یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

کاوش در ژنوم انسان غارنشین


کاوش در ژنوم انسان غارنشین
گروهی از دانشمندان آلمانی و آمریكایی پروژه دو ساله ای را با هدف شناسایی نقشه ژنتیكی انسان های نئاندرتال (Neanderthal) آغاز كردند. در حقیقت این دانشمندان به دنبال بررسی هر چه بیشتر نحوه تكامل مغز انسان كنونی هستند.
انسان های نئاندرتال نزدیك به ۲۰ تا ۳۰ هزار سال قبل در اروپا و مناطقی از غرب آسیا زندگی می كردند. دانشمندان مركز تكامل انسانی موسسه ماكس پلانك به كمك یك شركت آمریكایی كار خود را برای رمزگشایی ژنوم انسان نئاندرتال شروع كردند. «مایكل اگهولم» معاون اجرایی یك شركت علوم زیستی در این مورد می گوید: «انسان های نئاندرتال نزدیك ترین خویشاوندان انسان مدرن كنونی هستند كه ما امیدواریم با رمزگشایی ژنوم آنها به اطلاعات باارزشی درباره تكامل انسان دسترسی پیدا كنیم. هنوز به درستی مشخص نیست كه انسان كنونی از چه زمانی ایستاده راه رفتن را شروع یا اینكه چطور زبان گفت وگو را ابداع كرد. در واقع این تحقیق در ادامه تحقیقات سال پیش این گروه است كه موفق به كشف نقشه ژنتیكی شمپانزه ها شده بودند. متاسفانه این نقشه ژنتیكی كمك چندانی به این دانشمندان نكرد زیرا بین انسان و شمپانزه ۳۵ میلیون اختلاف ژنتیكی وجود دارد كه بسیار گیج كننده است.
اما با كشیدن نقشه ژنوم انسان نئاندرتال مطمئناً درصد این اختلاف بسیار كمتر خواهد بود، به طوری كه به ما توانایی بیشتری برای بررسی چگونگی تكامل انسان كنونی به خصوص در زمینه توانایی ها و قابلیت های منحصر به فرد او می دهد. نمونه هایی كه این دانشمندان در اختیار دارند هر كدام حدود ۴۰ هزار سال قدمت دارند.
البته باید توجه داشت كه در طول این سال ها بسیاری از باكتری ها آنها را آلوده كرده و از بین برده اند به طوری كه پس از استخراج نمونه از این فسیل ها فقط ۵ درصد آن مربوط به خود انسان نئاندرتال است. در این میان «سوانته پابو» كه عضو این گروه است اعتقاد دارد انسان نئاندرتال و انسان كنونی از یك جد مشترك به وجود آمده اند ولی نسل انسان نئاندرتال پس از مدتی منقرض شده است.

www.cnn.com,Jul.۲۱.۲۰۰۶
ترجمه: آیدین ملوكی- طاها ملكی
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید