیایی نقش مهمی در بالا رفتن هزینه‌های تماس شما دارند!) مطمئنا اگر همانطور که مخابرات برای ما توضیح داده، ما هم برای شما بیان کنیم، جز سردرگمی نتیجه دیگری برای شما ندارد.
تماس از ثابت به ثابت هم دو حالت دارد؛ در روز به ازای هر صد کیلومتر مسافت مستقیم، حدود ۱۳۰ ریال و در شب نزدیک به ۹۰ ریال هزینه صحبت‌های طولانی شماست. هیچ مرجعی معنای «مسافت مستقیم» را بیان نمی‌کند. اما برای برنامه‌ریزان و اهالی وزارت مخابرات، شب ساعت ۲۱ است و صبح هم یعنی ساعت ۸. تلفن همراه دربرگیرنده هزینه‌های بیشتری است. به زبان ساده‌تر هزینه‌های بین شهری نام «جابه‌جایی» به خود می‌گیرند. در کل، هزینه‌های تلفن همراه در صبح نزدیک به ۸۰ تومان و شب‌ها حدود ۵۰ تومان است.
● کنفرانس‌های خانوادگی
اگر با همه فامیل و دوستان در یک شهر زندگی می‌کنید پس بدانید و آگاه شوید که تماس‌ با آنها از تلفن ثابت به تلفن ثابت در روز حدود ۱۴ ریال و در شب ۱۶ ریال است.ولی اگر با موبایلتان به آنها زنگ زدید، باید بدانید که در روز حدود ۴۵ تومان و در شب حدود ۳۶ تومان از سرمایه‌های مالی خانواده‌تان را مصرف کرده‌اید. راستی هیچ دقت کرده‌اید که روی کلید‌های تلفن خانه‌ هم مثل تلفن همراه‌تان چند حرف از الفبای انگلیسی حک شده است؟ با پیشرفت علم و تکنولوژی، شما می‌توانید از طریق تلفن ثابت، پیامک ارسال کنید! در اولین قدم برای ارسال، باید سری به مخابرات زده و درخواست داشتن این قابلیت را خواستار شوید. باز هم بگویم که این کار باید از طریق صاحب خط تلفن انجام شود. ظاهرا قرار است این سیستم در کشور ما نیز به‌زودی راه‌اندازی شود.
فامیل‌های باکلاس و اما اقوام دور افتاده و گرفتار غربت. تماس با خارج از کشور هزینه‌ای به مراتب بیشتر از بین شهری دارد ولی دو روش بسیار مناسب برای تماس با این اقوام دردسرساز وجود دارد:
۱) خرید کارت‌های تلفن بین‌الملل:
این کارت‌ها که با قیمت‌های مختلف، از دو هزار تومان برای ده ساعت مکالمه، وجود دارد در حقیقت هزینه مسافتی است که شما پیشاپیش می‌پردازید.
بازی‌اش اینگونه است که تلفن را برمی‌دارید و یکی از شماره‌های مندرج بر روی کارت را می‌گیرید، وصل می‌شوید، با شنیدن بوق آزاد رمز (pass word) را می‌زنید و با گرفتن کد و شماره مورد نظر منتظر اظهارنظر اپراتور می‌شوید! بعد از گرفتن، اپراتور مسافت و هزینه‌ها را محاسبه کرده و به‌ شما می‌گوید که برای چه مدت زمانی می‌توانید با کارتی که در اختیار دارید، صحبت کنید. به حساب و قبض شما فقط هزینه یک تماس معمولی اضافه می‌شود.
۲) چت:
اگر از آن دسته والدینی هستید که تا اسم «چت» را می‌شنوید، فشار و رنگ صورت‌تان عوض می‌شود باید خدمت‌تان عرض کنم که اشتباه می‌کنید. شما می‌توانید از طریق ID فرد مورد نظر، از حال و روز او مطلع شوید. می‌توانید از طریق کلمات و نوشتار، صدا و حتی تصویر با فرد مقابل ارتباط برقرار کنید و خیالتان آسوده باشد که هزینه‌ای به قبض‌تان اضافه‌نمی‌شود.
