یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

این آخری از همه بهتر بود


این آخری از همه بهتر بود
دوباره یک لیست دیگر روی خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت و حتماً باز هم همین خبر یک صفحه ای صدها صفحه نقد و بررسی و مصاحبه جور واجور به دنبال خود می آفریند البته این لیست نسبت به فهرست های یک سال گذشته و بعد از پایان جام ملت های آسیا کمی متفاوت است، تفاوت نه از حیث تعداد بازیکنان و چگونگی کیفیت آنها بلکه به این دلیل که این بار بازیکنان دعوت شده برای رقابت های حساس و سرنوشت ساز مقدماتی جام جهانی فراخوانده شده و صد البته حساسیت روی این فهرست باید بیشتر باشد.
با این حال به نظر می رسد فهرست منتشره اخیر کامل ترین و کم ایرادترین فهرستی باشد که علی دایی در دوره سرمربیگری اش اعلام کرده و همین نکته هم باعث امیدواری است.
● دعوت از کاپیتان با کدام معیار
البته جای خوشحالی دارد. دعوت از مهدی مهدوی کیا کاپیتان تیم ملی که هم محبوب است و هم کارگشا. کاپیتان البته مدت ها است که از تیم ملی دور بوده، آخرین بازی که با لباس شماره ۲ او را دیدیم مربوط می شود به بازی اول دور قبل رقابت های مقدماتی که تیم ایران بدون سرمربی مقابل سوریه تن به تساوی بدون گل داد. بعدها او هیچ گاه از سوی علی دایی به تیم ملی دعوت نشد تا حالا که هنگام رقابت های سرنوشت ساز مقدماتی رسیده و باید با حریفان بزرگتری رقابت کرد. جالب اینکه مهدی مهدوی کیا هم بنابر منطق علی دایی در جایی دیده نشده و از میزان آمادگی او اخباری در دسترس نیست.
کاپیتان تیم ملی بعد از پایان فصل گذشته بوندس لیگا که همراه با رخوت برای او به اتمام رسید، در هفته های پایانی همواره با مصدومیت روبه رو بود و کمتر به بازی گرفته شد. با پشت سر گذاشتن دوران رکود، مهدی البته در اولین بازی فصل جدید بوندس لیگا هم نیمکت نشین بود و اخبار و شایعات ناخوشایندی درخصوص ادامه فعالیت اش در فرانکفورت به گوش می رسد. گفته می شود علی دایی به قصد کمک به مهدوی کیا برای به دست آوردن جایگاهش در تیم باشگاهی از وی دعوت به عمل آورده و البته حالا با این دعوت حداقل به اختلافات کیا و سرمربی تیم ملی تا مدتی پایان داده خواهد شد. با جمیع جهات به نظر می رسد دعوت از مهدوی کیا دلایل فنی نداشته اما دایی می داند این دعوت در مجموع به نفع تیم ملی خواهد بود.
● نبودند تعجب می کردیم
ایمان مبعلی و مهرزاد معدنچی هم هستند. اینکه در این مدت نبودند تعجب آور بود نه اینکه حالا که دعوت شده اند. پس از این دعوت هم باید به عنوان یک اقدام مثبت یاد کرد. مهرزاد بهترین خارجی لیگ امارات بود - حالا هرچقدر بگوییم این لیگ از لیگ برتر خودمان پایین تر است - و مبعلی در قهرمانی الشباب نقش تعیین کننده ای ایفا کرد. آخرین باری که هر دو لژیونر اماراتی برای تیم ملی بازی کردند، اولین دیداری بود که علی دایی به عنوان سرمربی روی نیمکت نشست.
بازی با کویت که البته فقط به معدنچی بازی رسید و او هم در دقایق کوتاه حضورش نمایش بدی ارائه نکرد. هر دو بازیکن فوق در فصل گذشته لیگ امارات فصل فوتبالی خوبی را پشت سر گذاشتند و اگر باز هم دعوت نمی شدند اصرار داشتیم که بگوییم علی دایی لجباز است اما حالا ایمان و مهرزاد جزو لیست ۳۷ نفره هستند و قطعاً برای سفر به ریاض و بازی در جده تلاش مضاعفی به خرج می دهند و البته حالا آن تکل معروف مبعلی روی پای دایی و پیامدهایش تا مدتی فراموش می شود. این یعنی پایان حاشیه سازی و شروع یک دوران تازه.
