دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


انتشار اوراق قرضه میان‌مدت


انتشار اوراق قرضه میان‌مدت
● مقدمه
اوراق قرضه میان‌مدت اسناد بهاداری است كه سر رسید آن از ۹ ماه تا ۳۰ سال متغیر است. ناشران این اوراق تعهد می‌كنند كه به دارندگان آن در زمان سررسید مبلغ معینی بپردازند. این اوراق ممكن است به صورت بی نام و یا با نام منتشر شود. بازار اصلی اوراق قرضه میان‌مدت كشور آمریكا است، اما بازار اوراق قرضه میان‌مدت در اروپا نیز دائر شده است.
۱ ) برنامه اوراق قرضه میان‌مدت
اوراق قرضه میان‌مدت در قالب یك برنامه مدون منتشر می‌شود. برنامه انتشار مستمر این اوراق از محدودیت‌هایی برخوردار است. حجم اوراق قرضه میان‌مدت ممكن است حداقل از ۱۰۰‌میلیون دلار شروع و به هزارمیلیون دلار و بیشتر برسد. اوراق قرضه میان‌مدت در قالب برنامه ممكن است در هر زمان و از جمله به صورت روزانه منتشر شود. هر چند انتشار روزانه اوراق جدید كمتر متداول است.
برنامه انتشار اوراق قرضه میان‌مدت شبیه تسهیلات اعتباری تجدید‌پذیر «گردان» است. به محض فرارسیدن موعد سررسید «بازخرید» اوراق موجود، می‌توان نسبت به انتشار اوراق جدید اقدام كرد. ناشران اوراق، زمان سررسید هر انتشار را در قالب یك برنامه مشخص می‌كنند، اما نمی‌توانند در هیچ زمان از سقف تعیین شده در مورد حجم (ارزش اوراق قرضه) فراتر روند. به‌طور مثال چنانچه یك برنامه اوراق قرضه پنج ساله ۲۰۰‌میلیون دلاری تهیه و بلافاصله اقدام به انتشار با سررسید‌های متفاوت یكساله تا پنج‌ساله شود، در پایان هر سال با فرارسیدن زمان سررسید اوراق مربوط به آن سال می‌توان در صورت نیاز تنها معادل ارزش اوراق سررسید شده مبادرت به انتشار اوراق جدید كرد. به نحوی كه در هیچ زمان جمع ارزش اوراق منتشره از ۲۰۰‌میلیون دلار تجاوز نكند.
۲ ) اوراق قرضه میان‌مدت و «اوراق‌بهادار تجاری»
اوراق قرضه میان‌مدت از پاره‌ای جهات شبیه اوراق تجاری است. هر دو نوع این اوراق وام‌های تضمین شده‌ای هستند كه طبق یك برنامه انتشار یافته و به طور عمده از طریق كارگزاری‌ها به سرمایه‌گذاران فروخته می‌شود. اوراق قرضه میان‌مدت با اوراق تجاری تفاوت‌هایی نیز دارند. از جمله:
الف) مدت سررسید اوراق قرضه میان‌مدت طولانی‌تر است.
ب) به اوراق قرضه میان‌مدت معادل نرخ منعكس شده در كوپن، سود پرداخت می‌شود در حالی كه به اوراق تجاری نه تنها سود تعلق نمی‌گیرد، بلكه این اوراق با تخفیف در قیمت اسمی منتشر می‌شود.
۳ ) مبدا بازارهای اوراق قرضه میان‌مدت
مبدا بازار اوراق قرضه میان‌مدت كشور آمریكا است. در دهه ۱۹۷۰ بعضی از ناشران نظیر شركت‌پذیرش جنرال موتورز(GMAC) این اوراق را به سرمایه‌گذاران فروختند، اما بازار اوراق قرضه میان‌مدت تا اوائل دهه ۱۹۸۰ به‌طور قابل توجهی رشد نكرد.
سه تحول عمده طی این دوره عبارت بودند از:
▪ امكان انتشار سریع اوراق قرضه (ثبت فوری)
▪ رتبه‌سنجی اعتباری برای اوراق در شرف انتشار
▪ ایجاد بازار دست دوم جهت نقد كردن اوراق قرضه میان‌مدت در آمریكا
۳-۱ ) ثبت فوری اوراق میان‌مدت
ثبت فوری اوراق قرضه میان‌مدت تسهیلات مناسب و آسانی جهت انتشار اوراق‌بهادار (قرضه) فراهم می‌كند. اصطلاح به‌كار رفته برای تسهیلات مذكور مترادف با مفهوم «از پیش آماده» است. به‌گونه‌ای كه در صورت نیاز به منابع مالی، بنگاه اقتصادی از پیش آمادگی لازم را ایجاد كرده باشد.
«ثبت فوری» این امكان را برای ناشر ایجاد می‌كند كه تنها در خلال چند روز و حتی چند ساعت با انتشار اوراق جدید از فرصت مطلوب و گذرایی كه در بازار به‌وجود می‌آید بهره‌برداری كند.
طبق مقررات آمریكا هر گونه اوراق قرضه منتشره توسط بنگاه‌های اقتصادی با سررسید بیش از ۲۷۰ روز باید در كمیسیون اوراق‌بهادار و ارز آمریكا (SEC) ثبت شود. در سال ۱۹۸۲ SEC قانونی تحت عنوان «قانون ۴۱۵» وضع كرد. كه برای بنگاه‌های اقتصادی امكان انتشار اوراق قرضه را در كوتاه‌ترین مدت فراهم می‌كرد. برنامه مستمر (تجدید‌پذیر) انتشار اوراق قرضه میان‌مدت می‌تواند از این طریق ثبت شود.
اطلاعاتی كه ناشران اوراق قرضه میان‌مدت باید برای ثبت ارائه دهند عبارت است از:
▪ صورت‌های مالی (جاری و چند سال گذشته)
▪ نوع و میزان اسناد (اوراق) بهاداری كه قرار است طبق برنامه منتشر شود.
اهمیت قانون ۴۱۵ و ثبت فوری برای اوراق قرضه این بود كه مدیریت انتشار و عرضه مستمر اوراق قرضه برای ناشران بسیار سهل‌تر شد.
قبل از تدوین قانون ۴۱۵، به هنگام انتشار گزارش‌های مالی جدید و یا در صورت تغییرات اساسی در شرایط و وضعیت مالی بنگاه اقتصادی، لازم بود مراتب به كمیسیون اوراق‌بهادار و ارز «SEC» اعلام و هر گونه تغییرات در وضعیت مالی در اسناد و مدارك ارائه شده قبلی منعكس شود، به گونه‌ای كه هر بار كه بنگاه اقتصادی مایل به انتشار اوراق جدیدی بود درعمل باید «یادداشت اطلاعاتی» جدیدی تهیه می‌كرد.
به‌دنبال اجرای قانون ۴۱۵ و دائر شدن تسهیلات ثبت فوری، تشریفات ثبت محدود به ارائه اطلاعات جدید (به روز) و با ذكر شماره ثبت اولیه شد كه این امر موجب صرفه جویی بسیار در زمان، هزینه و كاهش مشكلات انتشاردهندگان اوراق قرضه میان‌مدت شد.
ناشری كه با استفاده از تسهیلات «ثبت فوری» اقدام به انتشار اوراق قرضه میان‌مدت جدید می‌كند. در مورد زمان انتشار اوراق مذكور حق انتخاب خواهد داشت، به‌علاوه ناشر مذكور الزامی جهت انتشار یكپارچه تمامی آنچه را كه اعلام كرده و انتشار همزمان همه اوراق ندارد، ناشر می‌تواند زمان انتشار را تعیین كند.