● پیام‌های هزینه‌آور
رایج‌ترین استفاده از تلفن همراه در ایران، ارسال پیامک یا همان پیام کوتاه یا همان sms است. جامعه‌شناسان معتقدند کم‌رویی و خجالت ذاتی مردمان این مرز و بوم دلیل آن است؛ تا جایی که بالاترین آمار ارسال پیامک طی یک روز را، در دنیا، همین شب یلدای امسال از آن خود کردیم. هر پیامک چیزی حدود ۱۴ تومان هزینه دارد که در روزهای تعطیل یکی‌ـ دو تومانی کاهش می‌یابد. پیام صوتی یا همان پیغام‌گیر هم پدیده دیگری است که یک دقیقه آن، ۴۵ تومان هزینه دارد. اگر قصد حال و احوال‌پرسی با کسی را دارید تماس بهترین راه است.
تا سلام کنید و حال و احوال و چه می‌کنی و دیگه چه خبر و... شد ۲۰۰ تومان. این تازه اول کار است، جوک‌ها و عکس‌هایی که در طول روز مثل ریگ به گوشی‌تان سرازیر و از آن خارج می‌شود. اگر در یک دوره (۲ ماه) بیش از چهارهزار پیامک ارسال بفرمایید، سیم‌کارت‌تان می‌سوزد و وصل مجدد آن یعنی اضافه شدن هفت‌هزار تومان دیگر به قبض‌تان!
انتقال مکالمه (divert)، انتظار مکالمه (call waiting)، مکالمه سه نفره، شماره‌گیری سریع (speed dial) از دیگر سرویس‌های مخابرات است که به جز مکالمه سه نفره، بقیه رایگان است. هر دقیقه هزینه مکالمه سه نفره، سه برابر تماس‌های عادی است.
● میل، چت، یاهو!
هزینه اتصال به اینترنت از طریق خط تلفن شبیه به تماس‌های عادی (روز ۱۳تومان و شب ۱۶ تومان) است با تفاوتی اندک؛ یعنی هزینه خرید کارت اینترنت هم هست.اگر هزینه خط تلفنی که به وسیله آن به دنیای وب متصل می‌شوید، در یک دوره بیش از ۳۰ هزار تومان می‌شود، پیشنهاد ما استفاده از سرویس ADSL (ای.‌دی.‌اس.‌ال) است.
با استفاده از این روش، با روشن کردن رایانه، شما به شبکه جهانی متصل می‌شوید و تا زمانی که دستگاه روشن است، اتصال برقرار می‌ماند. سرعت این سیستم بالاست و شما به راحتی می‌توانید فایل‌های دلخواه‌تان را دانلود کنید. در عین حال تلفن شما اشغال نیست، دقت کنید که شماره‌های عادی و معتبر اتصال، هفت رقمی و با پیش‌شماره ۹ است.
چند وقتی است که شماره‌هایی ده رقمی از سوی شرکت‌های مختلف برای اتصال بدون کارت معرفی شده‌اند. هزینه استفاده از این کارت‌ها با عنوان «شبکه هوشمند» در قبض تلفن درج می‌شود. حرف و حدیث‌های زیادی درباره هزینه اتصال با این شماره‌ها وجود دارد. از بالا رفتن تصاعدی قیمت آنها تا دوبرابر بودن هزینه آنها در مقایسه با تماس عادی. البته هیچ شخص حقیقی و حقوقی تا به حال در این رابطه اظهارنظری رسمی نکرده است. به دلیل همین سکوت، که به هیچ وجه نشانه خوبی نیست، بهتر است از همان کارت‌ها استفاده کنید.
منبع : هفته نامه زندگی مثبت


همچنین مشاهده کنید