● بازگشت هلی کوپتر کسی را متعجب نکرد
هلی کوپتر به آشیانه برگشت. بله وحید هاشمیان هم علی رغم آنچه خودش پیش بینی کرده بود از طرف دایی برای دور دوم مقدماتی به جمع ملی پوشان راه یافت. شاید وحید همان قدر که در راه رسیدن به جام جهانی گذشته تأثیرگذار بود این بار هم در نقش یک هدایتگر به کمک علی دایی بیاید. او خودش خواست که در مرحله مقدماتی همراه تیم ایران نباشد و ماندن در آلمان و چسبیدن به رقابت های باشگاهی را به سفرهای دور و دراز با تیم ملی ترجیح داد البته تعامل او با دایی که از طریق نامه نگاری و ایمیل انجام شد هاشمیان را در دسته مخالفان سرمربی تیم ملی قرار نداد و همین تعامل باعث شد تا نام وحید در لیست اولیه دیدار با عربستان قرار بگیرد. حالا وحید می تواند عصای دست دایی باشد به خصوص که محسن خلیلی مصدوم است و تنها مهره ای که توانایی حضور در نوک پیکان سیستم ۱-۳-۲-۴ را خواهد داشت همین وحید هاشمیان است که هم تجربه دارد و هم در فاز گلزنی مقابل تیم های بزرگ به اندازه کافی کارگشا است. در مجموع بازگشت هلی کوپتر به تیم ملی با توجه به خصایص او قابل پیش بینی بود و این دعوت کسی را متعجب نکرده است.
‌● سر سامره و کاظمیان بی کلاه ماند
به بقیه لژیونرها می رسیم که البته حالا محمد نصرتی هم جزو آنها است. به غیر از نصرتی، دایی از فریدون زندی، مسعود شجاعی، جواد نکونام، آندو تیموریان، رسول خطیبی و مهدی رجب زاده هم دعوت به عمل آورده است. شجاعی و نکونام بازیکنان فعلی اوساسونا جایگاه ویژه ای در تیم دایی دارند، فریدون زندی هم در نظر او یک مهره کارگشا و تأثیرگذار است و رسول خطیبی پیش از این هم یک بار از سوی او به اردو فراخوانده شده بود. آندو تیموریان در لیگ برتر انگلیس حضور دارد و چشم پوشی از او غیر قابل تصور می نمود. این وسط می ماند مهدی رجب زاده که برای اولین بار در زمان حضور دایی به عنوان سرمربی انتخاب شده و این دعوت هم یک بدعت از سوی سرمربی تیم ملی است. مهدی رجب زاده آخرین بار مقابل سوریه پیراهن تیم ملی را پوشید و در لیگ امارات هم نمایش های قابل قبولی ارائه کرد. حالا علی دایی ثابت کرده که به او هم اعتقاد دارد و تنها لژیونرهای بیرون مانده علی سامره و جواد کاظمیان هستند که سرشان بی کلاه مانده است.
● فقط دو تیم لیگ را خراب می کنند
به غیر از سایپا که ۷ سهمیه در لیست ۳۸ نفره دایی دارد، پرسپولیس و سپاهان هر کدام ۴ ملی پوش تحویل علی دایی می دهند. استقلال و صبا هم هر کدام دو نفر. ۸ تیم پیکان، مس کرمان، ملوان انزلی، ذوب آهن، فولاد، استقلال اهواز، برق شیراز و پاس همدان هر کدام یک نماینده در این فهرست خواهند داشت.
از میان تیم های لیگ برتری پگاه گیلان، پیام و ابومسلم مشهد، راه آهن و مقاومت هیچ نماینده ای در تیم ملی نخواهند داشت و این ۴ تیم از حالا مطمئن هستند که بازیهایشان در لیگ برتر سر جای خود باقی است. فعلاً تنها ۳ تیم سایپا، پرسپولیس و سپاهان نگران لغو بازی های خود به دلیل حضور ۳ بازیکن شان در تیم ملی هستند اما با غربال ۱۳ نفره ای که امروز انجام می شود احتمالاً دوباره تنها سایپا و سپاهان خواهند بود که جدول رده بندی لیگ برتر را نامنظم تر از قبل می کنند. پس احتمالاً امروز باید منتظر خط خوردن نام پژمان نوری و مجتبی شیری از لیست ۳۸ نفره باشیم.