ناشر می‌تواند برای اوراق با سررسیدهای مختلف نرخ‌های مختلف سود اعلام كرده و اوراق با سررسیدهای متفاوت را از طریق یك كارگزار یا گروهی از كارگزاران با نرخ‌های ذكر شده بفروشد. به این‌ترتیب اوراق قرضه میان‌مدت به ناشر امكان فراهم كردن مستمر سرمایه را در زمان‌های مختلف سررسید می‌دهد.
در آمریكا تسهیلات ثبت فوری برای اوراق و اسناد بهادار شركت‌های خارجی با رتبه‌بندی سرمایه‌گذاری كه صورت‌های مالی سه سال آخر خود را به SEC ارائه كرده‌اند، فراهم است.
در یك برنامه اوراق قرضه میان‌مدت (با تسهیلات ثبت فوری) دریافت‌كنندگان وام كنترل‌هایی بر انتشار اوراق قرضه دارند، به‌گونه‌ای كه برنامه دریافت وام (انتشار اوراق) می‌تواند متناسب با نیازهای بنگاه اقتصادی ناشر اوراق تنظیم شود.
یك برنامه اوراق قرضه میان‌مدت می‌تواند اعتباراتی با ساختارهای كاملا ساده (با برنامه زمانی معین و نرخ ثابت بهره) تا مبادلاتی با ساختارهای كاملا پیچیده را در بر گیرد. تسهیلات ثبت فوری در كشورهای دیگر نیز رایج شده است. كاربرد این روش در ماه مه سال ۲۰۰۰ در انگلستان دائر شد و انتظار می‌رود كه دیگر كشورهای اروپایی نیز این نمونه را دنبال كنند. این تحول می‌تواند برنامه‌های متعارف انتشار اوراق‌بهادار از جمله اوراق قرضه میان‌مدت اروپایی را شتاب بخشد.
۳-۲ ) رتبه‌سنجی اعتباری اوراق قرضه میان‌مدت
اوراق قرضه میان‌مدت متكی به وثیقه نیستند. برای بنگاه‌های اقتصادی كه قصد انتشار اوراق قرضه میان‌مدت در آمریكا را دارند، اخذ رتبه اعتباری از موسسه‌هایی مانند Moody’s یا Standard & Poor’s، امری متداول است. رتبه‌سنجی برای مقدار معینی از اوراق جدید توسط موسسه‌های مذكور انجام می‌شود. چنانچه ناشر به دنبال آن مایل به افزایش حجم اوراق قرضه قابل انتشار باشد، باید ضمن اعمال اصلاحات لازم در ثبت، نسبت به اخذ رتبه اعتباری جدید اقدام كند.
رتبه اوراق قرضه میان‌مدت در مقطع انتشار باید در حد رتبه سرمایه‌گذاری باشد، چون بسیاری از سرمایه‌گذاران اوراقی را كه رتبه‌ای كمتر از رتبه سرمایه‌گذاری داشته باشد، خریداری نمی‌كنند.
۳-۳ ) نقدشوندگی اوراق قرضه میان‌مدت در بازارهای دست دوم
بازار ثانویه جهت نقد كردن اوراق قرضه میان‌مدت اولین بار در آمریكا به‌وسیله Merrill Lynch (M.L)۳) دائر شد. M.L برای سرمایه‌گذارانی كه اوراق قرضه را از طریق آن شركت خریداری كرده بودند این فرصت را فراهم كرد. تا در صورت تمایل بتوانند پیش از سررسید، آن اوراق را طبق نرخ پیشنهادی به فروش رسانند، به بیان دیگر اگر ناشری اوراق قرضه جدید خود را از طریق M.L به‌عنوان كارگزار به فروش رساند، M.L متقبل می‌شود از طریق ایفای نقش خریداری مشتاق برای اوراق مذكور بازار ثانویه‌ای با قابلیت نقدشوندگی ایجاد كند. موفقیت بازار فوق منجر به این شد كه ناشران، سرمایه‌گذاران و شركت‌های بیشتری متمایل به كارگزاری اوراق مذكور شوند. اكنون بازار اوراق قرضه آمریكا گسترش یافته و از نقدشوندگی بالایی نیز برخوردار است. با این حال مبادلات اوراق قرضه میان‌مدت از رونق چندانی برخوردار نیست. بازار از نقد شوندگی بالایی برخوردار است به این دلیل كه كارگزاران همواره تمایل به خرید از سرمایه‌گذار دارند. گردش محدود مبادلات اوراق قرضه میان‌مدت بیشتر ریشه در بی‌میلی سرمایه‌گذاران برای فروش دارد تا عدم تمایل خریداران در بازار.
