شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با پلیس اینترپل


آشنایی با پلیس اینترپل
پلیس «اینترپل» در کشورهای مختلف جهان، سعی بر همکاری فعالیت های پلیسی دارند... تاریخچه این پلیس به این شکل است که: اولین کنگره جهانی پلیس جنایی در سال ۱۹۱۴ در شهر موناکو در فرانسه برگزار شد. کارشناسان حقوقی و افسران پلیس از ۱۴ کشور جهان تاسیس و ایجاد اداره بین المللی سوابق جنایی و امکان فراهم کردن شیوه های دستگیری مجرمین را مورد بررسی قرار دادند.
در طول جنگ جهانی اول کار این اداره به تعویق افتاد، اما در سال ۱۹۳۲ میلادی با برگزاری اجلاسی در شهر وین اتریش با حضور روسای پلیس کشورهای مصر، فرانسه، مجارستان، یونان، دانمارک، آلمان و اتریش بار دیگر کار این اداره از سر گرفته شد و مقر این سازمان در وین قرار گرفت و هدف آن ایجاد یک سیستم کنترلی و مقابله بین المللی با جرایم و تاسیس یک سازمان برای مبادله اطلاعات بین پلیس های کشورهای مختلف شد. این سازمان تا جنگ جهانی دوم فعالیتش را پیگیری کرد و بعد از جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۶ با برگزاری کنگره ای در بروکسل یک سازمان واقعی و رسمی به نام اینترپل که نام اختصاری اداره مرکزی پلیس بود، انتخاب و تاسیس شد و به تدریج تعداد اعضای این سازمان افزایش یافت و در سال ۱۹۵۵، ۵۰ کشور عضو این سازمان شدند.
در سال ۱۹۵۶ اساسنامه ای تنظیم شد و نام کمیسیون بین المللی پلیس جنایی به سازمان بین المللی پلیس جنایی تغییر یافت. در سال ۱۹۶۶ محل دبیرخانه اصلی سازمان اینترپل در سن کلود پاریس قرار گرفت. یک سال بعد تعداد اعضای این سازمان به ۱۰۰ کشور رسید. در سال ۱۹۸۶ در این محل بمب گذاری شد؛ لذا مسئولین تصمیم گرفتند محل دیگری را برای این سازمان در نظر بگیرند. پس شهر لیون فرانسه را انتخاب کردند و در سال ۱۹۹۰ این سازمان به لیون منتقل شد. اکنون ۱۸۱ کشور جهان در آن عضویت داشته و فعالیت گسترده ای در زمینه تبادل اطلاعات میان پلیس کشورهای عضو انجام می گیرد.
● وظایف پلیس اینترپل
انجام تعقیب بین المللی، کشف گمشدگان بین المللی، استرداد مجرمین، جمع آوری اطلاعات در زمینه فعالیت های مجرمین بین المللی، ردیابی و شناسایی افراد مورد تقاضا، کشف موارد جعل مدارک مانند گذرنامه و شناسنامه، مبارزه با مواد مخدر و تعقیب قاچاقچیان، تبادل اطلاعات در میان پلیس های دیگر کشورها، فراهم کردن امکان سفر برای افسران محقق در زمینه پرونده های تحت پیگرد، شناسایی اجساد کشف شده و برگزاری سمینارهای بین المللی درباره تخصص پلیس و....
● نشانه اینترپل
سازمان اینترپل دارای نشان و پرچم مستقل و مخصوص به خود است. پرچم این سازمان آبی رنگ می باشد که نشانه رفتار آرام و ملایم پلیس می باشد. در وسط این پرچم برگ زیتون نشانه همکاری مشترک و صلح خواهی و ایجاد آرامش توسط پلیس جنایی می باشد که پلیس جنایی هدفش برقراری امنیت و حفظ جامعه از گزند مجرمین و بزهکاران می باشد. همچنین یک شمشیر یا سلاح که بیانگر قاطعیت پلیس در انجام وظایف محوله است دیده می شود. ترازویی نیز وجود دارد که به منزله عدالت و دادگستری می باشد و در طرفین دسته شمشیر حروف اول سازمان بین المللی پلیس جنایی حک شده است و نیز بر روی پرچم سازمان، نقشه جهان حک شده که بیانگر جهانی بودن این سازمان است.