● عشق به نارنجی پایان ندارد
رابطه علی دایی و باشگاه سایپا یک رابطه ناگسستنی و پایان ناپذیر است حتی اگر مارک لباس های این تیم تغییر کند و دستیاران سابق وی از کادر فنی اخراج شوند. علی دایی همچنان نسبت به شاگردان سابق خود اهتمام ویژه ای قائل است و دوباره از تیم فعلی سایپا ۷ نفر را به اردو دعوت کرده:
۱) سیدجلال حسینی
۲) ابراهیم میرزاپور
۳) حسین کعبی
۴) کیانوش رحمتی
۵) ابراهیم صادقی
۶) محمد پروین
۷) میلاد زنیدپور.
به لحاظ فنی دعوت از ۵ نفر اول به لحاظ سابقه ملی و حضور مستمر در بازی های لیگ کاملاً قابل توجیه است (البته اگر میرزاپور با مصدومیت همیشگی مواجه نباشد) اما در مورد دو نفر آخر موارد فنی تقریباً لحاظ نشده چرا که پروین و زنیدپور در هر دو مسابقه سایپا در لیگ هشتم حتی جزو لیست ۱۸ نفره تیم باشگاهی خود نبوده اند و به نظر می رسد از آمادگی فصل گذشته خود کاملاً دور باشند.
اگر به جمع ۶ سایپایی دعوت شده، مجید غلام نژاد و رحمان احمدی که حالا برای پاس همدان و سپاهان بازی می کنند را هم اضافه کنیم خوب متوجه می شویم که علی دایی با پیش کشیدن شناخت کامل از شاگردان خود، انتقادهای وارده را به جان می خرد و همچنان به استفاده از بازیکنان متوسطی مثل احمدی، غلام نژاد و زنیدپور اعتقاد کامل دارد.
● وقتی ریسک پذیری کم می شود
لیست اخیر اتفاقات ریز و درشت دیگری هم دارد که در جای خود قابل تعمق است. در بازی های غرب آسیا بسیاری از علی دایی به دلیل تغییر نسلی که در ترکیب تیم خود به وجود آورد تمجید کردند اما حالا به نظر می رسد رقابت های مقدماتی تأثیر خود را بر سرمربی تیم ملی گذاشته و طبیعتاً از میزان ریسک پذیری او کاسته خواهد شد. با ورود ۱۱ لژیونر به لیست اخیر شاهد بیرون رفتن جوان هایی از فهرست بودیم. علی حمودی و حسین ابراهیمی که فرصت کمی برای ابراز اندام در غرب آسیا یافتند حالا به راحتی کنار گذاشته شدند و باید چشم امید به آینده داشته باشند. بالاخره نوبت آنها هم می شود و بالاخره روزی پدیده های لیگ بدنه تیم ملی را حتی در مسابقات حساس تشکیل می دهند.
● آبی ها خوشحال یا ناراحت
استقلالی ها باید از لیست جدید خوشحال باشند یا ناراحت این بار ستاره شماره ۸ آبی ها به فهرست راه پیدا کرده اما هافبک تدافعی تیم شان به یکباره کنار رفته است. دوباره خبری از حسین کاظمی نیست و انگار او باید همچنان پشت خط آندو و نکونام بماند. علی دایی از کاظمی برای بازی های غرب آسیا دعوت به عمل آورد و از او استفاده کرد اما گویا نمایش های اخیر کاظمی به مذاق آقای سرمربی خوش نیامده. رویکرد به زارع و نوری و کنار گذاشتن کاظمی مطمئناً استقلالی ها را ناراحت می کند. از طرف دیگر وحید طالب لو آرام آرام به جایگاه واقعی اش بازگشته و آبی ها باید بابت این اتفاق خوشحال باشند. دعوت از طالب لو برای غرب آسیا فتح بابی شد برای اینکه گلر آبی ها دوباره دروازه های تیم ملی را به روی خود باز ببیند و با توجه به شرایط میرزاپور شاید رحمتی و احمدی به عنوان رقیب مقابل وحید قد علم کنند.