۴ ) اوراق قرضه میان‌مدت آمریكا
بازار اوراق قرضه میان‌مدت آمریكا بزرگ‌ترین بازار جهانی اوراق میان‌مدت است. ناشران اصلی اوراق قرضه میان‌مدت آمریكا عبارتند از: تامین‌كنندگان عمده منابع مالی، بانك‌‌ها، دولت آمریكا و دیگر دولت‌ها و سازمان‌های دولتی، سازمان‌های فراملیتی مانند بانك جهانی، شركت‌های صنعتی و بازرگانی آمریكا، و موسسه‌های پس انداز و وام.
در آمریكا تقاضای گسترده‌ای برای خرید اوراق‌بهادار معتبر منتشره توسط بنگاه‌های اقتصادی بزرگ با سررسید‌های كوتاه یا میان‌مدت از طرف سرمایه‌گذاران وجود دارد. به دلیل وجود تعداد زیاد ناشران و تسهیلات ثبت فوری، سرمایه‌گذاران قادر به انتخاب اوراق قرضه مورد نظر متناسب با زمان سررسید و رتبه اعتباری هستند.
سرمایه‌گذاران (خریداران عمده اوراق قرضه میان‌مدت) در آمریكا عبارتند از: شركت‌های سرمایه‌گذاری، شركت‌های بیمه، بانك‌‌ها، اتحادیه بانك‌‌ها، موسسه‌های پس انداز و وام، بنگاه‌های اقتصادی و سازمان‌های وابسته به تشكیلات ایالتی.
۵ ) اوراق سپرده بانكی
بانك‌‌ها اعم از آمریكایی و یا خارجی در زمره بزرگ‌ترین ناشران اوراق قرضه میان‌مدت در بازارهای پولی آمریكا هستند. بانك‌‌های یاد شده به‌عنوان جایگزینی برای اوراق قرضه میان‌مدت معمولی، اقدام به انتشار اوراق سپرده بانكی با نرخ سود ثابت و با زمان سررسیدی كه به طور معمول در محدوده ۱۸ ماه تا ۵ سال قرار دارد، می‌كنند.
اگر چه اوراق سپرده بانكی از بسیاری جهات با سایر اوراق قرضه میان‌مدت تشابهاتی دارند، اما تفاوت‌هایی نیز بین اوراق‌بهادار مذكور وجود دارد. مبانی نظری اوراق سپرده بانكی به «گواهی سپرده‌گذاری» بر می‌شود. اوراق مذكور، اوراق‌بهاداری هستند كه از طریق سپرده‌های بانكی تضمین می‌شوند، براساس قوانین آمریكا، سپرده‌های بانكی در زمره اسناد بهادار مستثنا (از ثبت) هستند. در نتیجه ضرورت ندارد كه بانك این نوع اوراق را در SEC ثبت كند.اوراق سپرده بانكی از طریق موسسه بیمه سپرده‌گذاری فدرال (FDIC) تضمین می‌شود. بانكی كه اوراق سپرده منتشر می‌كند، حق بیمه‌ای حدود ۰۸/۰درصد برای بیمه اوراق سپرده بانكی می‌پردازد. FDIC در مقابل، سرمایه‌گذاران (خریداران اوراق قرضه) را در مقابل اولین ۱۰۰هزار دلار خسارتی كه به دلیل قصور بانك در ایفای تعهدات خود متوجه آنها شود، بیمه می‌كند.