● پایگاه اینترنتی
سازمان بین المللی اینترپل با راه اندازی یک پایگاه اینترنتی برای آموزش چگونگی مبارزه با ویروس های خطرناک رایانه ای اقدامات خود را بر ضد جرایم رایانه ای افزایش داده است.
به گزارش «رویترز از پاریس»، رونالد نویل دبیرکل اینترپل با صدور اعلامیه ای بیان کرد که این پایگاه فهرستی از اسامی ویروس هایی را که به عنوان ویروس پست الکترونیکی به رایانه ها حمله می کنند، ارائه داده است.نشانی این سایت interpolint است.
● سیستم ارتباطی میان پلیس ها
انتقال پیام یکی از با ارزش ترین وظایف اینترپل به حساب می آید. پس یک شبکه جهانی جهت تبادل اطلاعات میان پلیس کشورهای عضو به وجود آمده تا فعالیت های پلیس به سهولت انجام گیرد. این سیستم دارای مکانیزم های کلیدی جهت ارتقای همکاری و ارتباطات میان اینترپل های سراسر جهان است.
● اینترپل ابزاری برای مقاصد سیاسی آمریکا!
آمریکا پس از اینکه از نهاد بین المللی آژانس علیه ایران نا امید شد، پلیس اینترپل را به عنوان یک ظرفیت خوب جهت فشار بر ایران و تصویرسازی از ایران در سطح جهانی مورد توجه قرار داد. این اهرم با توجه به پرونده آمیا برای آمریکا قابل توجه بود. زیرا دادگاه آرژانتینی پس از سال ها رسیدگی به پرونده آمیا در سال ۲۰۰۴ عنوان کرد که کسی برای بمب گذاری در این مرکز متهم نشد، اما در پی این اعلام؛ عوامل داخلی انفجار آمیا از سوی قضات فدرال آرژانتین تبرئه شدند، اما بخش خارجی آنکه ایران را متهم می کرد همچنان گشوده ماند.
اگر چه در پی این امر «خوان خوزه گالیانو» قاضی قبلی پرونده که مسئولیت رسیدگی به آن را بر عهده داشت، برکنار شد و پلیس بین المللی در نشستی که در سال ۲۰۰۴ برگزار کرد به این نتیجه رسید که حکم صادر شده از سوی گالیانو برای دستگیری مقام های ایرانی به دلیل برکناری قاضی آرژانتینی از اعتبار ساقط شده است. اما، گروه های یهودی به ویژه «کمیته یهودیان آمریکا» اعلام کردند که خود را متعهد به پیگیری این پرونده تا متهم کردن ایران می دانند. در ادامه این ماجرا، دولت و کنگره آمریکا به عنوان بخشی از تلاش هایشان در راستای به انزوا کشاندن ایران از مقام ها و دادستان آرژانتین خواستند تا با صدور کیفر خواستی جدید، بار دیگر مقام های ایران را در رابطه با انفجار مرکز یهودیان این کشور تحت تعقیب قرار دهند.
به نقل از روزنامه کلارین آرژانتین، مجلس نمایندگان آمریکا چند روز پس از سیزدهمین سالگرد انفجار انجمن اسرائیل آرژانتین موسوم به آمیا با صدور قطعنامه ای ضمن محکومیت این حمله خواستار بازداشت مظنونین این اقدام توسط اینترپل شد. ایلنا راس لتینن نماینده جمهوریخواه فلوریدا خاطرنشان کرد، از آغاز تحقیقات درباره این کشتار وسیع و اقدام وحشتناک ضد یهودی شواهد دال بر دخالت گروه مسلمان حزب ا... لبنان و حامی آن دولت ایران بوده اند.مجلس نمایندگان آمریکا از تلاش های دولت آرژانتین برای تحقیق در این زمینه قدردانی نمود.
صبح‌ صادق
منبع : سایت بصیرت