● ایراد کوچک در سلیقه ها
همیشه انتقاداتی نسبت به لیست اعلام شده از سرمربی تیم ملی در هر مقطعی وجود داشته و تکرار این جمله کلیشه در کلیشه است اما واقعاً برخی از این انتقادها کاملاً بجا است و از هر بعدی به آن نگاه کنی نمی توانی دلایل محکمه پسندی برای رد کردنش پیدا کنی. در هر مقطعی اسامی جدید و تازه ای در لیست تیم ملی وجود دارد که به لحاظ عدم تجانس با بقیه کاملاً توی چشم می آید. این عدم تجانس هم نه به خاطر اولین حضور آنها در غریبگی شان نسبت به بقیه بلکه تنها به دلایل فنی و تجربی است. سیدمهدی سیدصالحی مهاجم سال های گذشته سپاهان تا مدتی که در تیم اصفهانی به اوج دوران بازیگری رسید از چشم مربیان تیم ملی دور ماند و حالا در پیکان دوران جدیدی را شروع کرده است. سیدصالحی البته هیچ گاه جزو بهترین های فوتبال داخلی نبوده و همواره زیر سایه قرار داشته حتی زمانی که ۵ گل در لیگ قهرمانان آسیا به ثمر رساند. سیدصالحی در هفته اول لیگ ۹۰ دقیقه برای پیکان بازی کرد و در بازی دوم بعد از ۳۳ دقیقه حضور در میدان اخراج شد. مطمئنا نمایش ۱۲۰ دقیقه ای در لیگ هشتم فرصت مناسبی برای خودنمایی نیست و دعوت از مهاجم ترکه ای پیکان بدون سابقه و تجربه ملی کمی غیرمنطقی به نظر می رسد.
● بدعت در غربال کاسه ای پشت نیم کاسه !
واقعا اتفاق عجیبی است. هر جور که حساب می کنیم توی کتمان نمی رود؛ اینکه روز شنبه نام ۳۸ نفر اعلام شود و در فاصله ۴۸ ساعت بدون حضور در اردو و تمرینات بر روی نام ۱۳ نفر از جمع فوق قلم قرمز کشیده شود. این برای اولین بار است که چنین اتفاقی در تاریخ تشکیل تیم های ملی رخ می دهد. حداقل ما که با فشار آوردن به حافظه فوتبالی مان نظیر چنین اتفاقی را سراغ نداریم. همواره بعد از تشکیل اردوی اولیه، حضور ۳ یا ۴ روزه در تمرینات و انجام یک بازی دوستانه شاهد غربال بودیم اما این دفعه همه چیز طور دیگری پیش می رود. اصلا اگر از اول قرار بوده ۲۵ نفر به عربستان بروند چرا نام ۳۸ نفر اعلام می شود چرا نگذاشتیم تا همین فردا اسامی ۲۵ نفر نهایی را اعلام کنیم نکند باز هم سیاسی کاری و ملاحظه کادر فنی بوده نکند بازهم کاسه ای پشت نیم کاسه است ما که به روی خودمان نمی آوریم. لطفا هر چه هست کمیته تیم های ملی و کادر فنی شفاف اعلام کنند.
● آنهایی که مظلوم ترند!
فردا (دوشنبه) ۱۳ نفر از لیست اولیه خط می خورند و ۲۵ نفر باقی مانده مسافر عربستان خواهند شد. با دعوت از لژیونرهای پرآوازه حالا خط زدن آنها هم کار سختی به نظر می رسد و البته بعید خواهد بود. لژیونرها دعوت نشده اند تا در فاصله ۴۸ ساعت خط بخورند و احتمالا نام سیزده نفری که قرار است کنار بروند از همین حالا در ذهن کادر فنی قرار دارد. بدین ترتیب برای یافتن نام این گروه بدشانس باید دنبال مظلوم ترین ها با توجه به ترافیک خطوط چهارگانه (با در نظر گرفتن سیستم ۱-۳-۲-۴) گشت. پیش بینی خط خوردن این سیزده نفر با توجه به سلایق مربیان، میزان آمادگی و سابقه بازیکنان و ترافیک خطوط تیم ملی کار دشواری به نظر نمی رسد پس احتمالا امروز قلم قرمز روی نام این ۱۳ نفر کشیده می شود:
۱) ابراهیم میرزاپور
۲) مجتبی شیری
۳) محمدرضا خلعتبری
۴) احسان حاج صفی
۵) محمد پروین
۶) احمدآل نعمه
۷) میلاد زنیدپور
۸) پژمان نوری
۹) محسن بنگر
۱۰) میلاد زنیدپور
۱۱) سیدجلال رافخایی
۱۲) سیدمهدی سیدصالحی
۱۳) محمد نوری .
اگر فردا نام همین افراد به عنوان نفرات خط خورده از فهرست اولیه روی خبرگزاری ها آمد زیاد تعجب نکنید.
محمد قراگزلو
Mohammad Gharagozlou
منبع : روزنامه ایران ورزشی