موفقیت «اوراق سپرده بانكی» با سیر نزولی بازار «گواهی سپرده‌گذاری آمریكا» (USCD) توام بوده است. مزیت اصلی «اوراق سپرده بانكی» بر «گواهینامه سپرده‌گذاری» در رتبه‌سنجی اعتباری اوراق مذكور است. پاره‌ای از سرمایه‌گذاران آمریكایی به‌ویژه شركت‌های بیمه‌ ترجیح می‌دهند كه اوراق‌بهادار رتبه‌سنجی شده را خریداری كنند. هر چند رتبه اعتباری بانك‌‌ها به دلیل رتبه‌سنجی سایر اوراق قرضه منتشره توسط بانك‌‌ها معلوم است، با این حال «گواهینامه سپرده‌گذاری» فاقد هر گونه رتبه‌سنجی است.
۵-۱ ) مبادله نرخ‌های بهره بانكی در اوراق سپرده‌گذاری بانكی
برای بانك‌‌های ناشر، «اوراق سپرده بانكی» تعهداتی با نرخ بهره ثابت محسوب می‌شود، بخش عمده دارایی بانك‌‌ها (به‌عنوان مثال وام‌های واگذار شده به مشتریان) اقلامی با نرخ شناور است، بانك‌‌ها به طور معمول برای به حداقل رساندن ریسك نرخ بهره تمایل دارند منابع مالی را با نرخ بهره شناور در اختیار مشتریان قرار دهند.
برای بانك‌‌هایی كه اوراق سپرده‌گذاری انتشار می‌دهند‌ ترتیب مبادله (تاخت) نرخ‌های بهره امری متداول بوده و بانك‌‌های مذكور تعهدات با نرخ ثابت را با تعهدات با نرخ شناور مبادله می‌كنند.
پاره‌ای از بانك‌‌ها از طریق‌تركیب انتشار اوراق سپرده‌گذاری و مبادله نرخ‌های بهره شناور و ثابت، قادر هستند نرخ بهره اعتبارات دریافتی خود را به زیر نرخ بهره شناور (لیبور)كاهش دهند.
۶ ) اوراق قرضه میان‌مدت یورو
بازار اوراق قرضه میان‌مدت یورو در اواسط دهه ۱۹۸۰ توسعه یافت. اوراق قرضه میان‌مدت یورو مانند اوراق قرضه یورو اوراق‌بهاداری است كه برای توزیع در مراكز مالی بین‌المللی منتشر می‌شود، نرخ سود اوراق قرضه میان‌مدت یورو به طور عمده نرخ ثابت است.
برای این اوراق می‌توان بر حسب یك نوع پول رایج مانند دلار برنامه انتشار تنظیم كرد، اما به‌دلیل گران بودن تنظیم برنامه، امكان‌ تركیب تعدادی از ارزهای رایج و یا اضافه كردن ارز جدید به برنامه موجود برقرار است. به این‌ترتیب یك برنامه جامع توانایی لازم را برای انتشار اوراق قرضه بر مبنای چندین نوع ارز در چارچوب آن برنامه فراهم می‌سازد.
۶-۱ ) نقد شوندگی اوراق قرضه میان‌مدت یورو
مشكل بازار بین‌المللی اوراق قرضه میان‌مدت در گذشته فقدان قابلیت نقد شوندگی بود كه عامل بازدارنده‌ای برای سرمایه‌گذاران محسوب می‌شود.
۶-۲ ) نرخ‌های سود اوراق قرضه میان‌مدت
كوپن نرخ سود قابل پرداخت اوراق قرضه میان‌مدت برای هر نوبت انتشار اوراق مذكور در قالب یك برنامه متفاوت است. ناشر تصمیم می‌گیرد كه نرخ سود چه میزان و فروش اوراق قرضه با چه قیمتی انجام گیرد. نرخ سود برای هر مورد انتشار با در نظر گرفتن میزان بهره اوراق قرضه دولتی، منحنی نرخ بهره، شرایط بازار و انتظار سرمایه‌گذاران تعیین می‌شود.
بهره ثابت اوراق قرضه منتشره توسط بنگاه‌های اقتصادی در آمریكا بر مبنای نرخ بهره اعمال شده بر روی اوراق قرضه خزانه داری آمریكا (اسناد بهادار دولتی) و با اضافه كردن حاشیه‌ای (درصدی) به نرخ پایه یاد شده تعیین می‌شود.
میزان حاشیه فوق به هنگامی كه نرخ بهره در بازار بالا می‌رود میل به افزایش دارد و با تنزل نرخ بهره كاهش پیدا می‌كند. حاشیه (درصد) مذكور برای اوراق با درجات بالاتر رتبه اعتباری، كمتر است.
بخش كوچكی از اوراق قرضه میان‌مدت بر مبنای نرخ‌های شناور منتشر می‌شود. بهره اوراق مذكور به طور معمول بر مبنای نرخ‌های پایه مانند نرخ بهره بین بانكی (لیبور) در لندن، «شاخص اوراق تجاری»، نرخ اوراق‌بهادار خزانه‌داری آمریكا و به صورت درصدی بالاتر یا پائین‌تر از نرخ‌های پایه مذكور نرخ‌گذاری می‌شود.
فاصله‌های تجدید نظر در نرخ بهره به طور معمول به صورت هفتگی، ماهیانه، سه ماهه یا شش ماهه است.
۶-۳ ) برنامه زمانی پرداخت سود
سود اوراق قرضه بر پایه ۳۶۰/۳۰ روز، با فرض اینكه هر سال از ۱۲ ماه و هر ماه از ۳۰ روز تشكیل شده، پرداخت می‌شود. سود اوراق قرضه با نرخ ثابت به طور معمول به صورت شش ماهه پرداخت می‌شود. تاریخ‌های مذكور در گواهی اوراق قرضه مشخص شده است.
ناشران اوراق قرضه به طور معمول سود این اوراق را بدون توجه به تاریخ انتشار در دو زمان ثابت در سال پرداخت می‌كنند. به‌عنوان مثال چنانچه شركتی سود اوراق قرضه خود را در ۱۵ ماه مه و ۱۵ ماه نوامبر هر سال می‌پردازد، اگر آن شركت در اوائل ماه آوریل اوراق قرضه جدیدی منتشر كند، اولین پرداخت سود این اوراق ۱۵ مه و ۱۵ نوامبر خواهد بود. به این‌ترتیب هر چند اوراق قرضه میان‌مدت تاریخ سررسید و نرخ‌های بهره متفاوتی دارند، اما تاریخ پرداخت سود اوراق مذكور استاندارد شده است.
۷ ) ترتیب انتشار اوراق قرضه میان‌مدت
اوراق قرضه میان‌مدت مانند اوراق قرضه یورو به‌وسیله یك سندیكا و یا گروهی از بانك‌‌های كارگزار فروخته می‌شود. به‌هنگام تنظیم برنامه عرضه اوراق قرضه اندازه مناسب گروه كارگزاران از مواردی است كه باید مورد توجه ناشران قرار گیرد.
ناشران اوراق قرضه میان‌مدت در آمریكا به طور معمول از ۲ تا ۴ كارگزار استفاده می‌كنند. در مورد اوراق قرضه میان‌مدت یورو ممكن است تا ۵ كارگزار انتخاب شود. به طور معمول این كارگزاران از نظر پوشش جغرافیایی مكمل یكدیگر هستند. سایر كارگزاران خارج از سندیكای منتخب ممكن است نسبت به خرید و فروش اوراق قرضه اقدام كنند.
ناشران ممكن است كارگزاری فروش اوراق قرضه میان‌مدت خود را محدود به اعضای سندیكای منتخب كنند. در سایر موارد كارگزاران بیرون از سندیكا امكان دسترسی به برنامه را یافته و به‌هنگام انتشار اوراق جدید بخشی از اوراق مذكور از طریق كارگزاران مذكور به فروش می‌رسد.
۷-۱ ) تعهد فروش اوراق قرضه میان‌مدت (پذیره نویسی)
در سال‌های اولیه عرضه اوراق قرضه میان‌مدت در بازار آمریكا، این اوراق‌پذیره نویسی نمی‌شد. كارگزاران به نمایندگی از طرف ناشر اوراق منتشره را فروخته و دستمزد خود را دریافت می‌كردند، اما فروش اوراق را تضمین نمی‌كردند. اكنون پاره‌ای از
اوراق قرضه میان‌مدت و اوراق سپرده بانكی به‌وسیله كارگزاران‌ پذیره‌نویسی می‌شود و در مقابل كارگزاران انتظار دریافت دستمزد بیشتری دارند. با این وجود در بسیاری موارد انتشار اوراق قرضه میان‌مدت به الزمام متكی به‌پذیره نویسی توسط بانك‌‌های كارگزار نیست. این موضوع یكی از تفاوت‌های عمده بین اوراق MTN و اوراق قرضه معمولی (منتشره توسط بنگاه‌های اقتصادی) است..
۷-۲ ) تهیه مستندات یك برنامه
ناشران اوراق قرضه میان‌مدت با كارگزاران خود در زمینه تنظیم و طول دوره و شرایط كلی مانند تعهدات، نمایندگی‌ها و شرایط قصور برای هر نوبت انتشار در چارچوب برنامه تنظیم شده توافق می‌كنند. درباره سایر شرایط ویژه مانند قیمت مبنای نرخ سود و زمان سررسید در مرحله انتشار تصمیم گرفته می‌شود.
اسناد و مدارك باید از قابلیت انعطاف كافی برخوردار باشد، به‌گونه‌ای كه امكان انتشار اوراق‌بهادار را در اشكال مختلف میسر سازد. مجموعه اسناد و مدارك باید حاوی نكات زیر باشد:
▪ متنوع بودن از نظر پول‌های رایج
▪ ثابت و شناور بودن سود اوراق
▪ گستره وسیعی از زمان‌های سررسید
▪ اوراق‌بهادار بر مبنای نرخ بهره سالانه و اوراق‌بهادار بدون بهره
▪ ذكر نوع انتشار از این نظر كه طبق قیمت رسمی مندرج و یا با تخفیف منتشر می‌شود.
▪ حق انتخاب برای خرید اوراق‌بهادار تا زمان معینی با قیمت مشخص شده و حق فروش (و نه اجبار) برای فروش اسناد بهادار با قیمت مشخص تا تاریخ معین
تهیه كامل مستندات یك برنامه به حدود سه ماه زمان نیاز دارد و هزینه تنظیم آن حداكثر به ۵۰۰هزار دلار می‌رسد.
۷-۳ ) انتشار اوراق
ناشر به صورت روزانه و یا با فاصله بیشتر نرخ سود اوراق قرضه را به كارگزاران اعلام و قیمت مورد نظر خود جهت فروش مقدار مشخص از كوپن معین با سررسید معلوم را تعیین می‌نماید. كارگزاران اوراق را به قیمت‌های مورد نظر ناشر در بازار می‌فروشند. مراتب تائید انجام معامله به‌وسیله هر یك از كارگزاران به اطلاع ناشر می‌رسد. كارگزاران بابت انجام معامله دستمزدی كه به طور معمول ۵/۱۲ تا ۷۵صدم درصد به ماخذ میزان اوراق منتشر شده است، دریافت می‌كنند. به این‌ترتیب هر ناشری می‌تواند به‌گونه‌ای مستمر به بازار دسترسی داشته باشد و در صورت نیاز نسبت به انتشار اوراق جدید به صورت روزانه و یا با سایر فواصل زمانی مورد نظر، اقدام كند.
۷-۴ ـ انتشار اوراق‌بهادار بر مبنای درخواست خریداران
در یكی از گزینه‌های انتشار اوراق‌بهادار، آمادگی سرمایه‌گذاران برای خرید مبنای انتشار آن است. در این روش سرمایه‌گذاران (خریداران اوراق‌بهادار) به جای ناشران برای انتشار اوراق‌بهادار پیشقدم می‌شوند. سرمایه‌گذار تمایل خود به خرید اوراق قرضه با ویژگی‌های خاص (به‌عنوان مثال از نظر زمان سررسید و یا نوع ارز) را به یك كارگزار اعلام می‌كند. كارگزار شركتی را كه دارای برنامه برای انتشار اوراق قرضه است. و آماده است اوراق مذكور را با ویژگی مورد نظر سرمایه‌گذار انتشار دهد، شناسایی و چنانچه قیمت اوراق بین سرمایه‌گذار و ناشر مورد توافق قرار گرفت، اوراق جهت خرید سرمایه‌گذار منتشر می‌شود.
۷-۵ ) ثبت رایانه‌ای اوراق قرضه میان‌مدت
اوراق قرضه ممكن است به صورت گواهینامه منتشر و ثبت شود، با این حال از اواخر ۱۹۸۰ میلادی ثبت رایانه‌ای (بدون نیاز به كاغذ بازی) رایج شده است كه اولین مورد آن مربوط به شركت كرایسلر در سال ۱۹۸۸ بود. در ثبت رایانه‌ای اطلاعات مربوط به مالكیت و نقل و انتقال اوراق در رایانه ثبت می‌شود. این روش در مقایسه با روش قدیمی به مراتب ساده‌تر و ارزان‌تر است.
۸ ) اوراق قرضه میان‌مدت در مقایسه با اوراق قرضه (طولانی مدت) بنگاه‌های اقتصادی(۳۹)
بنگاه‌های اقتصادی كه مایل به فراهم كردن منابع مالی میان‌مدت یا دراز مدت در یك دوره معین هستند، باید بین اوراق قرضه میان‌مدت یا اوراق قرضه طولانی مدت یكی را انتخاب كنند.
از آنجایی كه اوراق قرضه میان‌مدت می‌تواند متناسب با سرمایه مورد نیاز بنگاه‌های اقتصادی به صورت مستمر انتشار یابد، بنابراین انتشار این اوراق برای شركتی كه تمامی منابع مالی را در یك مقطع زمانی خاص و یا برای طول دوره انتشار نیاز ندارد بر انتشار اوراق قرضه برتری دارد.
اوراق قرضه بنگاه‌های اقتصادی در موارد زیر بر اوراق قرضه میان‌مدت برتری دارد:
▪ برای ناشرانی كه بلافاصله به تمام یا بیشترین مقدار پول خود نیاز دارند.
▪ در مورد اوراق قرضه با نرخ سود ثابت، برای ناشرانی كه پیش‌بینی می‌كنند كه نرخ بهره در آینده قابل پیش‌بینی افزایش یابد در نتیجه‌ترجیح می‌دهند كه با ثابت نگاه داشتن نرخ سود، خود را از ریسك‌های نوسانات (افزایش) نرخ سود مصون نگه دارند.
اوراق قرضه میان‌مدت تضمین شده، منبع تامین مالی جایگزین برای تسهیلات میان‌مدت بانكی محسوب می‌شود. تسهیلات ایجاد شده برای «ثبت فوری» و بازار نقد شونده،
اوراق قرضه میان‌مدت را به‌عنوان گزینه‌ای مناسب (در مقایسه با اعتبارات بانكی) برای بنگاه‌های اقتصادی مطرح می‌نماید.
منبع: شركت خدمات مشاوره و تامین منابع مالی ایدرو (ایدرو فاینانس)
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد


همچنین مشاهده کنید